Sentinţă definitivă care poate îngropa o firmă: Teisa are de dat la Fisc 1,2 milioane de euro

miercuri, 20 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Sentinţă definitivă care poate îngropa o firmă: Teisa are de dat la Fisc 1,2 milioane de euro

Meciul dintre o firmă de transport persoane şi Fisc s-a încheiat definitiv în faţa curţii supreme. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile ambelor părţi, menţinând decizia Curţii ieşene de Apel. Din cele aproape 7 milioane lei imputate de Fisc, societatea a reuşit să scape doar de plata a mai puţin de un milion, bani încasaţi online. Restul sumei ar reprezenta bani pe care Teisa SRL i-a încasat ilegal.

În urmă cu trei ani, inspectorii fiscali au verificat în actele Teisa SRL corectitudinea încasării subvenţiilor acordate de stat în contul călătoriilor efectuate de vârstnici şi persoane cu handicap în perioada 2015-2019. Inspectorii au apreciat că firma încasase fără justificare 4,8 milioane lei, alte 1,9 milioane lei reprezentând dobânzi şi penalităţi.

În faţa Curţii de Apel, reprezentanţii Teisa SRL au afirmat că imputarea se datora în principal faptului că Fiscul nu găsise în arhiva firmei cupoanele aferente perioadei 2015-2018. Societatea păstrase cupoanele timp de un an, în timp ce Fiscul se aştepta ca ele să fie păstrate timp de 10 ani. Judecătorii au admis argumentul firmei, că nu era obligată să păstreze cupoanele decât un an. Pe de altă parte însă, magistraţii nu au găsit nicio dovadă că acestea chiar existaseră. Simpla întocmire a unui decont justificativ de către Teisa SRL nu reprezenta o dovadă că firma chiar îi avusese ca pasageri pe vârstnicii sau persoanele cu handicap cărora le-ar fi vândut biletele. „Contractul de transport se dovedeşte prin documente de transport, precum scrisoare de trăsură, recipisă de bagaje, foaie de parcurs, conosament, tichet ori legitimaţie de călătorie sau altele asemenea, de la caz la caz”, au arătat magistraţii.

Doar în cazul biletelor vândute online, Teisa SRL a putut demonstra că vânduse biletele către vârstnici la jumătate de preţ, iar pe cele către persoanele cu handicap le oferise gratuit, conform legii. Astfel, ea era îndreptăţită să încaseze subvenţia plătită de stat. Ca urmare, societatea a fost scutită de la returnarea a 851.660 lei, plus dobânzile şi penalităţile calculate pentru acestea.

Soluţia găsită de Curtea de Apel, prin care din cele 6,7 milioane lei imputaţi, Teisa SRL era scutită doar de plata a 851.660 lei, a nemulţumit atât Fiscul, cât şi pe transportator. Ambele părţi au declarat recurs în faţa ÎCCJ. Ambele acţiuni fiind respinse, Teisa SRL va trebui să plătească Fiscului aproximativ 5,9 milioane lei.

FOTO: Teisa/Facebook

Comentarii