Apă cu porţia în zona Bârnova! Problemele de alimentare de aici nu au fost rezolvate

marți, 30 iulie 2013, 11:03
3 MIN
 Apă cu porţia în zona Bârnova! Problemele de alimentare de aici nu au fost rezolvate

Pentru ieşenii care şi-au construit case în Bârnova, problema alimentării cu apă ar putea rămâne fără soluţie. La primul semn de caniculă, ApaVital anunţă introducerea unui program de furnizare a apei pentru doar câteva ore pe zi. Deşi în ultimii ani s-a investit aproape un milion de lei în construirea unui nou rezervor şi a unei conducte de aducţiune a apei. Un anunţ privind raţionalizarea apei a fost făcut şi ieri, când temperaturile au depăşit 30°C. Conform acestuia, în satele Bârnova, Pietrărie, Todirel şi Cercu apa urma să curgă doar în intervalul orar 5-10 şi 17-22. „Anunţul în sine a fost dat pentru că, de fiecare dată când se încălzeşte, populaţia din zonă foloseşte apa şi pentru udarea grădinilor, ceea ce duce la creşterea consumului şi implicit la probleme în furnizare. Capacităţile de stocare se epuizează repede şi, în lipsa unei raţionalizări, apa s-ar putea întrerupe oricând. Am avut probleme de acest gen sâmbătă. Luni nu a fost cazul, dar anunţul a fost publicat pe site spre atenţionarea consumatorilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Rezolvare pe jumătate

Pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă, furnizorul de servicii de apă-canal a finalizat anul trecut o investiţie de 944.000 de lei în zona Bucium. Aceasta viza construirea unui rezervor cu o capacitate de 1.500 mc şi a unei conducte de aducţiune de 4,5 km pentru alimentarea acestuia. Investiţia a rezolvat însă problema doar pe jumătate. Astfel, rezervorul asigură apă doar pentru zona Bucium şi satul Vişani din Bârnova. Centrul comunei şi satele Pietrărie, Todirel, Cercu şi Păun primesc apă prin intermediul a trei rezervoare, cu o capacitate totală de doar 250 mc. „Pentru noi, nu se justifică o investiţie în plus, pentru că problemele apar doar atunci când este foarte cald. Dacă oamenii ar înţelege şi nu şi-ar mai uda grădinile cu apă de la robinet, totul ar fi bine. Noi prestăm un serviciu public, ceea ce înseamnă să furnizăm apă unui număr cât mai mare de oameni. Nu ne interesează neapărat să vindem cât mai multă apă. Altfel, noi am triplat în ultimul an cantitatea de apă livrată în zona respectivă“, a spus Manolache.

Interzis udatul grădinii

Regulamentul de funcţionare a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă-Canal prevede aplicarea de amenzi clienţilor care folosesc apa şi în alte scopuri decât cel exclusiv menajer. Amenzile se pot ridica la 500-1.000 de lei, putând fi aplicate de autorităţile locale. „Nu am dat nicio amendă de acest gen. Ar fi şi nu ştiu cum să amendezi omul că foloseşte apa. Apoi, chiar nu se udă grădinile excesiv, astfel încât să stăm pe capul lor. Noi încercăm, din resurse proprii, să extindem reţeaua de apă şi să o îmbunătăţim, dar fondurile sunt cele care sunt“, a spus Gheorghe Cazacu, primarul comunei.

Comuna Bârnova nu este singura în care vara apa se evaporă din conducte. ApaVital a anunţat ieri şi restricţionarea furnizării apei în zona Tomeşti şi în satul Hlincea. Pe toată durata caniculei, apa va fi furnizată în intervalele orare 6-10 şi 17.30-22 către utilizatorii din localităţile Tomeşti, Chicerea, Goruni, Vlădiceni şi Hlincea. „Decizia trecerii la un program de furnizare a apei are la bază dorinţa de reducere la minim a numărului de gospodării afectate, precum şi evitarea distrugerii echipamentelor de alimentare cu apă. ApaVital face un nou apel către clienţi de a consuma apa raţional, doar în scopuri strict menajere. În caz contrar, utilizatorii situaţi în zonele înalte sau la capetele de reţea sunt în pericol de a nu beneficia de apă din cauza consumului exagerat“, au precizat reprezentanţii ApaVital.

Comentarii