De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii rezidenţi ţipă după măşti, mănuşi, substanţe dezinfectante şi biocide

luni, 16 martie 2020, 21:40
2 MIN
 Medicii rezidenţi ţipă după măşti, mănuşi, substanţe dezinfectante şi biocide

Reprezentanţii medicilor rezidenţi din România solicită ministrului Sănătăţii să crească măsurile de protecţie a personalul medical implicat în mobilizarea naţională împotriva COVID-19. 

"Este nevoie de măşti, mănuşi, de substanţe dezinfectante, substanţe biocide, şi de costume de protecţie. Un medic care nu are suficiente metode de protecţie asigurate în interacţiunea cu pacientul poate fi un vector de transmitere mult mai grav decât o persoană din populaţia generală", a declarat, pentru RFI, dr. Ioan Mirea, preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi.

“În majoritatea spitalelor, medicii rezidenţi sunt responsabili de triaj, reprezentând prima linie de interacţiune cu pacienţii. Ei sunt supuşi celor mai mari riscuri de infecţie. În cazul în care medicii nu sunt suficient de bine protejaţi în faţa noii infecţii, riscurile de a îmbolnăvi alte persoane, în special pacienţi cu multiple comorbidităţi, sunt foarte mari. “, a declarat la RFI, dr. Ioan Mirea, preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi. Este nevoie de materiale de protecţie, substanţe biocide şi de echipamente medicale, dar şi de protocoale şi metodologii dedicate, în toate unităţile sanitare, pentru pacienţii infectaţi, mai spune medicul.

În solicitarea transmisă Ministerului Sănătăţii, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi din România (SMMR) cere alocarea de fonduri suplimentare pentru achiziţionarea de materiale de protecţie şi substanţe biocide precum şi echipamente medicale şi medicamente necesare pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, în funcţie de gravitatea manifestărilor. De asemenea, se solicită implementarea de protocoale şi metodologii dedicate, în toate unităţile sanitare, pentru managementul corespunzător al pacienţilor, în special în contextul utilizării eficiente a resurselor disponibile.

"Este necesar ca în aceste zone în care există interacţiunea directă dintre interiorul şi exteriorul spitalului să existe măsuri de siguranţă, nu numai pentru medicii rezidenţi, ci pentru întreg personalul medical. (…) În momentul de faţă, sunt spitale care dispun de aceste materiale şi echipamente, cu stocuri limitate….Sunt spitale unde medicii vin cu aceste materiale consumabile de pe secţiile lor, în camerele de triaj. Unii dintre ei poate achiziţionează din bani personali aceste materiale", a precizat dr. Ioan Mirea.

 

Comentarii