De Business

Punem punctul pe știi

TOP – Cele mai scumpe case la vânzare, la Iaşi. În capul listei: vilă în Copou – 2,9 mil. euro. Este şi conac la Vişani: 1 milion

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 01:50
9 MIN
 TOP – Cele mai scumpe case la vânzare, la Iaşi. În capul listei: vilă în Copou – 2,9 mil. euro. Este şi conac la Vişani: 1 milion

Conac în satul Vişan, cu piscină exterioară şi cu foişor de vară care comunică în subteran cu crama de la subsolul clădirii principale? Sau vilă în Sărărie, cu şemineu în fiecare dormitor, cu beci şi cramă, cu piscină interioară şi saună? O clădire monument, în care trebuie investit serios, dar care vine la pachet cu o suprafaţă generoasă de teren, într-o zonă care devine noul El Dorado al Iaşului, sau o vilă cu 15 camere, fiecare dotată cu propria baie, în Copou, în apropierea a mai multor unităţi medicale importante ale Iaşului? 

Cine are bani de investit, în vremuri de criză, câştigă, spun agenţii imobiliari. Dar, mai întîi, ar trebui să plătească preţul “de pe etichetă”. Adică milioane de euro. Cam atât costă cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare în Iaşi. „Ziarul de Iaşi” le-a trecut pe toate în revistă.

Preţul pe metru pătrat, în imobiliare, a crescut în ultimul an, iar dobânzile la creditele imobiliare, de asemenea. Piaţa stagnează, se plâng agenţii imobiliari, care mai văd cereri doar pe apartamente sub 60.000 de euro. Dar cine are bani să investească acum va câştiga mai târziu, e convins Răzvan Butnar, de la agenţia Răzvan Paul Imobiliare: “În momentul ăsta nimic nu merge. Personal, ce tranzacţii am încheiat eu au fost tranzacţii mari, dar în domeniu industrial. Pe partea de imobile, piaţa stagnează. Birourile de creditare se plâng că nu au dosare noi, nu ştiu ce se va întampla. Dobânda unui credit simplu ipotecar a ajuns de la 3,6% acum un an, la 7,6 – 8% acum. Iar clienţii în momentul ăsta sunt cei care îşi permit să plătească cash. Eu am vândut recent o clădire cu 1,2 milioane de euro, cu tot cu o hală, dar nu e de locuit. În perioadele proaste, de criza, cei care au bani profită, investesc.”

Indicii scand, preţurile vilelor cresc

La Iaşi, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un avans al preţurilor de 1,6% în luna iulie, de la 1.304 la 1.325 de euro pe metru pătrat util (indicele pentru luna august va fi publicat săptămâna viitoare). Locuinţele din blocurile vechi au consemnat un avans semnificativ, de 4,1% mai exact (de la 1.280 la 1.333 de euro pe metru pătrat), în vreme ce pe segmentul rezidenţial nou a avut loc o scădere de -0,3% (de la 1.322 la 1.318 de euro pe metru pătrat). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, preţurile au înregistrat o creştere de 18,4%, de la 1.119 la 1.325 de euro pe metru pătrat util, valoare care plasează Iaşul pe al doilea loc în rândul creşterilor anuale de preţ ale apartamentelor noi şi vechi, se arată pe siteul specialializat Imobiliare.ro.

Însă, în cazul vilelor de milioane de euro, preţul pe metru pătrat depăşeşte cu mult valorile menţionate mai sus. Oferta nu este foarte mare, pentru cei care şi-ar dori o casă de milioane de euro, însă agenţiile imobiliare prezintă vilele din portofoliu cu liste lungi de avantaje.

Cea mai scumpă: vilă cu 9 camere. Este a familiei lui Vlasov

În mod surprinzător, cea mai scumpă casă scoasă la vânzare în Iaşi, o vilă în Copou, cu nouă camere şi şase băi. Şi mai surprinzător, este vila fostului şef al Camerei de Comerţ a României, avocatul ieşean Mihail Vlasov. Prima dată a fost scoasă la vânzare în februarie a.c., la o lună de la eliberarea din puşcărie a proprietarului. Acum apare în oferta site-ului publi24.ro, într-un anunţ publicat pe 28 august 2022, la preţul de 2,9 milioane de euro (3.272 euro/mp), dar e cu aproape un milion de euro mai ieftină pe storia.ro (1.999.000 lei – anunţ modificat acum 6 zile), adică cu 2.499 euro pe mp. La o diferenţă de 773 de euro pe metru pătrat, casa e totuşi aceeaşi. Are o suprafaţă de 886 mp şi un teren de 2000 mp, este situată în Sărărie şi, potrivit publi24.ro, este “o vilă cu o arhitectură deosebită, an 1996, din caramidă cu structură de beton (…) cu un total de 9 camere, 6 băi, 5 terase, structurată astfel : S-D-P-2E-M”. La subsol se află un beci, crama, bucătăria,spălătoria şi o baie.

