De Business

Punem punctul pe știi

Ploile strică planurile fermierilor. Culturile record prognozate riscă să rămână un vis frumos

joi, 01 iulie 2021, 02:02
3 MIN
 Ploile strică planurile fermierilor. Culturile record prognozate riscă să rămână un vis frumos

Culturile record pe care sperau să le obţină fermierii din întreaga Moldova, după debutul unui an agricol foarte bun, riscă acum să rămână doar pe hârtie. Rectorul Agronomiei: „Culturile sunt întârziate, e greu de spus dacă vom vorbi de recorduri în toamnă“. Asta pentru că ploile torenţiale abundente, instabilitatea atmosferică şi temperaturile joase din ultimele săptămâni au temperat aşteptările. „În momentul de faţă se înregistrează o serie de întârzieri faţă de anii normali din punct de vedere climatic“, spune prof.dr. Gerard Jităreanu. „Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“, încheie el.

Ploile torenţiale, abundente şi instabilitatea atmosferică din ultimele săptămâni au temperat aşteptările fermierilor ieşeni. Aceştia, în urmă cu o lună, se aşteptau ca în toamnă, pe culturile de păioase, să aibă producţii record fiindcă a plouat la timp şi bine distribuit. Acum a plouat mult, temperaturile au fost scăzute, astfel încât dezvoltarea plantelor este întârziată, iar fertilizarea şi stropirea (atât de necesare în această etapă) nu pot fi făcute eficient fiindcă plouă prea des.

„Perioada cu ploi abundente a determinat şi temperaturi relativ scăzute pentru perioada de vegetaţie, ceea ce a redus cantitatea de elemente nutritive asimilate, a redus absorbţia unor microelemente şi culturile s-au dezvoltat mult mai lent. În momentul de faţă se înregistrează o serie de întârzieri faţă de anii normali din punct de vedere climatic“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, specialist agronom, rector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ioan Ionescu de la Brad“ din Iaşi.

Acesta a explicat că precipitaţiile abundente nu au afectat culturile doar din punct de vedere al volumului foarte mare de apă care a căzut pe anumite zone. Au fost şi alte consecinţe: nu s-a putut ieşi la timp pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor ce apar la culturi, a dăunătorilor, nu s-au putut efectua lucrări de îngrijire a culturilor, fertilizări suplimentare. Toate acestea produc efecte negative asupra dezvoltării plantelor.

„Desigur că încălzirea vremii din ultima perioadă va determina o explozie a dezvoltării culturilor, dar şi a buruienilor, care vor afecta atât culturile de câmp, cât şi plantaţiile. Sunt necesare tratamente repetate, dar ploile care cad spală picăturile aplicate pe suprafaţa plantelor, a frunzelor şi asta determină efecte reduse ale acestor tratamente“, a declarat rectorul USV Iaşi.

„Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“

Dar, în aceste condiţii, mai putem vorbi de producţiile record din toamnă pe care le aşteptau fermierii? „Este greu de spus asta“, spune prof.dr. Gerard Jităreanu.

Rectorul USV Iaşi spune că ploile, unele cu caracter torenţial, au fost distribuite atât de neregulat pe suprafaţa Moldovei încât au fost parcele alăturate unde, pe câteva sute de metri, într-o parte erau averse puternice şi în altă parte nu ploua deloc.

„În unele zone, în funcţie de cantitatea de precipitaţii, de modul în care s-au putut face lucrările, dacă sunt terenuri în pantă sau în plan, în funcţie de nivelul tehnologiei care s-a aplicat, s-ar putea face producţii bune. Acum, dacă anul e bun nu înseamnă că e record, iar dacă anul e bun nu înseamnă că toată lumea face producţie. Contează mult soiurile utilizate, fertilizarea, lucrările în general; la un hectar unii pot recolta 8 tone de grâu, alţii 4“, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu.

El a menţionat că cel mai im­portant lucru ar fi, în perioada următoare, să nu se înregistreze ploi torenţiale, ploi cu gheaţă, fiindcă unele evenimente meteorologice violente pot nivela într-o oră munca de un an de zile şi pot distruge o cultură întreagă.

„Anul va fi sigur mai bun ca anul trecut. Se spera să fie unul cu producţii foarte mari, între timp previziunile au devenit ceva mai ponderate. Să sperăm că vom rămâne măcar la nivelul acesta“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Comentarii