Iată ce se întâmplă când, din pricina literei legii, nu mai văd spiritul ei nici judecătorii!

O bunică ce vrea să îşi crească nepoţelul abandonat, purtată umilitor de la o instanţă la alta

marți, 13 aprilie 2021, 01:50
2 MIN
 O bunică ce vrea să îşi crească nepoţelul abandonat, purtată umilitor de la o instanţă la alta

O păşcăneancă nu poate obţine tutela asupra nepotului său, abandonat de părinţi, deşi mama acestuia nu are nimic împotrivă. Tutela ar permite bunicilor să exercite toate drepturile şi obligaţiile părinteşti, în locul părinţilor naturali.

Prin plângerea împotriva fiicei sale, depusă la Judecătoria Paşcani, Carmencita Manoliu a precizat că se ocupă de creşterea şi educarea lui L.G.M., în vârstă de 13 ani, încă de la naşterea acestuia. Mama băiatului, Andrada, care nu are venituri salariale şi nici nu deţine vreo proprietate, l-a lăsat în grija bunicilor fără niciun fel de pretenţii. Tatăl copilului este necunoscut. În instanţă, mama a precizat că este de acord ca fiul său să fie preluat spre creştere de bunici.

Dar, deşi mama nu avea nimic împotrivă, iar bunica dorea să preia copilul, Judecătoria Paşcani a respins cererea, invocând din oficiu excepţia inadmisibilităţii. Magistraţii s-au raportat la prevederile restrictive ale Codului Civil. Astfel, tutela se instituie atunci când ambii părinţi sunt necunoscuţi, decedaţi, dispăruţi, decăzuţi din drepturile părinteşti sau puşi sub interdicţie judecătorească. Or, în acest caz, mama este în viaţă, în deplinătatea drepturilor sale părinteşti, chiar dacă nu vrea să şi le exercite.

Cititi si: Suflete de aur cum rar întâlnim! Poveştile unor părinţi de excepţie din Iași

Judecătorii au sugerat totuşi calea de urmat pentru soluţionarea problemei, sugerând bunicii să ceară copilul în plasament familial, cu aprobarea Comisiei pentru protecţia copilului. „Bunica trebuie să facă o solicitare la noi. Se verifică situaţia, care este starea de fapt a mamei, dacă este vorba de un copil părăsit, abandonat, neglijat, şi se caută reţeaua de rudenie a copilului. Practic, se întreabă rudele apropiate cine vrea să-şi asume creşterea copilului. Dacă sunt mai multe rude care-şi exprimă disponibilitatea, se preferă de regulă ruda cu care copilul a avut viaţă de familie. Aşa cum se prezintă lucrurile, cel mai probabil, bunica”, a explicat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, Florin Ion. În această variantă, bunica îşi va asuma însă toate obligaţiile de părinte. Drepturile părinteşti vor aparţine în continuare mamei care şi-a părăsit copilul. Bunica a făcut totuşi apel împotriva sentinţei Judecătoriei Paşcani, cazul aflându-se acum pe rolul Tribunalului. Acesta a rămas ieri în pronunţare. 

Comentarii