De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Marea relaxare” analizată de specialişti ieşeni

Specialist de la UMF Iași: „Pandemia nu s-a terminat; totul depinde de noile tulpini ce pot apărea”

joi, 10 martie 2022, 02:59
5 MIN
 Specialist de la UMF Iași: „Pandemia nu s-a terminat; totul depinde de noile tulpini ce pot apărea”

Anunţul Guvernului cu privire la ridicarea restricţiilor în contextul pandemiei COVID-19 a echivalat în mintea şi comportamentul multor ieşeni cu finalul pandemiei. Deşi în ţară încă sunt mii de infectări pe zi şi zeci de decese, în cursul zilei de ieri, nicio recomandare a Ministerului Sănătăţii de a purta măşti în spaţii închise, în mijloace de transport sau în spaţii aglomerate nu a fost respectată. „Ziarul de Iaşi” a fost în cursul zilei de ieri în toate centrele comerciale majore din Iaşi pentru a observa cum se respectă această regulă, iar o estimare optimistă este că maximum 1/10 persoane încă purtau măşti în interior, fie că vorbim de spaţii comerciale alimentare, de tip supermarket, sau de complexe comerciale cu produse diversificate. Astfel că am ridicat următoarea întrebărie: este „marea relaxare” şi echivalentul finalul pandemiei? Mai putem vorbi de un posibil val 6?

Prof.dr. Radu Iliescu, specializat în farmacologie, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că finalul pandemiei nu este încă aici. „Suntem, ca moment, între faza pandemică şi faza endemică. Totul depinde de ce se va întâmpla în perioada următoare”, a spus acesta.

Nu suntem singurii care am ridicat restricţiile, dar avem rata de vaccinare foarte mică

Prof.dr. Radu Iliescu a explicat că ridicarea restricţiilor din România vine în paralel cu decizii similare din alte ţări din Europa. Mai mult, ţările care au ridicat în această perioadă restricţii au şi lucruri în comun cu România: printre altele, au avut curbe ale creşterii numărului de infectări similare cu noi. În acelaşi timp, o bună parte dintre acestea au rata de vaccinare de peste 70%, de aceea comparaţia poate fi realizată corect doar până la un punct. Ce nu avem în comun, explică şi prorectorul, este faptul că în România nu a fost o comunicare la fel de eficientă cu privire la motivul pentru care s-au ridicat aceste restricţii.

„Motivaţiile oferite în alte ţări, dar nu şi în România, formează o explicaţie foarte bună: da, infecţii există în continuare, nu la fel de multe. Da, în ţările care au ridicat acum trei săptămâni restricţiile se observă o creştere a numărului de infectări. Dar ce vedem cu siguranţă este că, în acest val 5, cazurile grave sunt disjunse de infectări. Problema fundamentală, cea a cazurilor grave şi a mortalităţii, nu se mai pune la fel: a scăzut, nu mai e legată direct de creşterea infectărilor. Unele observaţii empirice, fiindcă e prea devreme să vorbim de studii, arată că în unele ţări cu restricţiile ridicate, deşi au crescut infectările, mortalitatea şi cazurile grave au rămas la fel sau au scăzut”, a declarat prof. dr. Radu Iliescu.

Acesta spune că nu se mai pune aceeaşi problemă de sănătate publică, de aglomerare a spitalelor şi pierderi foarte multe de vieţi. În faţa Omicron, cei mai vulnerabili au fost cei care aveau şi alte boli asociate, au fost mai puţine cazuri de persoane complet sănătoase care să fie răpuse de boală. De aceea, crede profesorul, merită pusă în balanţă importanţa relansării economice în detrimentul impunerii în continuare a restricţiilor, mai ales că există risc de infectare şi pentru persoanele care sunt vaccinate.

Un val 6 mai grav doar cu Omicron şi Delta nu va fi posibil

„Pandemia nu s-a terminat, dar momentan merge într-o direcţie endemică. Apar focare localizate şi momentan nu mai e o răspândire globală în paralel. Nu suntem încă în zona endemică, din datele pe care le avem până acum suntem între pandemie şi endemie. Ce se va întâmpla pe viitor? Răspunsul cel mai sincer aici este că nu avem nici cea mai vagă idee”, a explicat prof. dr. Radu Iliescu.

Acesta spune că nu mai există un scenariu în care să apară un noul val 6 care să afecteze toate ţările lumii pornind de la tulpinile care se află încă în circulaţie: Omicron şi Delta. Acesta atrage însă atenţia că virusul circulă în continuare masiv, mai ales în rândul populaţiei nevaccinate, există o presiune în urma atacului sistemului imunitar ca el să evolueze şi nu există nicio garanţie că o următoare tulpină nu poate fi mult mai violentă. Dar trebuie să existe doi factori: să aibă şi o mortalitate ridicată, dar şi o putere de răspândire suficient de mare încât să devină tulpina dominantă într-o anumită regiune şi apoi să se răspândească.

„Nu ştim când şi dacă va urma un nou val pandemic pentru că nu ştim cum se vor comporta noile tulpini emergente. Faptul că, acum, cu Omicron, mortalitatea este scăzută nu înseamnă că nu avem în continuare presiune mutaţională şi evolutivă. Realmente nu poţi face predicţii: aşa cum au apărut alte variante până acum, e posibil să apară în continuare unele noi, dar nu poţi prezice, ca la meteo, dacă vor fi mai grave sau mai uşoare decât cele de până acum”, a punctat specialistul.

„Nu trebuie să ne întoarcem la momentul martie 2020, când nu ştiam nimic“

El insistă asupra faptului că este clar că o creştere a numărului de infectări cu Omicron – Delta care să ducă la îmbolnăviri serioase şi grave, mai multe decât în prezent, nu se va întâmpla. Dar trebuie să ne punem problema, subliniază prof.dr. Radu Iliescu, cât de ridicat păstrăm nivelul testării pentru a vedea dacă se naşte o tulpină nouă. Aceasta va trebui depistată rapid şi luate măsurile epidemiologice pe care le-am experimentat în ultimii doi ani.

„Cred că aceasta este esenţa cheie: trebuie să continuăm să testăm, altfel ne întoarcem la începutul pandemiei când nu ştiam ce urmărim fiindcă nu ştiam ce căutăm. Trebuie un set de reguli clare cu privire la testare, la secvenţiere. Nu, pandemia nu s-a terminat, dar ca să ne bucurăm de libertate ar trebui să nu ne concentrăm pe restricţii, ci să fim atenţi şi să folosim instrumentele dezvoltate până acum: capacitatea de testare, de secvenţiere şi toată gama de instrumente ştiinţifice. Să nu ne întoarcem la momentul martie 2020, când nu ştiam nimic”, a punctat prof.dr. Radu Iliescu.

Comentarii