Studenții folosesc tot mai mult ChatGPT. Profesor: La evaluare trebuie să insistăm mai mult pe gândire, pe logică

joi, 11 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Studenții folosesc tot mai mult ChatGPT. Profesor: La evaluare trebuie să insistăm mai mult pe gândire, pe logică

ChatGPT, inovația din domeniul inteligenței artificiale care a captat atenția lumii online o dată cu lansarea sa, în urmă cu doi ani, creează controverse și în mediul academic ieșean.

Programul este deja folosit de studenți, indiferent că este vorba despre proiecte complexe sau nu.

,,Sigur că studenții utilizează ChatGPT, se folosesc de așa ceva.

Problema noastră e să punem întrebări și să vedem în ce măsură știu despre ceea ce este acolo”, a declarat prof. Vasile Manta din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Astfel, profesorii pot doar să verifice dacă ChatGPT este responsabil de o sarcină atribuită în mod normal studentului, respectiv dacă există efecte negative, având în vedere că poate genera texte întregi.

,,Până la urmă nu ai ce face, este un instrument și ca examinator trebuie doar să-l folosești în avantajul tău. Sigur că studenții vor face, vor lua, vrem să vedem dacă e optim, dacă înțeleg ce au luat, nu prea poți să îți dai seama de orice. Trebuie să ne schimbăm puțin modul de evaluare. Să insistăm mai mult pe gândire, pe logică. De ce au făcut așa și nu altfel? Nu cum e făcut. Și foarte multe companii încearcă să folosească ChatGPT. Caută persoane care utilizează aceste chatbot-uri pentru a le folosi, efectiv. Să crească eficiența”, a adăugat profesorul.

Totuși, în ceea ce privește lucrările de cercetare, lucrurile sunt mai complicate. Pot detecta sistemele de plagiat intervenția ChatGPT? Compania care a dezvoltat programul a mai lansat aplicația ,,Open AI Text Classifier“, care identifică cine a scris un text: omul sau inteligența artificială, dar nu este precisă.

,,Nu pot identifica, adică este greu de identificat cu un soft de plagiat. Nu știi dacă e scris de el sau de altcineva, dar de testat, urmărit și întrebat o poți face ca profesor. ChatGPT redactează referate destul de curate, discursuri foarte bune, însă anumite lucruri nu au logică, fiind antrenat pe cazuri generale. Când te axezi pe cazuri particulare, matematică, astronomie, nu te aștepți să-ți demonstreze o teoremă. Nu e conceput astfel. Tu trebuie să vezi cum se face”, a menționat profesorul.

De asemenea, utilizarea ChatGPT ar putea influența procesul de învățare al celor care în loc să caute singuri informații, să se documenteze și să le rețină, le primesc pur și simplu.

,,Examinarea relației dintre utilizarea inteligenței artificiale și sănătatea mintală este de o necesitate urgentă, deoarece agenții conversaționali precum ChatGPT devin foarte populari în ultima vreme. Chiar dacă acest domeniu de studiu este încă în fazele sale incipiente, câțiva factori cruciali evidențiază posibila conexiune. Unele situații care implică utilizarea ChatGPT, inclusiv următoarele, pot cauza probleme de sănătate mintală la indivizi. Inteligența artificială are capacitatea remarcabilă de a produce texte asemănătoare oamenilor. Cu toate acestea, folosirea acestuia ca înlocuitor pentru interacțiunea umană, comunicarea socială și implicarea puternică pot crește izolarea socială, care este cunoscută a fi un factor de risc pentru depresie. Această practică le poate afecta grav progresul educațional și productivitatea. Fundația sistemului educațional poate fi în pericol. Viitorul unui student poate fi sumbru dacă rămâne în urmă cu cunoștințele. Cercetările anterioare au constatat că dificultățile școlare sunt corelate cu tulburările mintale”, a declarat Eliza Cogian, psihoterapeut.

Încântați de Chat GPT

Ana, studentă în ultimul an la Marketing, în cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a menționat că ChatGPT o ajută să câștige timp.

,,Când ai atâtea de făcut, teme, proiecte, chiar ajută ChatGPT. Am colegi care folosesc și mai des decât mine. Timpul este limitat și dacă tot se poate să ne ușurăm sarcinile, de ce nu? Cred că este destul de greu să-ți dai seama că ChatGPT a scris un anumit text pentru că poate fi destul de explicit și corect dacă ești un pic isteț. Dacă îl recitești și intervii măcar puțin asupra lui”, a declarat aceasta.

Pe de altă parte, cei care au finalizat studiile sunt nostalgici în ceea ce privește ChatGPT.

,,Păcat că acum aproape 3 ani, când mi-am dat licența, abia auzeam de ChatGPT. Sau abia știam eu cât de cât să-l folosesc. Oricum, nu era nici atunci fizică cuantică. Cred că fiecare membru al generației Z ar trebui să folosească ChatGPT. Ajută mult. Poți reține informații și fără să te chinui să rescrii. Eu am muncit mult pentru licența mea, dar asta e”, a subliniat o altă studentă.

Lansat de OpenAI, ChatGPT este o aplicație web de tip LLM (large language model) optimizată pentru interacțiunea prin dialog cu utilizatorul, având rolul de chatbot. Acesta se bazează pe modelul de limbaj autoregresiv GPT-3.5, care utilizează concepte de „deep learning” pentru a genera text într-un stil cât mai uman posibil. Programul răspunde imediat sarcinilor primite. Oferă informații din orice domeniu, dar poate scrie și eseuri. Are o bază uriașă de date, însă mai și greșește.

La nivel internațional, mai multe universități vor să interzică folosirea acestui chat în scop educațional.

Comentarii