La demisol e piscina interioară cu bar, sauna, baie şi o ieşire spre terasa mare a casei. Parterul e compus dintr-un living de aproximativ 180 mp cu şemineu, bucătărie, baie şi o altă ieşire spre terasă. Din living, pe scări, se ajunge la etajul 1, care e împărţit în trei dormitoare, fiecare cu şemineul, baia şi balconul său. Iar etajul al doilea e partajat într-un apartament cu patru camere şi o garsonieră cu baie şi bucătărie. Firesc, vila are garaj şi locuri de parcare, dar are şi o curte amenajată cu foişor cu grătar, scutindu-i pe locatari de ieşirile la grătar, la pădure. Are şi pomi fructiferi, arbuşti ornamentali, flori şi privelişte deosebită, susţine agenţia care cere 2,9 milioane de lei pe această proprietate.

Specialiştii imobiliari le sugerează potenţialilor milionari-cumpărători că vila poate fi utilizată “atât ca locuinţă de familie, cât şi ca spaţiu pentru diferite activităţi economice: clinică, restaurant, hotel, pensiune, etc fiind foarte aproape de Centru, parc Copou, Universitate. Actele sunt în regulă, este liber de sarcini, preţul este 2900000 euro negociabil, şi poate fi achitat şi în rate”.

În schimb, pe storia.ro, unde preţul este de 1.999.000 euro, celor interesaţi li se oferă calcul creditului pe care ar trebui să îl acceseze pentru a putea achiziţiona vila: un avans de 1.484.258 lei (reprezentând 15% din preţ) şi rate lunare de 43.470 lei, timp de 30 de ani.

Altă vilă din Copou: 15 camere

Tot în Copou, o altă clădire, cu 15 camere şi 15 băi, dispuse pe trei niveluri – demisol, parter şi etajul 1, cu o terasa de 120 mp, plus o mansardă de 150 mp şi un teren de aproximativ 600 mp, îşi îmbie potenţialii cumpărători cu preţul de 2,5 milioane euro.

Oferta accentuează amplasarea acestei case în apropierea Spitalului Regional de Oncologie şi a Centrului de Diagnostic IRO, şi în apropierea Spitalului Clinic Doctor C.I. Parhon, Spitalul Militar, Clinica Neolife si Universitatea A.I. Cuza. Suprafaţa construită este de 800 de mp dar, potrivit ofertei, “structura casei permite supraînălţarea cu 4 etaje, iar deasupra mansardei este construit pod”.

Clădirea, construită în 2016, pare să fi fost gândită de la început pentru a fi utilizată în regim hotelier – fiecare cameră are propria baie, fie că este vorba de cele două, de la demisol, de cele 7 camere, de la parter, sau de cele şase de la etajul 1.

Anunţul nu menţionează dacă preţul de 2,5 milioane de euro este negociabil, dar potenţialii investitori de criză îşi pot face uşor calculele eventualului câştig din închirierea celor 15 camere în Copou.

Din Copou în Tătrăraşi

Părăsim Copoul şi mergem în Tătăraşi, zonă în care aşteptata dezvoltare care urmează să aibă loc odată cu apariţia Spitalului Regional face ca preţul vilelor să îl concureaze pe cel al caselor din Copou. Fidelia Casa intermediază vânzarea unei vile cu şase camere şi două băi, construită pe o suprafaţă de 642 mp, cu “risc seismic absent”, încadrată în clasa de consum energetic A şi cu un teren de 968 mp – totul pentru 2.000.000 euro (3115 euro/mp).

În casa din Tătăraşi este amenajată şi o sală de dans, la demisol. Parterul e compartimentat într-un living, trei dormitoare şi două băi, o bucătărie (complet dotată şi mobilată), iar la mansardă mai sunt două dormitoare şi o baie (!). Surpriza ascunsă în anunţ este că “în preţul de vânzare se află şi un spaţiu comercial care funcţionează în prezent ca second hand şi amanet, dar se pretează şi pentru alte domenii comerciale” (lipsesc însă detaliile despre acel spaţiu).

