Actriţa Joan Fontaine, star-ul lui Hitchcock, a murit la 96 de ani

luni, 16 decembrie 2013, 09:01
3 MIN
 Actriţa Joan Fontaine, star-ul lui Hitchcock, a murit la 96 de ani

Actriţa premiată cu Oscar, Joan Fontaine, figură din epoca de aur a Hollywoodului, interpreta unor roluri în filmele clasice ale lui Hitchcock, s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 96 de ani, au anunţat media americane, preluate de AFP, AP şi Reuters.

Actriţa a decedat din cauze naturale la reşedinţa sa din Carmel, în nordul Californiei (sud-vestul SUA), conform publicaţiei Hollywood Reporter, citând declaraţia asistentei sale, Susan Pfeiffer.

Născută în Japonia din părinţi britanici, Joan Fontaine, pe numele ei real Joan de Beauvoir de Havilland, a sosit în în 1919 în California, unde la fel ca sora sa, celebra Olivia de Havilland, va urma o carieră cinematografică încununată de succes.

Joan şi Olivia reprezintă cazul unicat când două surori câştigă ambele premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Cu toate acestea, relaţia dintre ele era conflictuală, marcată de o rivalitate acută, după cum recunoaşte Joan Fontaine în autobiografia sa "No Bed of Roses".

Joan Fontaine şi-a început cariera de artistă la sfârşitul adolescenţei, în principal în roluri minore în teatru, iar apoi, în anii 1930, în filme de seria B.

Legendarul regizor britanic Alfred Hitchcock este cel care a propulsat-o în roluri care i-au adus celebritatea zece ani mai târziu.

Fascinat de privirea ei expresivă, maestrul suspansului îi încredinţează în 1940 rolul în primul său film american, "Rebecca", o adaptare după romanul scris de Daphne de Maurier.

Interpretarea unei femei chinuite de amintirea obsedantă a primei soţii a soţului ei, într-un conac sumbru pe coasta oceanului, i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Ea va câştiga statueta de aur doi ani mai târziu pentru rolul său în "Suspicion", în care Cary Grant i-a fost partener, devenind prima şi singura actriţă care a câştigat vreodată acest premiu pentru un film de Alfred Hitchcock.

Dacă Olivia a atins prima celebritatea la Hollywood, Joan a depăşit-o în cursa pentru Oscar în anul acela, cele două surori concurând pentru premiul suprem, cu Olivia nominalizată pentru rolul său în "The Golden Gate" de Mitchell Leisen.

Olivia va câştiga primul său Oscar în 1946 pentru interpretarea unei mame care îşi caută fiul, pilot în Primul Război Mondial în "To Each His Own", unde ea joacă din nou sub regia lui Leisen.

Joan Fontaine va relata mai târziu că sora ei i-a respins tentativa de a o felicita.

Surorile erau rivale şi în dragoste. Miliardarul excentric Howard Hughes, pe care l-a frecventat un timp Olivia de Havilland, i-a cerut lui Joan Fontaine de mai multe ori să se căsătorească cu el.

"M-am căsătorit înaintea Oliviei, am câştigat Oscarul înaintea ei şi dacă voi muri prima, ea va fi furioasă fără îndoială ca am întrecut-o" din nou, a lansat într-o zi Joan Fontaine.

Cariera sa cinematografică îşi încetineşte ritmul în anii 1950, iar ea se întoarce spre televiziune şi îşi face mai multe apariţii în show-uri pe Broadway, în special în "Leul în iarnă".

Departe de a fi o femeie obişnuită, Joan Fontaine era de asemenea pilot de avion, campioană la zbor cu balonul, jucătoare de golf desăvârşită, deţinea o diplomă în arhitectură interioară şi gătea minunat.

Căsătorită de patru ori, ea a divorţat de ultimul soţ, Alfred Wright, în 1969. Are o fiică, Deborah, iar în 1952, a adoptat o fetiţă peruană, Martita, care a fugit de acasă după 11 ani. (Agerpres)

Comentarii