Zeci de mii de ieşeni au pensie de drept mai mică faţă de cea minimă în plată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Zeci de mii de ieşeni au pensie de drept mai mică faţă de cea minimă în plată

GALERIE
pensionari
  • pensionari
- +

38.000 de persoane din judeţul Iaşi primesc o indemnizaţie de la stat ca să ajungă la pensia minimă pe ţară, pensie ce are valoare de 800 de lei/lună.

Aproximativ 38.000 de pensionari ieşeni erau, în luna aprilie a acestui an, beneficiari ai indemnizaţiei sociale, adică primeau pensia minimă de 800 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), consultate de „Ziarul de Iaşi”. Altfel spus, dacă statul nu ar întregi pensia lor (rezultată din contribuţia la sistemul public de pensii) până la valoarea de 800 de lei, aceşti oameni ar primi, de fapt, o pensie chiar mai mică. Vorbim atât despre pensionari din sistemul public, cât şi despre pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

De altfel, raportat la alte judeţe, Iaşul avea cei mai mulţi beneficiari ai indemnizaţiei sociale din rândul pensionarilor agricultori în perioada menţionată anterior, aflându-se „în top” şi după numărul pensionarilor din sistemul public care au primit indemnizaţie socială (locul trei, după Bucureşti şi Suceava).  Concret, luna trecută, 37.952 de ieşeni au fost nevoiţi să trăiască cu doar 800 de lei, respectiv cu 26 de lei/zi dacă ar fi să împărţim valoarea pensiei minime la numărul mediu de zile într-o lună. Dintre aceştia, 28.619 erau pensionari din sistemul public, iar 9.333 erau pensionari agricultori. În cazul pensionarilor ieşeni din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei pe care au primit-o ca să atingă un prag al pensiei de 800 de lei a fost de 302 lei luna trecută, iar indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat în cazul pensionarilor agricultori a fost de 150 lei.

În acelaşi timp, judeţul Suceava a avut faţă de Iaşi ceva mai mulţi pensionari din sistemul public beneficiari ai indemnizaţiei sociale, respectiv 32.228, dar mai puţini din categoria pensionarilor agricultori, mai precis 6.545 de beneficiari. În Bucureşti erau, luna trecută, 34.853 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale din sistemul public şi doar 330 de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori, potrivit CNPP.

Dacă ar fi să comparăm datele Iaşului cu cele ale Clujului, ori ale Timişului, oraşe care se apropie ca număr de pensionari de judeţul nostru, în luna aprilie 2021 au avut nevoie de bani de la stat pentru întregirea pensiei până la valoarea de 800 de lei un număr total de 24.515 de pensionari clujeni (atât din sistemul public, cât şi din fostul sistem de pensii al agricultorilor), cu circa 13.450 mai puţini oameni decât a avut Iaşul. Situaţia este asemănătoare şi în judeţul Timiş, cu un număr total de 23.134 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pe luna trecută, cu aproape 14.800 mai puţini faţă de oraşul nostru. La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi aproximativ 170.000 de pensionari. 

Cititi si: Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro

Cititi si: Pensionarii ieşeni au venituri cu 100 de lei mai mici faţă de cele ale clujenilor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.