Un bărbat de 52 de ani şi-a luat viaţa aruncându-se de la etajul 7

marți, 03 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Un bărbat de 52 de ani şi-a luat viaţa aruncându-se de la etajul 7

Specialiştii atrag atenţia asupra depresiei sezoniere.

Un bărbat de 52 de ani, din Iaşi, s-a aruncat de la etajul 7 al blocului unde locuia. Actul suicidar a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în jurul orei 22.00. Vecinii au sunat imediat la 112, iar un echipaj SMURD s-a deplasat la faţa locului. Toate manevrele de resuscitare au fost însă în zadar, bărbatul suferind mai multe traumatisme în urma impactului cu solul.

„Bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator. Nu a răspuns deloc la manevrele de resuscitare. Prezenta traumatism cranio-cerebral, traumatism toraco-abdominal şi de bazin. La ora 22.30 a fost declarat decesul bărbatului. Ulterior, am anunţat organele de poliţie şi medicina legală pentru efectuarea necropsiei. Din păcate, bărbatul era consumator cronic de alcool. Fusese internat în repetate rânduri la Institutul de Psihiatrie Socola cu sindrom depresiv”, a precizat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

În weekendul care tocmai a trecut, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon s-au înregistrat două tentative de suicid. Este vorba despre doi pacienţi în vârstă de 36, respective 20 de ani, ambii diagnosticaţi cu intoxicaţie voluntară cu medicamente.

Din fericire, în ambele cazuri, pacienţii au fost salvaţi. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că simptomele depresiei sezoniere încep pe la jumătatea toamnei şi pot dura până primăvara, făcând această perioadă lungă şi grea pentru cei afectaţi.

Persoanele care suferă de acest tip de afecţiune pot resimţi uneori o intensificare a simptomelor în lunile ianuarie sau februarie. Simptomele depresiei de iarnă sunt aceleaşi ca ale depresiei majore, distincţia fiind perioadele de remisiune în lunile de primăvară sau vară.

Pentru persoanele care suferă de depresie sezonieră vara, perioadele de remisiune sunt în lunile reci, toamna şi respectiv iarna. Intensitatea simptomelor variază de la o persoană la alta, iar semnele comune includ: stare depresivă, iritabilitate, schimbări în apetit şi greutate, libido scăzut, oboseală, dificultate de concentrare, lipsa speranţei, tristeţe, disperare, somn prelungit.

Persoana afectată poate face chiar uz de alcool sau droguri pentru a încerca o îmbunătăţire a stării afective.

Comentarii