Agresiuni violente cu săbii şi cuţite în zile de sărbătoare. Numărul pacienţilor agresaţi a crescut considerabil!

marți, 17 octombrie 2017, 10:00
2 MIN
 Agresiuni violente cu săbii şi cuţite în zile de sărbătoare. Numărul pacienţilor agresaţi a crescut considerabil!

Medicii urgentişti au avut gărzile din weekend pline cu bolnavi bătuţi. Reprezentanţii Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” au precizat că, în ultimele zile, numărul pacienţilor agresaţi a crescut considerabil. 

Bolnavii bătuţi care au ajuns în UPU în intervalul 14-16 octombrie sunt numai bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 20 şi 60 de ani. Dacă unii dintre ei au plecat la domiciliu după acordarea primul ajutor, alţii în stare gravă au rămas internaţi pe clinicile de specialitate. Potrivit medicilor, bărbaţii erau loviţi fie prin încăierare corp la corp, fie cu diferite obiecte, cum printre care inclusive sabie.
 
Cazul cel mai grav ajuns în UPU a fost al unui ieşean de 31 de ani înjunghiat cu un cuţit în abdomen în zona Podu Roş, vizavi de magazinul Carrefour Market. Pacientul avea atinse mai multe organe interne şi a fost operat de urgenţă. „Este surprinzător şi dureros pentru noi că am avut în ultimele zile un număr mare de pacienţi ajunşi cu agresiuni în UPU de la Spitalul «Sfântul Spiridon». Au fost pacienţi din judeţul Iaşi, unele cazuri foarte grave. Mă refer aici la bărbatul de 31 de ani înjunghiat, cu o plagă la nivelul epigastrului, penetrantă în abdomen, cu leziuni la nivelul ficatului, pancreasului şi peritoneului. Un pacient care a mers rapid în sala de operaţie, unde s-a intervenit chirurgical. Sperăm într-o evoluţie favorabilă”, a precizat dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Coordonatoarea Unităţii de Primire Urgenţe a mai punctat că leziunile pacienţilor care au ajuns la spital au fost, în mare parte, foarte grave. „Au fost foarte mulţi pacienţi cu traumatism, prin leziuni în mediul familial, leziuni care interesau toate segmentele. Spun că este dureros pentru că nu te astepţi în zilele de sărbătoare ca oamenii să fie atât de violenţi unii cu ceilalţi şi să ajungă la spital cu leziuni atât de grave postraumatice şi implicând membrii din aceeaşi familie, tată şi fiu, fraţi între ei. Am făcut faţă acestei perioade, sperăm ca numărul acestor agresiuni să scadă în următoarele zile”, a concluzionat medicul.
 
Printre pacienţii care au ajuns în UPU s-au aflat un tânăr de 24 de ani din Erbiceni înjunghiat cu cuţitul în umărul stâng, un ieşean de 56 de ani lovit cu un obiect contondent, un bărbat de 49 de ani bătut de trei persoane necunoscute, un bărbat de 30 de ani tăiat cu sabia la nivelul mâinii drepte, un tânăr de 24 de ani tăiat tot cu sabia, un altul de aceeaşi vârstă bătut de cumnaţii săi, respectiv un tânăr înjunghiat în club.

Comentarii