Un nou administrator public la Iași. Actualul „city-manager” pleacă cu o lună întârziere

luni, 08 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Un nou administrator public la Iași. Actualul „city-manager” pleacă cu o lună întârziere

Iașul va avea un nou administrator public de la începutul săptămânii viitoare. Așa cum ZDI a anunțat de mai mult timp, este vorba despre Ciprian Bostan, actual lider de grup al consilierilor locali PNL.

Potrivit informațiilor ZDI, acesta și-a depus demisia din funcția de consilier local și va semna contractul de management cu primarul Mihai Chirica începând cu data de 15 aprilie. În Consiliul Local (CL), Bostan va fi înlocuit cu Alexandru Ciochină, o decizie în acest sens fiind luată deja de liberali într-o ședință de la finalul săptămânii trecute. Înlocuirea lui Bostan va fi făcută rapid în CL, astfel încât primarul să nu piardă majoritatea în deliberativ în plină campanie electorală.

CITEȘTE ȘI: Secretele numirii lui Petru Movilă în funcţia de city manager. S-a făcut pe ascuns

Atribuțiile lui Bostan urmează să fie stabilite de edilul-șef al Iașului: acestea pot fi „simbolice” (de reprezentare, la fel ca în cazul actualului administrator public Petru Movilă) sau de implicare directă în gestionarea activităților Primăriei pe anumite sectoare.
Chiar dacă Bostan va figura, cel mai probabil, pe lista de consilieri locali ai PNL care va fi propusă de liberali la alegerile locale, informațiile ZDI sunt că acesta va continua în funcția de administrator public, ceea ce înseamnă că se va retrage din viitorul Consiliu Local care își va începe activitatea în toamnă – chiar dacă alegerile sunt în iunie, viitorul primar și noul deliberativ își vor prelua atribuțiile la finalul lunii septembrie.

Movilă și-a anunțat demisia în martie

Petru Movilă ocupă funcția de administrator public din vara anului 2021 în baza unei alianțe politice între PNL și PMP, el fiind șeful filialei locale a ultimului partid menționat. În schimbul asigurării unei majorități în CL pentru primarul Mihai Chirica, lideri ai PMP Iași au obținut unele funcții de conducere. În cazul lui Movilă, atribuțiile lui au fost „simbolice”, încă de la început: de reprezentare a Primăriei în relația cu alte structuri ale statului, fără o legătură directă cu serviciile municipalității.

În declarații publice, fostul deputat a spus că s-a implicat direct pentru deblocarea sau urgentarea unor proiecte precum Spitalul Regional de Urgență, autostrăzi, drumuri de centură și altele.

Movilă și-a anunțat demisia din funcție la mijlocul lunii martie, dar nu a făcut acest gest oficial: el a putut fi găsit în continuare în biroul din Primărie și după anunțul său. În context, amintim că tipul de contract semnat de Movilă încetează de drept, cu acordul părților, fără a fi necesară o perioadă de preaviz. Surse ZDI spun că Movilă a intenționat de la început să rămână în funcție până la mijlocul lunii aprilie, atunci când începe depunerea candidaturilor la alegerile locale.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Lista candidaţilor-favoriţi ai PNL pentru viitorul CL. Unii actuali consilieri nu sunt luaţi în calcul. Pierde Chirica iar majoritatea?

De câteva luni, PMP a format o alianță cu USR și FD pentru alegerile din acest an, iar Movilă ar urma să fie candidatul ADU (Alianța Dreptei Unite) la șefia Consiliului Județean Iași. Chiar dacă alianța este în vigoare de ceva timp, Movilă a amânat cât a putut momentul plecării din Primărie, unde, în ultimii trei ani, a fost aliatul primarului PNL Mihai Chirica și a îndeplinit sarcinile pe care edilul i le-a trasat, conform contractului de management încheiat.

Comentarii