A murit ultimul mogul aflat in libertate

miercuri, 20 august 2014, 01:49
3 MIN
 A murit ultimul mogul aflat in libertate

Dinu Patriciu, fondator al PNL şi cel care a înfiinţat Rompetrol, cea mai mare afacere privată construită şi vândută vreodată de un antreprenor român, prezent în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, a murit ieri la un spital din Londra, la vârsta de 64 de ani. Alături de Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu, aflaţi în închisoare, Patriciu a fost considerat, mai bine de un deceniu, unul dintre marii oligarhi ai României.

Patriciu a înfiinţat la începutul lui 1990 prima firmă privată din România, denumită Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare. Absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti în 1975, decizia lui Patriciu a fost ca prima lui firmă să activeze în domeniul proiectării. Patriciu acumulase o vastă experienţă în domeniul imobiliar înainte de 1989, realizând multe proiecte în Emiratele Arabe Unite. Revenit în ţară imediat după Revoluţie, Dinu Patriciu a intrat imediat şi în politică, devenind în 1990 membru fondator al PNL.
În anul 1998, Patriciu a cumpărat compania Rompetrol, pe care a vândut-o în 2007 către compania kazahă de stat KazMunayGas, care a plătit 1,6 miliarde de dolari pentru 75% din acţiuni. Rompetrol a fost şi a rămas încă cea mai mare afacere privată vândută vreodată de un antreprenor român.

Două afaceri care au prăbuşit un imperiu

După ieşirea din acţionariatul Rompetrol, Patriciu anunţa că se va axa pe activităţi pe piaţa imobiliară europeană, mass media şi alte proiecte din zona sectorului energetic. El se afla, în anul 2008, pe poziţia 462 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista americană Forbes, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, şi era, totodată, cel mai bogat român. Patru ani mai târziu, Patriciu coborâse pe locul 854, cu o avere estimată de Forbes la 1,5 miliarde de dolari. În 2013, Dinu Patriciu a părăsit topul, singurul român prezent printre cei mai bogaţi oameni din lume fiind Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.
Averea omului de afaceri a scăzut în ultimii ani din cauza unor investiţii care s-au dovedit neinspirate. Cel mai răsunător eşec a fost cel al lanţului de retail Mic.ro. Datoriile reţelei, la bănci şi furnizori, depăşeau 700 de milioane de lei în 2012.
Nici afacerile din presă ale lui Dinu Patriciu nu au avut mai mult succes. Trustul Adevărul Holding, înfiinţat în toamna anului 2006 de Dinu Patriciu, imediat după achiziţia ziarului Adevărul, a intrat la rândul lui în insolvenţă în 2012.

Averea urmaşilor ar putea fi pusă sub sechestru

În ultimii ani, Dinu Patriciu a fost implicat mai mult în procese decât în afaceri şi politică. În momentul morţii sale, omul de afaceri avea trei dosare pe rolul unor instanţe şi un alt dosar aflat în fază de anchetă.
Pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se află dosarul Rompetrol, în care Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital. Următorul termen de judecată din acest proces va avea loc în 2 septembrie. În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa va constata încetarea procesului penal, dar, pe de altă parte, în ipoteza în care judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti vor constata că statul român a fost prejudiciat în urma acţiunilor omului de afaceri, poate fi dispusă confiscarea extinsă. În acest caz, o parte din averea lui Dinu Patriciu, care le va reveni urmaşilor săi, va fi pusă sub sechestru.
Pe lângă acest dosar penal, el mai are alte două cauze, în care urma să se judece cu soţia sa, Dana Patriciu. Unul dintre ele, în care soţia sa a cerut partajarea averii şi o jumătate din totalul acesteia, se află la Judecătoria Sectorului 1.
Patriciu a pierdut în 2013 un proces cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului l-a dat în judecată pe Patriciu pentru "minciună şi trucarea unor filmări", după mediatizarea în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009 a unor imagini în care preşedintele părea că loveşte un copil la un miting electoral din 2004.
În ultimii ani, sănătatea lui Dinu Patriciu începuse să se şubrezească, pe fondul unor probleme hepatice. Medicul curant al lui Dinu Patriciu, Mihai Voiculescu, spune că omul de afaceri a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infecţii după transplantul de ficat.

 

Comentarii