De Sănătate

Punem punctul pe știi

7 boli transmise de animalele de companie

joi, 22 septembrie 2016, 22:36
2 MIN
 7 boli transmise de animalele de companie

Sunt cele mai bune și cele mai devotate prietene ale noastre și ne iubesc necondiționat. Iar sentimentul este, de cele mai multe ori, reciproc. Însă, dacă nu primesc îngrijirea și atenția de care au nevoie, animăluțele de companie se pot transforma în surse de boli contagioase care pot afecta întreaga familie.

Rabia

Rabia este una dintre cele mai comune boli transmise de animalele de companie stăpânilor, constituind un pericol important atât pentru animal, cât şi pentru om. Animalele de companie sunt contaminate cu rabie în urma contactului cu animalele sălbatice, de aceea, cea mai bună metodă de a împiedica infectarea o reprezintă vaccinarea animăluţului de companie împotriva acestui virus încă din primele luni de viaţă.

Toxoplasmoza

Această boală se transmite la om în urma contactului acestuia cu materiile fecale ale unei pisici infectate. La rândul ei, aceasta primeşte virusul în general de la rozătoarele cu care intră în contact. Toxoplasmoza este cu atât mai periculoasă când este transmisă femeii gravide, întrucât parazitul poate traversa placenta și ajunge la făt. Cea mai bună metodă de prevenție o constituie folosirea mănușilor atunci când este curățată litiera, urmată de spălarea temeinică a mâinilor și, în special a zonei de sub unghii, unde se acumulează foarte ușor murdăria.

ToxocarozaToxocaroza este cauzată de un parazit foarte comun și foarte rezistent care infectează cu precădere câinii de vârstă mică. Omul poate contracta această boală prin contactul cu materiile fecale ale câinilor. Principalul simptom al bolii îl reprezintă dificultatea respiratorie. Pentru a evita îmbolnăvirea, nu trebuie decât să-ți deparazitezi prietenul necuvântător la intervale regulate de timp și să folosești mănuși atunci când manipulezi excrementele.

Teniaza

Următoarea pe lista celor mai frecvente boli transmise de animalele de companie este teniaza, o afecțiune provocată de o ciupercă formată pe pielea animăluțului. Aceasta se transmite la om după un simplu contact cu patrupedul și determină apariția așa-numitei afecțiuni “picior de atlet”. De asemenea, există și situația inversă, în care omul este cel care îi transmite animalului această maladie. Prevenția se face prin vaccinarea anuală a patrupedului.Boala Lyme și leishmanioza

Ambele boli se transmit animalului de companie prin intermediul căpușelor și puricilor, care se înfig în blana acestuia, după ce, anterior, au supt sângele unui animal sălbatic infectat. Astfel, animalul de companie este și el contaminat iar simplul contact al stăpânului cu acesta face ca puricele sau căpușa să sară pe pielea lui, să-l înțepe și să-l infecteze.

avantaje.ro

Comentarii