Marea păcăleală cu suspendarea din partid: cum s-a făcut de a ajuns Costel Alexe înapoi şef la PNL?

joi, 23 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Marea păcăleală cu suspendarea din partid: cum s-a făcut de a ajuns Costel Alexe înapoi şef la PNL?

În declaraţia de interese completată cu o săptămână în urmă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi precizează că este şi vicepreşedinte al PNL Iaşi. Funcţia deţinută în cadrul partidului este o noutate, pentru că anul trecut, la o zi după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat instituirea controlului judiciar faţă de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe replica, la sfârşitul lunii aprilie, că se autosuspendă din toate funcţiile politice. Măsura luată atunci de şeful CJ a stârnit nedumeriri, pentru că Statutul PNL menţionează că membrii acestui partid se pot autosuspenda doar din calitatea de membru.

De altfel, în declaraţia de interese depusă anul trecut, la puţin timp după „autosuspendare”, Costel Alexe nu menţionează nicio funcţie deţinută în partid.

Pe pagina de internet pnliasi.ro, Costel Alexe nu figurează însă între numeroşii şefi ai filialei liberale ieşene. Îi regăsim în schimb pe vicepreşedinţii CJ Sorin Afloarei, secretar general, şi Marius Dangă, preşedintele Organizaţiei Municipale. Sunt prezenţi în galerie şi administratorul judeţului numit de Costel Alexe, Andrei Cazacu, şi viceprimarul Daniel Juravle, ambii având funcţia de vicepreşedinte.

Ar putea fi asta o regulă? – respectiv deţinerea unei funcţii în vârful administraţiei locale atrage şi o funcţie la vârful Organizaţiei PNL? Dacă ar fi aşa, şi primarul Iaşului ar trebui să se califice pentru o funcţie în partid. Amintim că şi Mihai Chirica s-a autosuspendat din funcţiile deţinute – preşedinte al Organizaţiei Municipale şi prim-vicepreşedinte la PNL Judeţ – după ce procurorii au dispus şi în cazul lui instituirea controlului judiciar (sub suspiciunea de fals intelectual în dosarul unui imobil „lărgit” faţă suprafaţa prevăzută în autorizaţia de construire).

Mihai Chirica ne-a declarat că nu deţine nici în prezent o asemenea funcţie. „Statutul administrativ atrage după sine şi un statut de membru al unei structuri de conducere în cadrul partidului”, a admis el. „Eu n-am candidat la nicio funcţie politică”, a adăugat primarul, arătând astfel că a citit Statutul PNL. Documentul precizează la articolul 13 că „aleşii locali ai partidului pot candida Ia funcţii de conducere în partid numai în circumscripţia electorală unde au fost aleşi sau Ia nivel naţional”. În schimb, nu se menţionează nicăieri că un primar sau preşedinte CJ intră automat pe o funcţie de conducere în PNL.

Am vrut să-l întrebăm şi pe Costel Alexe când a candidat la funcţia de vicepreşedinte şi de ce nu este afişat pe pagina de internet alături de ceilalţi vici, dar nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi întrebare i-am adresat-o şi mai puţin vizibilului preşedinte al PNL Iaşi Alex Muraru, dar, ca de obicei, nici din această parte nu am primit un răspuns.

Comentarii