Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane

vineri, 20 decembrie 2013, 11:42
2 MIN
 Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane

La 20 decembrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane.

Tema stabilită de Naţiunile Unite pentru 2013 este: ‘Reducerea decalajelor pentru atingerea – Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului’.

În mesajul său pentru ediţia din acest an a zilei dedicate solidarităţii umane, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamnă oamenii din toate naţiunile, de toate credinţele, culturi şi tradiţii să lucreze împreună pentru o cauză comună, aceea de a păstra promisiunea făcută la început de mileniu, de a lăsa moştenire generaţiilor viitoare – pacea, prosperitatea şi un progres durabil.

Ziua Internaţională a Solidarităţii Umane a fost proclamată de Adunarea Generală, la 22 decembrie 2005 , prin Rezoluţia 60/209, pornind de la identificarea solidarităţii ca una dintre valorile fundamentale şi universale, care trebuie să stea la baza relaţiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.

‘Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea’, declara Lech Walesa, fondatorul mişcării muncitoreşti Solidaritatea şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul preşedinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a Zilei Internaţionale a Solidarităţii Umane, cea din 2006.

Potrivit Naţiunilor Unite, este o zi în care sărbătorim unitatea în diversitatea noastră, reamintim guvernelor obligaţia de a respecta angajamentele internaţionale. Sunt organizate acţiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanţa solidarităţii şi dezbateri cu privire la modalităţile de promovare a solidarităţii pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.

Conform dicţionarului, solidaritatea este un "sentiment care îi determină pe oameni să-şi acorde ajutor". Deoarece conceptul de solidaritate se referă la noţiunea de colaborare, drepturi şi responsabilităţi comune, precum şi la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicată în multe domenii cu valoarea de îi ajuta pe alţii. Solidaritatea este în centrul misiunii şi în proiectele multor organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri) şi organizaţii comunitare. Ele ajută pentru a germina şi a construi solidaritatea dintre oameni la nivel mondial. (Agerpres)

Comentarii