UMF Iaşi a primit o importantă distincţie din partea Casei Regale

vineri, 25 octombrie 2019, 09:05
2 MIN
 UMF Iaşi a primit o importantă distincţie din partea Casei Regale

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi va primi din partea Casei Regale a României distincţia „Nihil Sine Deo”, într-o ceremonie care va avea loc astăzi, 25 octombrie, la ora 17.00, în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti.

UMF Iaşi este cea de a noua instituţie de învăţământ superior şi singura universitate de medicină şi farmacie din România căreia i se acordă această decoraţie.

„Sunt extrem de onorat să primesc, în numele membrilor comunităţii academice medicale din Iaşi, decoraţia Nihil Sine Deo din partea Majestăţii sale Margareta, Custodele Coroanei României. Conferirea decoraţiei acum, când universitatea sărbătoreşte 140 de ani, ne bucură peste măsură şi vine ca o încununare a eforturilor noastre îndelungate de a statua excelenţa în învăţământul superior medical”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” şi de Crucea Casei Regale a României, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” este o distincţie ce se acordă prin decizia şefului Familiei Regale a României.

Decoraţia poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.

Decoraţia se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini. În numărul de 200 se includ şi instituţiile sau organizaţiile distinse.

Posesorii decoraţiei regale „Nihil Sine Deo” vor sărbători ziua Decoraţiei în fiecare an la 20 aprilie, ziua de naştere a Regelui Carol I, în 1839, şi ziua în care a fost ales domnitor al Principatelor Române Unite, în 1866. (C.H.)

Comentarii