O bunică ce vrea să îşi crească nepoţelul abandonat, purtată umilitor de la o instanţă la alta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iată ce se întâmplă când, din pricina literei legii, nu mai văd spiritul ei nici judecătorii!

O bunică ce vrea să îşi crească nepoţelul abandonat, purtată umilitor de la o instanţă la alta

GALERIE
bunica_nepot_instanta
  • bunica_nepot_instanta
- +

O păşcăneancă nu poate obţine tutela asupra nepotului său, abandonat de părinţi, deşi mama acestuia nu are nimic împotrivă. Tutela ar permite bunicilor să exercite toate drepturile şi obligaţiile părinteşti, în locul părinţilor naturali.

Prin plângerea împotriva fiicei sale, depusă la Judecătoria Paşcani, Carmencita Manoliu a precizat că se ocupă de creşterea şi educarea lui L.G.M., în vârstă de 13 ani, încă de la naşterea acestuia. Mama băiatului, Andrada, care nu are venituri salariale şi nici nu deţine vreo proprietate, l-a lăsat în grija bunicilor fără niciun fel de pretenţii. Tatăl copilului este necunoscut. În instanţă, mama a precizat că este de acord ca fiul său să fie preluat spre creştere de bunici.

Dar, deşi mama nu avea nimic împotrivă, iar bunica dorea să preia copilul, Judecătoria Paşcani a respins cererea, invocând din oficiu excepţia inadmisibilităţii. Magistraţii s-au raportat la prevederile restrictive ale Codului Civil. Astfel, tutela se instituie atunci când ambii părinţi sunt necunoscuţi, decedaţi, dispăruţi, decăzuţi din drepturile părinteşti sau puşi sub interdicţie judecătorească. Or, în acest caz, mama este în viaţă, în deplinătatea drepturilor sale părinteşti, chiar dacă nu vrea să şi le exercite.

Cititi si: Suflete de aur cum rar întâlnim! Poveştile unor părinţi de excepţie din Iași

Judecătorii au sugerat totuşi calea de urmat pentru soluţionarea problemei, sugerând bunicii să ceară copilul în plasament familial, cu aprobarea Comisiei pentru protecţia copilului. „Bunica trebuie să facă o solicitare la noi. Se verifică situaţia, care este starea de fapt a mamei, dacă este vorba de un copil părăsit, abandonat, neglijat, şi se caută reţeaua de rudenie a copilului. Practic, se întreabă rudele apropiate cine vrea să-şi asume creşterea copilului. Dacă sunt mai multe rude care-şi exprimă disponibilitatea, se preferă de regulă ruda cu care copilul a avut viaţă de familie. Aşa cum se prezintă lucrurile, cel mai probabil, bunica”, a explicat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, Florin Ion. În această variantă, bunica îşi va asuma însă toate obligaţiile de părinte. Drepturile părinteşti vor aparţine în continuare mamei care şi-a părăsit copilul. Bunica a făcut totuşi apel împotriva sentinţei Judecătoriei Paşcani, cazul aflându-se acum pe rolul Tribunalului. Acesta a rămas ieri în pronunţare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.