VIDEO: Tragedie uriașă la Spitalul Neamț. Zece pacienți COVID arși de vii la ATI

sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 19:47
6 MIN
 VIDEO: Tragedie uriașă la Spitalul Neamț. Zece pacienți COVID arși de vii la ATI

În această seară mai multe echipe de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în incinta Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, incendiu soldat cu zece morți și nouă persoane în stare critică. Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv și cel mai probabil, va fi deschisă și o anchetă penală.

ORA 19:00

Parchetul General a transmis că a început necropsia victimelor și că a fost stabilit locul din care s-a declanșat incendiul de sâmbătă, iar cercetările continuă. De asemenea, au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile, care au loc în Piatra Neamț.

ORA  23:20

Medicul de gardă care a suferit arsuri grave ar putea fi transportat la un spital din Belgia. Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia și-a dat acordul pentru transfer, iar medicul ar putea fi transportat cu o aeronavă a MApN, însă acest lucru nu se va întâmpla decât după ce medicul va fi adus la București și evaluat la Floreasca. Medicii vor decide duminică dimineață dacă colegul lor de la Piatra Neamț este transportabil în Belgia.

O aeronavă militară a decolat sâmbătă seara către Iași pentru a-l aduce pe medic la București. Sosirea în Capitală este așteptată în jurul orei 1:00.

ORA 22: 43

În urma celor mai recente informații, reprezentanții spitaluluii au transmis că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

ORA ora 22.30

În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași, au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

ORA 22:30

Imagini din salonul care a ars, vedeți AICI

ORA 21:45

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

“Sunt locuri pentru şase pacienţi COVID-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal”, a spus Dorobăţ.

ORA 21:24 

Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta i-a fost încredințată procurorului Marius Iacob, care s-a ocupat și de incendiile de la Colectiv și de la Maternitatea Giulești.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, informează un comunicat al Parchetului General.

ORA 21:20

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Premierul Ludovic Orban și șeful DSU Raed Arafat participă la o reuniune a celulei de criză de la Ministerul de Interne. Se va face o evaluare a locurilor unde pot fi duși pacienții aflați în stare gravă.

ORA 21:00

Medicul care a suferit arsuri grave va fi adus la București, a declarat ministrul sănătății la un post de televiziune. Mai multe, AICI

ORA  20:41

Bilanțul victimelor a ajuns la 10 persoane decedate și nouă în stare gravă. Două cadre medicale și-au riscat viața să salveze pacienții – un medic (cel cu 40% arsuri) și o asistentă, ambii care au fost răniți. Informațiile au fost furnizate de Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț. Lucian Micu, directorul Spitalului Județean Neamț, a declarat la Digi24 că opt pacienți au murit în urma incendiului, iar alți doi, în timpul evacuării lor. 

ORA 20:36

Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț ar fi pornit de la un scurcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen.  Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie.Citește AICI

ORA 20:16

Numărul victimelor a crescut la opt. Medicul de gardă cu arsuri pe 40% din suprafața corpului este transferat la Iași. În același timp, echipe de medici de la Iași se duc la Piatra Neamț pentru a da o mână de ajutor. ”Noi plecam acum spre Piatra Neamț. Sunt persoane în stare critica de aceea ne ducem acum pentru ei", a declarat Diana Cimpoesu, șefa UPU Iași.

 „Avem opt decese, un salon evacuat, iar opt pacienţi o să fie transferaţi la Iaşi. O să fie transferaţi la Leţcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a afirmat Nelu Tătaru, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi 24.

UPDATE: ORA 20.00

Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale.

ORA: 19,40

Incendiul are loc, potrivit ISU Neamț, în secția ATI a spitalului, unde erau mai mulți pacienți intubați.

Neoficial, este vorba despre victime multiple. Surse din spital ne-au comunicat că ar fi vorba despre șapte victime, printre care și un cadru medical. Aceleași surse ne-au mai declarat că există, din păcate, și persoane decedate în rândul victimelor.

Medicul de gardă a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o autoscară.

Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Incendiul a fost localizat și  a afectat etajul al doilea al clădirii. În acest moment, nu mai sunt persoane în pericol, ele fiind evacuate

Vom reveni cu informații

Sursa: ziarpiatraneamt

Comentarii