Nichita, înfundat definitiv de amantă: 5 ani cu executare. Ridicat aseară de la Vaslui. Judecătorii i-au uimit pe avocaţi: acuzaţii mai puţine, sentinţă mai grea

miercuri, 31 august 2022, 01:50
4 MIN
 Nichita, înfundat definitiv de amantă: 5 ani cu executare. Ridicat aseară de la Vaslui. Judecătorii i-au uimit pe avocaţi: acuzaţii mai puţine, sentinţă mai grea

Tribunalul va stabili câţi ani va sta după gratii fostul primar al Iaşului.

Fostul primar Gheorghe Nichita va reintra după gratii. Magistraţii Curţii de Apel s-au pronunţat azi în dosarul „Amanta”, sentinţa fiind definitivă. Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar perioada pe care o va executa efectiv încă nu a fost stabilită.

Instanţa de executare, în acest caz Tribunalul, va lua în calcul mai multe elemente, respectiv condamnarea primită pentru luare de mită, timpul petrecut deja după gratii, vârsta, varianta de Cod Penal după care a fost condamnat în cele două rânduri şi eventualele sporuri. Cel mai probabil, pedeapsa rezultantă ce va fi executată efectiv va fi situată în jurul termenului de 3 ani şi 4 luni de detenţie.

Fostul primar a fost inculpat pentru abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de DNA, fiind acuzat că s-a folosit de resursele şi angajaţii Poliţiei Locale pentru a-şi urmări amanta, o subalternă din Primărie.

Implicat în acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu a fost inculpat pentru folosirea, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt date publicităţii şi abuz în serviciu.

Concret, el executase dispoziţiile verbale date de Nichita, punându-i la dispoziţie angajaţii şi resursele Poliţiei Locale. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului l-au condamnat în septembrie 2020 pe Nichita la 5 ani şi 2 luni de închisoare, iar pe Hliboceanu, la 4 ani şi 5 luni de detenţie.

Atât inculpaţii, cât şi DNA au atacat sentinţa Tribunalului cu apel. Dosarul a fost preluat de Curtea de Apel, care a decis desfiinţarea sentinţei iniţiale. Rejudecând cazul, magistraţii Curţii de Apel au constatat prescrierea acuzaţiilor de instigare la accesul ilegal la un sistem informatic şi de instigare la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii.

În cazul acestor două acuzaţii, completul de judecători a luat în calcul Decizia 358 a Curţii Constituţionale (CCR), prin care au fost anulate prevederile Codului Penal referitoare la întreruperea cursului prescrierii.

În baza aceleiaşi decizii, judecătorii au constatat şi prescrierea acuzaţiilor de acces ilegal la un sistem informatic şi de folosire de informaţii nedestinate publicităţii aduse lui Hliboceanu. Este a doua oară când, acelaşi complet al Curţii ieşene de Apel se pronunţă în ultimele zile cu privire la modul de interpretare al Deciziei CCR, cu două luni înainte ca problema să fie abordată la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii au menţinut însă aprecierea Tribunalului, că Nichita şi Hliboceanu se fac vinovaţi de instigare la abuz în serviciu, respectiv de abuz în serviciu. Pentru aceste fapte, amândoi fuseseră condamnaţi în primă instanţă la câte 4 ani de închisoare.

Dacă pentru Hliboceanu, condamnarea a rămas neschimbată, în cazul lui Nichita, Curtea de Apel a decis majorarea pedepsei cu un an. Astfel, condamnarea definitivă va fi, în cazul lui Nichita, de 5 ani de închisoare. Hliboceanu va rămâne cu 4 ani de detenţie.

Decizia de ieri a magistraţilor i-a surprins pe apărătorii lui Nichita. Luarea în considerare a prescrierii faptelor în cazul a două acuzaţii era aşteptată. Avocaţii se aşteptau însă ca Nichita să primească o pedeapsă mai uşoară, nu mai severă, pentru instigare la abuz în serviciu.

„Suntem în curs de analiză a hotărârii, care pe noi ne-a surprins. În cazul instigării, clientul nostru a fost condamnat în primă instanţă pentru trei acte materiale. În apel, unul dintre acestea a fost înlăturat, deci infracţiunea devenea mai puţin gravă. Totuşi, pedeapsa a fost majorată, ceea ce este contradictoriu. Este o decizie greu de justificat”, a precizat unul dintre apărătorii lui Nichita, avocatul bucureştean Andrei Zarafiu.

Gheorghe Nichita fusese liberat condiţionat în octombrie anul trecut, din executarea unei pedepse de 5 ani de închisoare primită în septembrie 2020 pentru luare de mită. El a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut un „comision” de 10% din contractul de 69 milioane lei pentru modernizarea sistemului de management al traficului.

Nichita a primit 3,7 milioane lei în bani, reduceri la un hotel de lux din Bucureşti ori cazare într-o excursie în China. Faptele comise de Nichita fiind concurente, cele două pedepse a 5 ani de închisoare vor fi contopite, caz în care condamnarea finală va fi de 5 ani, plus încă o treime, deci un total de 6 ani şi 8 luni.

Cum Nichita are peste 60 de ani, el va executa doar jumătate din această pedeapsă, respectiv 3 ani şi 4 luni. Recidiva poate atrage însă un spor de pedeapsă. De asemenea, instanţa de executare poate scădea perioada în care Nichita a fost deja închis pentru prima condamnare. Fostul primar va intra în carantină la Penitenciarul din Vaslui întrucât şi-a stabilit domiciliul în judeţul vecin.

Comentarii