Actualul rector al Universităţii Tehnice, Ion Giurma, nu renunţă la os

sâmbătă, 06 februarie 2016, 02:56
3 MIN
 Actualul rector al Universităţii Tehnice, Ion Giurma, nu renunţă la os

Actualul rector al Universităţii Tehnice, funcţie pe care nu mai are dreptul să o ocupe de anul acesta, s-a înscris pentru un loc în Senatul Universităţii şi ar încerca să ajungă în fruntea acestuia.

Ieri a fost ultima zi în care cadrele didactice şi de cercetare ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi care aspirau la un post de senator sau la fotoliul de rector au putut să îşi depună candidaturile. În momentul închiderii registraturii au rămas doar trei candidaţi la funcţia de rector, prof.dr. Dan Caşcaval, prof.dr. Alexandru Sălceanu şi prof.dr. Corneliu Munteanu.

Însă competiţia este semnificativă şi la Senatul instituţiei de învăţământ superior. În cele cinci zile în care au fost deschise înscrierile s-au depus un număr de 88 de dosare pentru 46 de locuri, competiţia fiind, în medie, de doi pe un loc pe facultăţi. Spre exemplu, au fost trei candidaţi pe două locuri la în cazul poziţiilor rezervate Facultăţii de Arhitectură, cinci candidaţi pe patru locuri în cazul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare sau 17 candidaţi pe şapte locuri la Facultatea de Construcţii.

După vot şi alcătuirea Senatului, profesorii care vor fi sub linia intrării în Senat vor rămâne ca rezerve, iar în caz de pierderea calităţii de către unul dintre ceilalţi membri de-a lungul mandatului de patru ani, ei le vor lua locul.

Există şi un număr semnificativ de profesori din actuala conducere executivă care s-au înscris pentru un mandat în Senatul următor. Printre aceştia îi enumerăm pe Tania Hapurne, decan al Facultăţii de Arhitectură, Gheorghe Nagîţ, decan al Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, Bogdan Ion, decan al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Iulian Ioniţă, decan la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Carmen Teodosiu, actual prorector responsabil cu cercetarea, Ştefan Grigoraş, actual prorector responsabil cu problemele studenţeşti, Eugen Horoba, vicepreşedinte al Senatului, sau Ion Cioară, prorector responsabil cu strategia universitară.

Titular până la cel puţin 71 de ani

Singurul candidat pentru funcţia de rector care s-a înscris pentru o poziţie în Senat este prof.dr. Corneliu Munteanu, însă, de departe, cel mai cunoscut nume de pe listă este cel al actualului rector, prof.dr. Ion Giurma.

Surse din universitate au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acesta are realizat un calcul, astfel încât, în funcţie de cei care vor prinde Senatul, el să poată candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului UTI şi să aibă sprijin în acest sens.

Deşi are 67 de ani, nu este singurul de pe lista candidaţilor peste vârsta de pensionare, condiţia pentru a putea candida pentru un loc în Senat şi apoi la preşedinţia acestuia este să fie profesor titular pe post. Însă, trecând peste vârsta pensionării, acesta se va putea asigura de faptul că, pentru următorii patru ani, îşi va putea menţine postul de titular, fiindcă profesorii pensionari sunt validaţi anual de către Senat pentru a-şi putea continua activitatea. Dacă un senator şi-ar pierde calitatea de profesor titular, ar pierde inclusiv funcţia de reprezentare în structura Senatului.

Alegerile pentru Senat şi rector au loc pe 22 februarie, studenţii având la rândul lor 16 locuri rezervate în forul de conducere.

Comentarii