De Sănătate

Punem punctul pe știi

Telefonul mobil – nouă dependență tratată de psihiatrii ieșeni. Dr. Ovidiu Alexinschi: „extrem de mulți tineri vin la cabinet”

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Telefonul mobil – nouă dependență tratată de psihiatrii ieșeni. Dr. Ovidiu Alexinschi: „extrem de mulți tineri vin la cabinet”

Tot mai mulți tineri din Iași vin în ziua de azi în cabinetele medicilor psihiatri cu o nouă adicție: dependența de telefonul mobil. De cele mai multe ori nu își dau seama că au ajuns să utilizeze în mod excesiv sau patologic telefonul mobil. „Este îngrijorător! Extrem de mulți tineri vin la cabinet și descoperim că au o nouă adicție de care nu vorbeam în urmă cu câțiva ani. Este vorba de dependența de telefonul mobil”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Clinica de psihiatrie și psihoterapie NO Addict.

Cuvântul „adicție” este termenul medical pentru dependență și reprezintă o problemă de sănătate. Medicii au explicat pentru „Ziarul de Iași” că adicția reprezintă, de fapt, pierderea libertății de a face ceea ce poți și de a-ți atinge potențialul. Dr. Ovidiu Alexinschi spune că noile tehnologii îi acaparează și îi duc pe tineri într-un spațiu virtual, digital, extrem de atractiv, cu informații permanente, unde fluxul nu se oprește niciodată și timpul își pierde curgerea firească. Sunt tineri care petrec zilnic 7 – 10 ore la telefon și unii care își trăiesc mai bine de jumătate din viață în lumea digitală.

„Dependența de telefon poate fi comparată cu dependența de substanțe chimice, pentru că sunt implicate aceleași structuri cerebrale și subcorticale, calea mezolimbică, circuitul recompensei, ce au aceleași mecanisme ca ale drogurilor de mare risc. Creierul secretă dopamină, cunoscută ca «hormonul fericirii», și alte substanțe chimice care îl mențin în starea respectivă și care accentuează spirala adicției. Când vorbim de dependență nu mai vorbim de plăcere, vorbim de nevoie. În lipsa telefonului, tinerii devin neliniștiți, frustrați, iritați, au o stare de rău și caută să iasă din această stare cu ajutorul telefonului. Practic obțin satisfacție și apoi o doresc din nou”, a precizat specialistul.

dr. Ovidiu Alexinschi

dr. Ovidiu Alexinschi

Medicul ieșean mai punctează și faptul că mulți dintre tinerii pe care îi tratează prezintă semnele unei adicții timpurii pentru că au dezvoltat dependența de telefon încă de la vârsta de 12 – 13 ani. Iar asta pentru că li s-au oferit dispozitive încă de la vârste fragede de către părinți. Au avut acces nerestricționat o bună perioadă, iar când adulții au sesizat că adolescenții petrec prea mult timp în fața dispozitivelor mobile era prea târziu. „Uitați-vă în jur! Sunt părinți pe care îi vedem cu ochiul liber la restaurant. Când sunt la masă îi pun în scaune pe copiii de un an cu un telefon în față ca să fie cuminți. Și cresc așa până pe la 7 ani, iar ulterior părinții se miră de ce a ajuns copilul dependent de telefon”, a punctat dr. Ovidiu Alexinschi.

Ce simptome are dependențe de telefon

Modificarea dispoziției, nervozitatea, agresivitatea, insomnia, pierderea motivației, scăderea stimei de sine și a concentrării sunt doar câteva dintre semnele de alarmă care înseamnă că ar trebui să consultăm un specialist. Iar, contrar primelor instincte ale părinților, recomandarea de tratament nu este abstinența totală, ci crearea unui program de utilizare a telefonului și fixarea unor reguli ferme, de la care nu trebuie să se abată nici adulții, nici copiii.

„Există scale psihometrice și interviuri structurate pentru a pune diagnosticul. Baza tratamentului este psihoterapia, consilierea și remodelarea comportamentului. Se recomandă o primă întâlnire cu un psiholog și un medic psihiatru. După evaluarea inițială se stabilește un plan de terapie personalizată în funcție de posibilitățile pacientului de aderare la tratament. Există situații când se apelează și la terapii medicamentoase, deoarece pacientul resimte puternic efectele de sevraj după reducerea perioadei de utilizare a telefonului. La ora actuală nu se recomandă abstinența totală. În primul rând trebuie conștientizat faptul că există o problemă. Există aplicații pe dispozitivele mobile de monitorizare a timpului petrecut pe telefon. Le putem instala și este un exercițiu util pentru fiecare dintre noi să urmărim timp de o săptămână sau două câte ore petrecem pe telefon”, a mai specificat dr. Ovidiu Alexinschi.

Despre adicțiile generațiilor actuale se discută în aceste zile la cea de a șaptea ediție a Conferinței naționale „NO Addict”. Este cea mai importantă manifestare medicală națională legată de adicții și sănătate mintală. Participă lectori din tară și străinătate care vor dezbate teme de actualitate, de la dependența de telefoanele mobile, până la inteligența artificială si cum poate aceasta să remodeleze asistența în sănătatea mintală. Vor fi prezentări ale experienței medicilor în ceea ce privește asistența drogurilor și ale unor tulburări psihice extrem de grave.

Comentarii