De Business

Punem punctul pe știi

Luna decembrie a salvat un an modest pentru tranzacţii imobiliare la Iaşi. La Bucureşti sau Cluj a fost şi mai rău

marți, 16 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Luna decembrie a salvat un an modest pentru tranzacţii imobiliare la Iaşi. La Bucureşti sau Cluj a fost şi mai rău

Piaţa imobiliara din Iaşi a înregistrat un record de tranzacţii în luna decembrie, când s-au vândut cele mai multe proprietăţi din 2023. În total, în ultima lună din an s-au înregistrat 2.684 de vânzări de imobile, cu aproape o mie mai mult decât în decembrie 2022. 

Totuşi, la nivelul întregului an, numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 3% faţă de anul anterior. Chiar şi aşa, Iaşul a fost unul dintre judeţele care au suferit cel mai puţin. Spre comparaţie, volumul tranzacţiilor imobiliare din Bucureşti s-a redus procentual cu 19% în 2023 faţă de 2022, iar cel din Cluj cu 10% în acelaşi interval de timp.

După anul 2022, când războiul izbucnit în Ucraina a avut ca urmare imediată o creştere a preţului la materialele de construcţii, ceea ce a dus la o reducere a vânzărilor, piaţa imobiliară s-a diminuat şi în 2023. În România, scăderea procentuală a tranzacţiilor de la un an la altul a fost de 9%.

În total, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la nivelul întregii ţări s-au vândut anul trecut 634.843 de imobile, cu 65.430 mai puţine decât în 2022. Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă această scădere, vom spune doar că numărul total al tranzacţiilor imobiliare din judeţele Cluj, Iaşi şi Sibiu a fost anul trecut de 64.368.

Doar în nouă judeţe (din 42, inclusiv Bucureşti), numărul tranzacţiilor cu terenuri şi clădiri a fost mai mare anul trecut decât în 2022. Iar Iaşul a fost printre judeţele cu cele mai mici scăderi ale numărului de tranzacţii (- 3%), în timp ce, la extreme, cel mai mult s-a resimţit pierderea apetitului pentru cumpărături imobiliare în Olt (- 52%) şi în Teleorman (- 40%), iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat în judeţele Călăraşi (^51%) şi Alba (^39%).

La Iaşi au contat însă mult ultimele trei luni din an, când s-au realizat cele mai mult tranzacţii imobiliare (32% din total). Astfel, în decembrie au fost 2.684 de tranzacţii, iar vânzările din lunile octombrie (2.610 tranzacţii) şi noiembrie (2.547) s-au situat la niveluri asemănătoare. În schimb, ianuarie a fost cea mai slabă lună din an, cu doar 1.288 de tranzacţii, ceva mai puţin de jumătate din totalul vânzărilor imobiliare înregistrat în decembrie.

Din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, cea mai mare scădere procentuală a numărului de tranzacţii în 2023 faţă de anul anterior s-a înregistrat în judeţul Vaslui (-20%). În Suceava, pe de altă parte, numărul total de imobile vîndute a fost doar cu şapte unităţi mai mic decât în 2022 (cu 0,04% mai puţin decât în anul anterior). La nivelul ţării, Suceava a avut a zecea cea mai bună piaţă imobiliară (comparând volumul tranzacţiilor din 2023 cu cele din 2022), iar Iaşul s-a situat pe locul 12 din acest punct de vedere. Toate celelalte judeţe din Regiunea Nord-Est au înregistrat un volum al tranzacţiilor imobiliare mai redus decât scăderea medie înregistrată în România (-9%): Bacău cu -11%, Botoşani cu -12%, Neamţ cu -14% şi Vaslui cu -20%. 

Comentarii