Răsturnare de situație într-o afacere imobiliară cu un bloc între case. Afaceristul Bolobiță câștigă la Curtea de Apel

joi, 18 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Răsturnare de situație într-o afacere imobiliară cu un bloc între case. Afaceristul Bolobiță câștigă la Curtea de Apel

O aventură imobiliară începută cu zece ani în urmă s-a încheiat cu victoria investitorului. Proprietarii casei aflate acum în umbra blocului s-au ales cu o tribună pe trei niveluri cu vedere spre curtea proprie.

Judecătorii Curții ieșene de Apel au întors decizia colegilor lor de la Tribunal în favoarea investitorului imobiliar care a ridicat blocul de pe strada Octav Botez. Controversatul caz, care a afectat toate imobilele vecine, s-a încheiat ieri cu respingerea cererii familiei care are cel mai mult de suferit: curtea acesteia a devenit oaza de verdeață de sub geamurile celor care s-au mutat deja în blocul lipit de gardul despărțitor.

„Respinge ca neîntemeiată cererea privind anularea autorizaţiei de construire nr. 235/2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi, formulată de reclamanţii Andrian Sorin şi Andrian Demetra în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Iaşi, S.C. AUTO TRANS COM S.R.L, Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina şi Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Iaşi”, anunță minuta afișată ieri pe Portalul instanțelor de judecată. În plus, instanța a dispus ca familia rămasă în umbra blocului înalt de peste 12 metri să plătească cheltuieli de judecată de 10.400 de lei.

Casa Pogonat

Totul a început în 2014, când Cristinel Bolobiță a cumpărat o casă veche de la fiica actriței Margareta Pogonat, care și ea a obținut cu greu de la Primăria Iași retrocedarea imobilului ce aparținuse bunicului său. Petru Pogonat a fost avocat şi doctor în ştiinţe juridice, profesor universitar, primar al oraşului pentru scurt timp, după Primul Război Mondial, şi deputat, la un moment dat chiar vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului. Statul român l-a hăituit și i-a naționalizat casa după 1948.

Cristinel Bolobiță

Ca orice imobil naționalizat, „Casa Pogonat” – cum îi spuneau vecinii – s-a degradat continuu, ajungând în cele din urmă de nelocuit. Chiar și așa, Primăria Iași s-a opus din răsputeri retrocedării. Imobilul, care ar fi împlinit acum 175 de ani, potrivit Listei monumentelor istorice, a fost pus la pământ de constructor imediat după achiziție. Era într-un weekend, își amintesc vecinii.

De aici a plecat scandalul: cum să demolezi un monument istoric? În cele din urmă, deși Lista monumentelor istorice e neschimbată și în ziua de azi, s-a stabilit tot în instanță că altă clădire din vecinătate este de fapt monumentul de patrimoniu, și nu cel demolat.

Cum se fac monumentele istorice

Locuitorii de la acea adresă au devenit victime colaterale: s-au trezit că stau într-o casă monument, căreia i-au adus și modificări tocmai pentru că nu era monument până deunăzi. Proprietarilor le-a fost respinsă cererea de intervenție în proces.

Între timp, blocul a fost finalizat, proiectul suferind modificări pe parcurs. Dacă la regimul de înălțime nu s-a umblat – cum se procedează de obicei în municipiul Iași – s-a modificat demisolul, unde ar fi trebuit să existe parcare. Acum, locurile de parcare sunt în jurul imobilului, inclusiv pe trotuar – singurul de pe acea porțiune a străzii Octav Botez. În plus, a fost nevoie de lucrări suplimentare de consolidare a terenului, noua construcție fiind prea aproape de un alt monument istoric, de data asta unul autentic, casa scriitorului Octav Botez.

Citiți și: Lovitură în centrul Iaşului – Instanța scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiță între casele de pe strada Bălcescu

Citiți și: Bolobiţă, pe urmele lui Cheşcu: vinde apartamente cu 2500 euro/m.p într-un bloc din centru, construit nelegal

Citiți și: Procesul casei demolate de pe strada Bălcescu face victime colaterale

Comentarii