anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ploile strică planurile fermierilor. Culturile record prognozate riscă să rămână un vis frumos

GALERIE
apa-terenuri-agricole
 • apa-terenuri-agricole
- +

Culturile record pe care sperau să le obţină fermierii din întreaga Moldova, după debutul unui an agricol foarte bun, riscă acum să rămână doar pe hârtie. Rectorul Agronomiei: „Culturile sunt întârziate, e greu de spus dacă vom vorbi de recorduri în toamnă“. Asta pentru că ploile torenţiale abundente, instabilitatea atmosferică şi temperaturile joase din ultimele săptămâni au temperat aşteptările. „În momentul de faţă se înregistrează o serie de întârzieri faţă de anii normali din punct de vedere climatic“, spune prof.dr. Gerard Jităreanu. „Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“, încheie el.

Ploile torenţiale, abundente şi instabilitatea atmosferică din ultimele săptămâni au temperat aşteptările fermierilor ieşeni. Aceştia, în urmă cu o lună, se aşteptau ca în toamnă, pe culturile de păioase, să aibă producţii record fiindcă a plouat la timp şi bine distribuit. Acum a plouat mult, temperaturile au fost scăzute, astfel încât dezvoltarea plantelor este întârziată, iar fertilizarea şi stropirea (atât de necesare în această etapă) nu pot fi făcute eficient fiindcă plouă prea des.

„Perioada cu ploi abundente a determinat şi temperaturi relativ scăzute pentru perioada de vegetaţie, ceea ce a redus cantitatea de elemente nutritive asimilate, a redus absorbţia unor microelemente şi culturile s-au dezvoltat mult mai lent. În momentul de faţă se înregistrează o serie de întârzieri faţă de anii normali din punct de vedere climatic“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, specialist agronom, rector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ioan Ionescu de la Brad“ din Iaşi.

Acesta a explicat că precipitaţiile abundente nu au afectat culturile doar din punct de vedere al volumului foarte mare de apă care a căzut pe anumite zone. Au fost şi alte consecinţe: nu s-a putut ieşi la timp pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor ce apar la culturi, a dăunătorilor, nu s-au putut efectua lucrări de îngrijire a culturilor, fertilizări suplimentare. Toate acestea produc efecte negative asupra dezvoltării plantelor.

„Desigur că încălzirea vremii din ultima perioadă va determina o explozie a dezvoltării culturilor, dar şi a buruienilor, care vor afecta atât culturile de câmp, cât şi plantaţiile. Sunt necesare tratamente repetate, dar ploile care cad spală picăturile aplicate pe suprafaţa plantelor, a frunzelor şi asta determină efecte reduse ale acestor tratamente“, a declarat rectorul USV Iaşi.

„Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“

Dar, în aceste condiţii, mai putem vorbi de producţiile record din toamnă pe care le aşteptau fermierii? „Este greu de spus asta“, spune prof.dr. Gerard Jităreanu.

Rectorul USV Iaşi spune că ploile, unele cu caracter torenţial, au fost distribuite atât de neregulat pe suprafaţa Moldovei încât au fost parcele alăturate unde, pe câteva sute de metri, într-o parte erau averse puternice şi în altă parte nu ploua deloc.

„În unele zone, în funcţie de cantitatea de precipitaţii, de modul în care s-au putut face lucrările, dacă sunt terenuri în pantă sau în plan, în funcţie de nivelul tehnologiei care s-a aplicat, s-ar putea face producţii bune. Acum, dacă anul e bun nu înseamnă că e record, iar dacă anul e bun nu înseamnă că toată lumea face producţie. Contează mult soiurile utilizate, fertilizarea, lucrările în general; la un hectar unii pot recolta 8 tone de grâu, alţii 4“, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu.

El a menţionat că cel mai im­portant lucru ar fi, în perioada următoare, să nu se înregistreze ploi torenţiale, ploi cu gheaţă, fiindcă unele evenimente meteorologice violente pot nivela într-o oră munca de un an de zile şi pot distruge o cultură întreagă.

„Anul va fi sigur mai bun ca anul trecut. Se spera să fie unul cu producţii foarte mari, între timp previziunile au devenit ceva mai ponderate. Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.