Primele cazuri de coronavirus la Iaşi. ATENȚIE! Nu se pot vindeca la domiciliu

joi, 12 martie 2020, 03:02
4 MIN
 Primele cazuri de coronavirus la Iaşi. ATENȚIE! Nu se pot vindeca la domiciliu

Un ieşean de 42 de ani care a venit în România pe 2 martie din regiunea Veneto şi un bărbat de 38 de ani care s-a întors de la o întâlnire din Polonia. Inspectorii DSP încearcă să stabilească persoanele care au avut contact apropiat cu cei doi. Din grupul care a mers la Varşovia au mai fost testate trei persoane, rezultatul fiind negativ. Ultima oră: un al treilea ieşean care era în carantină la Satu Mare a fost depistat pozitiv. El va fi adus la Spitalul de Infecţioase.

Două cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus la Iaşi în mai puţin de 24 de ore. Numărul celor izolaţi a început din nou să crescă, ieri, 689 de persoane fiind în această situaţie. Alte două persoane se află în carantină, în spaţiile special puse la dispoziţie. Deocamdată, spun specialiştii de la Iaşi, situaţia este ţinută sub control.

„A uitat“ să declare la vamă că vine din zona roşie a Italiei

Ieri, un bărbat de 42 de ani, din Iaşi, a fost găsit pozitiv la testare după ce cu o zi înainte fusese adus cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. Acesta ar fi intrat în ţară pe 2 martie, prin vama Borş, venind din regiunea Veneto. La vamă însă a omis să declare de unde s-a îmbarcat.

„În cazul primului pacient, cel de 42 de ani, din datele noastre nu exista în evidenţa DSP Iaşi, iar contactând colegii de la DSP Bihor am aflat că nu există o fişă de autodeclarare a acestei persoane. Asta înseamnă că a omis să declare la vamă unde a călătorit, de unde vine. În momentul în care a văzut cum se pune problema şi care sunt regulile în ultimele zile, s-a autoizolat la domiciliu. În momentul de faţă, colegii de la Comparti­mentul de Epidemiologie fac o anchetă, discută cu membrii apropiaţi ai familiei cu care bărbatul a intrat în contact, dar şi cu alţi cunoscuţi ai acestuia. Din câte a decla­rat el, nu a ieşit până acum în apropierea şcolilor din zonă, rămâne de văzut dacă a ajuns sau nu la supermarketul apropiat“, a declarat Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.

Reuniune cu ghinion la Varşovia pentru un poliţist de frontieră

Al doilea pacient este tot un bărbat de 38 de ani, angajat al Poliţiei de Frontieră. Acesta s-ar fi întors în urmă cu câteva zile din Polonia, ţară care nu se află în cadrul zonelor de risc epidemic. Cu toate acestea, scurta vizită la o reuniune de profil a fost una cu ghinion pentru ieşean.

„Despre cel de-al doilea pacient pot spune că s-a deplasat în interes de serviciu la Varşovia, în Polonia, unde a avut contact cu o persoană găsită ulterior ca fiind pozitivă. În momentul în care am fost anunţaţi, a intrat în izolare la domiciliu, i s-au luat probe, a fost confirmat diagnosticul şi a fost internat“, a spus Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.

Din acelaşi grup au mai făcut parte alţi trei colegi ai bărbatului. Şi lor li s-au prelevat probe, iar testele au ieşit negative.

Starea celor infectaţi este bună

Starea pacienţilor aflaţi internaţi în zona 0 a Spitalului de Boli Infecţioase este una bună. Pacientul din Suceava, de 72 de ani, este în continuare afebril, iar bolile asociate, printre care şi un cancer limfatic, nu agravează infecţia cu coronavirus.

„Avem în egală măsură încă patru persoane care se află în starea de suspiciune. Pe lângă cele 10 probe de dimineata (ieri – nr) ale căror rezultate au fost negative, mai avem în lucru alte 28, iar răspunsul probabil va veni în această seară sau mâine la prima oră. Cei confirmaţi sunt în stare bună. Cei doi pacienţi care au venit astăzi (ieri nr) sunt tineri, fără comorbidităţi deci ne aşteptăm să avem un prognostic bun. Stau singuri în rezervă, au grup sanitar propriu. Uneori au nevoie de susţinere psihologică, aşa că le-am pus la dispoziţie câte un telefon prin care să discute cu psihologul spitalului după vizita medicilor“, a declarat Carmen Dorobăţ‚ managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

În România, nu se poate face tratament acasă

La laboratorul spitalului, până acum s-au efectuat peste 130 de teste pentru persoane cu suspiciuni de coronavirus, doar trei ieşind pozitive, până ieri. În acest context, conducerea spitalului a anunţat şi aplicarea unui tratament inovativ, de ultimă oră, testat deja în ţările asiatice.

„Ca şi informaţie de ultimă oră, împreună cu colegii de la Institutul Matei Balş, am hotărât să tratăm antiviral, cumva în ideea unor antiretrovirale, a unui antigripal şi a unui antimalaric. Vom face consiliul medical şi comitetul director, iar tratamentul îl vom aplica de mâine. De precizat este că acest tratament de ultimă oră a dat rezultate clinice absolut pozitive în Coreea“, a spus Carmen Dorobăţ.

Aceasta a adăugat că, deocamdată, din fericire, nu există la Iaşi niciun caz grav.

Legat de tratament, Carmen Dorobăţ a atras atenţia asupra faptului că dacă, în Italia, boala se tratează acum şi acasă, „în România, infecţia cu COVID 19 nu se poate vindeca la domiciliu acum“.

Comentarii