anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Programul „Rabla local”: câţi ieşeni s-au înscris până la primul termen pus de Primărie? Noutăţi pentru cei interesaţi

GALERIE
Rabla
 • Rabla
- +

Aproape 500 de ieşeni şi-au manifestat deja intenţia de a scăpa de „rablele” din parcare. Primăria a luat în evidenţă un număr de 480 de cereri în acest sens: fiecare proprietar ar urma să primească o sumă de 3.000 lei, fără a fi obligat să achiziţioneze o altă maşină. Important: potrivit municipalităţii, lista doritorilor este în continuare deschisă, în condiţiile în care etapa oficială de înscriere în „Rabla local” încă nu a demarat.

 

Într-o primă fază, până la 22 septembrie, Primăria a rugat proprietarii interesaţi să-şi trimită datele de contact pentru a avea o evidenţă minimă asupra cererii la nivelul Iaşului. „La nivel naţional încă nu există aprobată o procedură clară pentru desfăşurarea programului. După ce va apărea actul normativ, Consiliul Local Iaşi se va reuni şi va aproba o hotărâre în acest sens. După acest moment, cel al adoptării deciziei în deliberativ, va începe oficial perioada de înscrieri”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Potrivit acestuia, proprietarii de „rable” care au trimis cereri vor fi contactaţi pentru a fi informaţi asupra documentelor pe care vor trebui să le depună. „Primăria primeşte în continuare cereri de luare în evidenţă”, a mai spus Sebastian Buraga.

Declaraţiile oficialului vine în contextul în care, ieri, Administraţia Fondului de Mediu (AFM), autoritatea care gestionează programul, a anunţat că primăriile se vor putea înscrie după 14 octombrie şi nu 23 septembrie aşa cum era iniţial anunţat. Amintim că Primăria Iaşi vrea să se înscrie în program, pentru etapa din acest an, cu un număr de 1.000 de vehicule, ceea ar însemna pentru bugetul local un efort de 1,5 milioane lei, în condiţiile în care de la bugetul de stat ar urma să aprobată o sumă identică. Primăria a pus la dispoziţie două adrese de mail (informatii@primaria-iasi.ro sau spmcm@primaria-iasi.ro) unde poate fi trimisă o cerere de luare în evidenţă. La nivelul municipiului Iaşi, peste 53.000 de vehicule sunt eligibile, dintre care: peste 21.000 sunt non-euro, 251 Euro 1, circa 11.700 sunt Euro 2, iar aproape 21.000 sunt Euro 3.

 

Ce condiţii trebuie îndeplinite

 

Pentru a putea beneficia de suma amintită, vehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat pe numele proprietarului actual de cel puţin 5 ani şi se află în evidenţele fiscale ale Primăriei. În acelaşi timp, proprietarul trebuie să fie cu plata la zi a taxelor, impozitelor, contribuţiilor către bugetul de stat şi cel local şi, dacă este cazul, a amenzilor. O altă condiţie constă în faptul că solicitantul nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru acelaşi autovehicul uzat cu care participă în noul program AFM.

Totodată, proprietarul trebuie să aibă cazierul „curat” în ceea ce priveşte infracţiuni împotriva mediului. Nu în ultimul rând, beneficiarul se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 4 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului. În ceea ce priveşte vehiculul uzat, condiţiile vizează înregistrarea fiscală în evidenţele Primăriei Iaşi, vechime de cel puţin 15 ani (calculată la anul fabricaţiei), normă de poluare Euro 3 sau inferioară şi să conţină componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.