anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Meditaţia, în completarea tratamentului pacienţilor cu ADHD

GALERIE
meditatie
 • meditatie
- +

Meditația ”mindfulness” poate fi o provocare pentru cei care suferă de AHDH, tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate, dar poate da roade în moduri surprinzătoare, notează The Healthy.

Potrivit sursei citate, meditația pentru cei cu ADHD este promițătoare ca o completare la tratamentul medicamentos și terapiile specifice.

AHDH este mult mai mult decât o problemă de atenție. Este o tulburare de neurodezvoltare, o afecțiune care afectează modul în care crește și se dezvoltă creierul.

”Este ceva cu care te naști și care îți afectează capacitatea de a te gestiona pe tine însuți și lumea”, spune Lidia Zylowska, MD, profesor asociat de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota și autoarea cărții The Mindfulness Prescription for Adult ADHD. ”Este mai mult o tulburare de autoreglare care va afecta atenția, emoțiile și comportamentul”.

La fel ca multe condiții de sănătate, ADHD există pe un spectru. Există tipul neatent (ceea ce se numea înainte ADD), tipul hiperactiv-impulsiv sau o combinație a ambelor forme.

Se estimează că aproape unul din 10 copii și aproximativ 4 la sută dintre adulți suferă de ADHD în Statele Unite. De asemenea, poate coexista cu alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și abuzul de substanțe.

ADHD este tratat de obicei cu o combinație de terapie și medicamente, cum ar fi Ritalin sau Adderall.

Ce face meditaţia pentru ADHD

Atunci când experții în ADHD vorbesc despre meditație, ei vorbesc în principal despre meditația mindfulness. În timp ce unele cercetări sugerează că meditația transcendentală poate îmbunătăți ADHD la elevii de gimnaziu, există mai multe dovezi privind modul în care practicile de mindfulness ajută la ADHD, spune Dr. Zylowska.

Meditația mindfulness îi învață pe oameni să devină conștienți de momentul prezent. Puteți face acest lucru în orice număr de moduri - concentrându-vă pe respirație, pe simțuri sau pe ceea ce vă înconjoară. De fapt, unul dintre lucrurile minunate despre o practică de mindfulness este flexibilitatea sa.

”Se poate face într-o practică de meditație mai formală, dar se poate face și într-un mod informal, în mijlocul activităților zilnice”, spune Dr. Zylowska. ”Se poate face prin mișcare, cum ar fi mersul conștient, de exemplu”.

Există două moduri în care o practică de mindfulness poate ajuta în cazul ADHD: concentrare mai puternică și un bun control emoțional.

”Să spunem, de exemplu, că vă concentrați asupra respirației în timpul meditației. Vă veți concentra în timp ce inspirați și expirați. Când ești distras, îți aduci atenția înapoi la respirație, iar și iar. Asta te ajută să-ți construiești atenția, ca și cum ai întări un mușchi. Un alt mod în care meditația poate ajuta ADHD este prin faptul că te învață să observi gândurile, emoțiile și senzațiile din corpul tău de la un moment la altul, fără să le judeci. Acest lucru ajută la autoreglare, în special la reglarea emoțională”, spune Dr. Zylowska.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.