De Business

Punem punctul pe știi

Dezvăluirile în exclusivitate ale “Ziarului de Iaşi” au fost confirmate

Afacere trăznet a viceprimarului Iaşului

joi, 10 decembrie 2015, 10:15
5 MIN
 Afacere trăznet a viceprimarului Iaşului

Societatea Terramold Invest, controlată de Gabriel Surdu, a vândut sediul de birouri pe care il detinea, la jumătatea acestui an. Tranzacţia pentru clădirea de opt etaje cu o suprafaţă totală de 4.500 de metri pătraţi s-a ridicat la 4,5 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor a mers direct în conturile unei bănci unde societatea viceprimarului avea datorii. Contractul a fost parafat la notarul Daniela Bădărău, care a perceput în total 16.000 de euro, reprezentând taxe către stat şi comisionul cabinetului.

 

Gabriel Surdu, viceprimarul Iaşului a avut pe mână anul acesta câteva milioane de euro. Spunem că a avut deoarece o mare din sumă nu a stat prea mult în conturile omului de afaceri şi a trecut rapid în contul băncilor unde avea datorii. Este vorba despre vânzarea clădirii “Gabriel Center” situată pe strada Sfântul Lazăr, imobil poziţionat chiar în spatele Palatului Culturii, pentru suma de 4,5 milioane de euro. Clădirea a fost cumpărată de un italian, printr-o firmă deschisă cu puţin timp înainte de achiziţionarea imobilului. De asemenea, italianul care a cumpărat imobilul a apelat la un credit pentru tranzacţie. Notarul Daniela Bădărău, care a parafat contractul, a obţinut 16.000 de euro, comisionul cabinetului plus taxele aferente statului. Tranzacţia a fost anunţată în exclusivitate de către “Ziarul de Iaşi” la începutul acestui an, când era în stadiu incipient, nefiind încă finalizată. 

Ce spun documentele oficiale  

Clădirea “Gabriel Center” situată în centrul Iaşului, pe strada Sfântul Lazăr, a fost vândută efectiv pe data de 1 iulie 2015. Clădirea are o suprafaţă totală de peste 4.500 mp, regim de înălţime subsol, parter, mezanin şi opt etaje şi o suprafaţă utilă de închiriat de peste 3.500 mp. Vânzătorul este societatea Terramold Invest SRL, şi în tranzacţie a fost reprezentată de soţia viceprimarului, Viorica Surdu. Cumpărătorul este societatea ECC SRL, reprezentată de cetăţeanul italian Antonino Bicchieri, cu domiciliul în Italia, în Villafranca Tirrena, născut în 1969. Însă, chiar dacă vânzarea a fost în iulie, între viceprimar şi italian a mai existat un antecontract încheiat în luna decembrie 2014, tot la notarul Bădărău. Din cei 4,5 milioane de euro primiţi în schimbul imobilului, 3,4 milioane s-au dus direct în conturile Libra Internet Bank, în contul a două credite contractate în august 2014 de către Terramold Invest SRL, se arată în documentele oficiale. Aceşti bani au fost plătiţi de către italian cu un credit contractat în ianuarie 2015, de la Banca Comercială Intesa Sanpaolo Bank. Scăpată de aceste două datorii, familia Surdu ar fi băgat în buzunar 1,1 milioane de euro, pe care i-a primit în rate. Viorica Surdu are o variantă total diferită faţă de actele oficiale. “Au fost daţi bani în contul unui rest de credit. A fost o sumă infimă pe lângă cea care am încasat-o. 3,4 milioane de euro a fost creditul iniţial. Mai aveam de plătit vreo doi ani. Nici pe departe, acela nu este creditul datorat, ci contractat la un moment dat. În 2014 a mai fost o renegociere a contractului iniţial., a clauzelor, dobânzilor, comisioanelor. Nu am rămas cu 1,1 milioane de euro, Creditul de care spuneţi nu este real, restul de plată a fost mult mai puţin, iar diferenţa de 1,1 milioane nu este reală. Dar aceste sume se discută din contabilitate. Vă sigur că nu acela este creditul integral. Mai aveam de achitat vreo 900 şi un pic. Dacă am plătit integral creditul înainte de final, se deduc alte cheltuieli şi am plătit sub un milion de euro”, a spus Viorica Surdu. Astfel, Terramold a primit 225.000 de euro la încheierea antecontractului, pe data de 23 decembrie 2014, apoi 250.000 de euro în primele luni ale anului 2015. Pe  1 iulie 2015, data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, a mai primit o diferenţă de 625.000 de euro au fost viraţi în conturile firmei deschise la Alpha Bank. 

Unde au mers banii câştigaţi  

Antonino Bicchieri este administratorul şi asociatul firmei ECC SRL, care se pare că a fost înfiinţată expres pentru această tranzacţie, în octombrie 2014. Italianul Bicchieri este şi împuternicit la firma Fire Corporation, cu sediul în Luxemburg, firmă care are calitate de asociat la ECC SRL. La firma ECC SRL mai sunt administratoare două ieşence, respectiv Roxana Smîntînă, şi Dana Roxana Ciubotariu. În ceea ce priveşte ECC SRL, aceasta are ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Viorica Surdu, cea care a semnat pentru Terramold, spune că firma ECC mai are ca activităţi şi IT-ul. “Este o firmă care are nişte domenii de activitate, cum ar fi calculatoare, IT..ceva de genul acesta. Sunt acte eliberate de Registrul Comerţului, nu pot comenta eu ce ocupaţii au. Sunt un grup de firme, administratorii au hotărât ca pe această firmă să fie făcută tranzacţia”, a mai spus Viorica Surdu. Ea a subliniat faptul că vânzarea clădirii “Gabriel” a fost o afacere profitabilă, în condiţiile actuale de pe piaţa de profil, iar banii din afacere i-a investit în alte proiecte. “Vă daţi seama că am făcut toate calculele şi decizia nu a fost luată peste noapte. Noi am fost cei mai în măsură să apreciem dacă este un business pentru noi sau nu. Şi credeţi-mă, pentru ziua de astăzi, chiar a fost un business. Vom dezvolta alte proiecte cu banii pe care i-am luat. Avem o experienţă pe piaţa economică care ne-a ajutat să luăm decizia cea mai bună. Un client ca acesta nu îl prea găseşti ca să vină să îţi dea banii pe care noi i-am luat. Ce am făcut cu banii? Noi avem un proiect în zona fermei «Doi Peri» de la Vişani, un proiect început mai demult şi pe care acum îl finalizăm, cu un bloc de apartamente şi garsoniere, care va fi dat în folosinţă în ianuarie. Tot acolo mai avem şi un şir de case, care le finalizăm sper în primăvară, nu ştiu exact. Poate aprilie, mai, aşa ne-am propus. Mai avem alte locaţii pentru care aşteptăm autorizaţii de construcţie ca să demarăm alte proiecte”, a conchis aceasta.    

 

Comentarii