În rest, cumpărătorii mai sunt îmbiaţi în preţul de 2 mil. euro cu facilităţi de genul “Fibră optică, Anexe, WC Serviciu, Spaţiu depozitare, Dressing. Amenajat: Complet, Bucatarie: Mobilată, Aer condiţionat, Apometre, Contor caldură, Contor gaz, Scară interioară, Telecomandă poartă acces, Telecomandă poartă garaj, Electrocasnice: Aragaz, Aspirator, Masina de spalat vase”

Locul IV: tot Tătăraşi

Tot în Tătăraşi, în zona Piaţa Chirilă, o altă prorpietate se vinde cu 1.100.000 € (adică 2.500 € / mp)

Terenul este mai mare decât în cazul celorlalte oferte, de 1350 mp, dar casa e mai mică – are şase camere, pe o suprafaţă de 440 mp. În schimb, subsolul adăposteşte o cramă, la demisol se găseşte sauna şi baia turcească, la parter sunt două dormitoare, living şi zonă de luat masa, la etaj dormitorul matrimonial are şi un dressing, iar curtea are zonă de grătar, atât de iubită de români, foişor, piscină şi spaţii verzi. Clădirea are 110 ani, dar a fost renovată, anunţă agenţia imobiliară, care descrie casa ca fiind “o proprietate care aduce din stilul clasic italienesc, iar partea de teren aferent casei este un mare bonus avand in vedere zona in care se afla casa”.

Casă istorică de 1,2 mil. euro

Altă casă istorică se vinde, tot în Tătăraşi, pe Strada Spital Paşcanu. Costă 1.200.000 euro fără TVA (adică 2.352€ /mp plus TVA). Clădirea are 14 camere, o bucătărie şi şapte băi. Construită la 1890, casa a fost declarată monument istoric. “Clădirea le-a fost retrocedată foştilor proprietari, care apoi au vândut-o unei societăţi comerciale. S-a tranzacţionat de mai multe ori în ultimii ani. Acum, clientul care o scoate la vânzare e tot o societate comercială. A intenţionat să o renoveze şi să construiască încă ceva pe terenul acela – teren care e foarte valoros. Sunt 3200 mp. Dacă faceţi un calcul, la 250 euro mp cât e valoarea în zonă, înţelegeţi. Dar autorizaţiile de construcţie durează prea mult şi nu vrea să aştepte, aşa că o vinde”, a explicat Marius Pămpărău, agentul care se ocupă de prezentarea acestei case potenţialilor cumpărători.

O astfel de casă îşi aşteaptă cumpărătorii între câteva luni şi 2-3 ani, susţine agentul imobiliar. “Imaginează-ţi că cei 700 mp ai clădirii se vor transforma în camere pentru oaspeţii tăi aleşi şi un salon din care muzica va străbate încet în curtea de 3200 mp, care va fi precum grădinile din poveşti: cu foişoare, alei umbrite şi fântâni arteziene, unde invitaţii tăi îşi vor găsi clipele de relaxare mult visate”, îmbie textul ofertei, în timp ce imiginile lasă să se vadă imaginea unei clădiri care necesită reparaţii, în mijlocul unui teren lăsat în paragină.

Conac la Vişani: un milion de euro

Dar totul ţine până la urmă de gustul, interesele şi posibilităţile fiecăruia. Cine nu îşi doreşte să locuiască sau să investească într-o clădire din oraş, îşi poate cumpăra un conac. La Vişan, în Bucium. Costă sub un milion de euro (999.900 euro!)

Conacul cu 9 camere, aflat pe un domeniu de peste 5000 mp e compus dintr-o casa principală, cu cramă la subsol, cu acces subteran spre foişorul din curte, are zonă de saună şi relaxare şi un observator din care se poate admira peisajul zonei viticole Bucium, cu o vizibilitate la 360 grade în jurul proprietăţii, potrivit descrierii din anunţul imobiliar, iar livingul are un candelabru din cristal făcut “pe comandă, la Veneţia”. Foişorul, cea de-a doua construcţie, este destinat activităţilor culinare şi de relaxare. Piscina din curte are o suprafaţă de 112 mp. Iar o anexă completează proprietatea – e amenajată cu baie cu duş şi cu dormitor pentru personalul de serviciu.

“Locuinţa impresionantă, anexele cu functionalitate multiplă, combinate cu mini livada existentă pe proprietate, alcătuiesc o oaza de linişte, departe de tumultul oraşului”, susţin vânzătorii proprietăţii, care subliniază: “Construcţia acestui proiect a avut loc în perioada 2010-2011 şi s-a derulat pe parcursul a 18 luni, cu echipe de constructori specializaţi în lucrări internaţionale. între etaje s-a turnat placă de beton, ceea ce permite extinderea proprietăţii, dacă se doreşte”. 

 

Comentarii