Salariu pe perioada grevei? Ministerul permite recuperări de activităţi şcolare până vineri. Se plătesc doar acestea

miercuri, 14 iunie 2023, 01:54
5 MIN
 Salariu pe perioada grevei? Ministerul permite recuperări de activităţi şcolare până vineri. Se plătesc doar acestea

Ministerul Educaţiei a emis o decizie prin care se permite derularea activităţilor de recuperare pentru zilele de grevă din luna iunie în învăţământul preuniversitar. 

Aproximativ 85% din angajaţii din învăţământul preuniversitar din Iaşi au fost în grevă generală timp de trei săptămâni, perioadă pentru care aceştia nu vor fi plătiţi. În cazul în care vor fi desfăşurate activităţile de recuperare, stabilite în funcţie de specificul şcolii, disponibilitatea elevilor, infrastructură şi resurse umane, angajaţii vor fi plătiţi.

„Angajaţii vor fi plătiţi doar dacă se fac acele recuperări”

Preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi, Mirel Pristavu, spune că potrivit unei dispoziţii publicate marţi, 13 iunie, se pot face activităţi de recuperare pentru perioada lunii iunie, pentru care angajaţii ar urma să fie plătiţi. „Este un act semnat de Ministerul Educaţiei, trimis către Inspectoratele Şcolare, prin care se poate, prin hotărârea consiliului de administraţie din fiecare şcoală, pe baza unui program de recuperare aprobat în consiliul de administraţie al şcolii, recuperarea materiei doar pentru luna iunie. Angajaţii vor fi plătiţi doar dacă se fac acele recuperări. Bani fără muncă nu există. Prin faptul că suntem în prima jumătate a lunii iunie şi mai este şi săptămâna aceasta de şcoală, se pot face recuperări. Ar fi şi în folosul copiilor, pentru că s-au pierdut trei săptămâni”, a menţionat acesta.

Informarea transmisă marţi, 13 iunie, de Ministerului Educaţiei către Inspectoratele Şcolare este următoarea: „Prin decizia directorului unităţii de învăţământ preuniversitar şi cu aprobarea consiliului de administratie al unităţii, se pot derula activităţi de recuperare specifice sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, conform legii, pentru activităţi ce trebuiau să fie realizate în luna iunie 2023, astfel:

  • până în data de 16.06.2023 inclusiv, în cazul grupelor/claselor din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepţia claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă;
  • până la data de 23 iunie 2023 în cazul claselor din învăţământul liceal – filiera tehnologică, clasele din învăţământul postliceal, cu exceptia calificărilor din domeniul sănătate şi asistenta pedagogică, şi pentru clasele din învăţământul profesional;
  • pe întreaga durată a cursurilor din acest an şcolar (durata stabilită prin planurile- cadru de învăţământ în vigoare) în cazul claselor din învăţământul postliceal, avand calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică”.

Conform acestei dispoziţii, ziua liberă din data de 2 iunie 2023 se pontează doar dacă activitatea din această zi a fost efectuată în avans. Directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt cei care au obligaţia să adapteze orarul şi programul de recuperare în funcţie de specificul unităţii de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură şi resursa umană. Planul de recuperare va fi aprobat de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Cum ar putea fi recuperate orele?

Camelia Gavrilă, fost inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”, spune că, din experienţa grevelor anterioare în care a coordonat ISJ, posibilitatea ca angajaţii să fie plătiţi depinde de un demers ce ar trebui pornit dinspre Ministerul Educaţiei. „Responsabilitatea este mare în momentul în care ordonatorul de credit trebuie să facă acest lucru, adică să găsească forma de plată şi modalitatea de recuperare. Deci, trebuie să existe un cadru, ca un inventar de tipuri de activităţi care ar putea fi desfăşurate, cu statut de activităţi suplimentare, în plus faţă de activităţile zilei de lucru obişnuite din perioada următoare, care să fie agreate de minister”, a menţionat aceasta.

Dacă greva s-ar fi încheiat mai repede, spune Camelia Gavrilă, şi am fi fost încă în cadrul anului şcolar, ar fi putut exista o variantă de activităţi suplimentare, de după-amiază, pentru recuperarea materiei. „Ţinând cont că anul şcolar nu s-a modificat, nu s-a prelungit, rămâne varianta activităţilor educative care pot să aibă şi componenta extraşcolară, extracurriculară. Sunt tot felul de şcoli de vară, tabere tematice, activităţi culturale, activităţi sportive, adică există o paletă întreagă de lucruri care se pot face. Şcoala poate să fie vie şi dinamică în continuare, cu un program stabilit, în aşa fel încât profesorii implicaţi să se regăsească în activităţile respective şi cu un pontaj adecvat să se realizeze acest lucru. Însă, obligatoriu trebuie să existe un demers care să pornească de la nivelul ministerului”, a adăugat fostul inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi a evidenţiat importanţa găsirii unor soluţii adecvate pentru personalul nedidactic, având în vedere nivelul scăzut al salariilor acestora. „Acolo salariile sunt foarte mici. Mă refer la doamnele de serviciu, doamnele îngrijitoare. Chiar ne gândim la nivel de şcoală să găsim nişte soluţii pentru a oferi ceva în aşa fel încât să se poată trece peste. Totuşi, trei săptămâni înseamnă trei sferturi de salariu”.

Greva generală din învăţământul preuniversitar a început pe 22 mai 2023 şi a fost suspendată pe 12 iunie 2023. Peste 8.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi şi peste 200.000 la nivel naţional au fost de acord cu această grevă, dorindu-şi îmbunătăţirea condiţiilor salariale. La nivel judeţean, au avut loc şase proteste care au adunat, fiecare, cel puţin 2.000 de persoane. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii