Autobaza spre Liga a doua

miercuri, 29 mai 2013, 01:50
5 MIN
 Autobaza spre Liga a doua


CSMS Iaşi a retrogradat matematic după eşecul de luni, de la Piatra Neamţ, meci în care jucătorii ieşeni nu s-au trezit, iar antrenorul Sorin Cîrţu a luat mai multe decizii ciudate

 

Ultimele şanse ale CSMS Iaşi de evitare a retrogradării din Liga I s-au risipit luni, la Piatra Neamţ. Deşi a întâlnit un adversar care s-a exprimat modest, echipa ieşeană nu numai că nu a reuşit să câştige – variantă în care avea şanse importante de a rămâne în elită, o victorie cu Vasluiul, în ultima rundă, coroborată cu ratarea unor succese de către Chiajna la Bistriţa şi Ceahlăul la Rapid fiind soluţia salvării CSMS – ci a şi pierdut, după ce a primit un gol în minutul 84. De altfel, Iaşul nici nu merita mai mult în faţa Ceahlăului, trupa pregătită de Sorin Cîrţu lăsându-se dominată repriza secundă după un prim act în care perioadele în care echipele au avut iniţiativa au fost împărţite.
Pe lângă valoarea scăzută a lotului (în ciuda unei atitudini ceva mai bune faţă de jocul cu Mediaşul, din etapa trecută gafele elementare, care au “zgâriat” privirea, au fost etalate iarăşi cu dezinvoltură), decisive în economia jocului au fost şi deciziile antrenorului CSMS, care, de când a venit în Copou, nu numai că nu a reuşit să trezească echipa ci a îngropat-o definitiv, cele patru puncte obţinute în ultimele şase jocuri accesibile disputate spunând multe despre evoluţia ieşenilor sub bagheta fostului jucător craiovean.
La Piatra Neamţ, deşi Creţu a fost lamentabil pe postul de fundaş dreapta în jocul cu Gaz Metan Mediaş, Cîrţu a mers pe aceeaşi variantă, trecându-l pe stânga, în premieră în acest campionat (!), pe crudul Mihălăchioaie, cel care, pe postul său obişnuit, în banda dreaptă, se descurcase onorabil în unele jocuri. Efectul? După o prestaţie generală ezitantă, cele două improvizaţii l-au trădat pe antrenor la faza golului nemţenilor, căzut în minutul 84. Nici în ceea ce priveşte distribuţia de la mijloc în sus, şeful băncii tehnice ieşene nu a fost mai inspirat: Mitic s-a resimţit evident după problemele avute, Onofraş nu a depăşit ratarea penaltiului cu Mediaş, fiind excesiv de nervos, iar cei doi închizători nu au putut să-l pună în valoare pe Pătulea. Ajungând la capitolele despre care am mai precizat că spun multe despre un antrenor, pauza şi schimbările, Cîrţu cade şi mai mult. După un prim act relativ echilibrat, Iaşul nu a mai pus nicio problemă în repriza secundă. La aceasta a contribuit, probabil, şi speech-ul din vestiar (la acest capitol nici nu erau prea mari aşteptările de vreme ce Cîrţu, care abia aşteaptă să plece de la Iaşi, a anunţat public, încă după jocul cu Gazul, că “S-a terminat!”), dar şi schimbările, care au fost şi ciudate şi târzii. Astfel, deşi CSMS avea nevoie de victorie şi era evident că atacul trebuie trezit, prima mutare a apărut abia în minutul 75 şi a constat într-una  post pe post, Pătulea – Herghelegiu! Şi a doua înlocuire a fost surprinzătoare, de vreme ce Tudor, singurul jucător care putea să aducă ordine în construcţie, a fost trimis să joace, doar 12 minute(!), în banda dreaptă! Iar în ceea ce priveşte singura schimbare ofensivă, Ionescu – Mihălăchioaie, faptul că aceasta a fost bifată în minutul 87, când scorul era deja 1-0, te poate duce cu gândul că a fost făcută doar pentru “impresia artistică”!
Fără nicio şansă de a se mai salva pe teren de la retrogradare, CSMS îşi va încheia parcursul extrem de modest din acest campionat mâine, pe teren propriu, de la ora 20:30 fiind programată disputa cu FC Vaslui. Informaţii despre acest joc care altă dată inflama zona puteţi afla în numărul de mâine al “Ziarului de Iaşi”.
 
CSMS-catalog
Lungu (5) – nu a avut prea mult de lucru, nu i se poate imputa golul.
Creţu (4) – ezitant, a stat departe de Barna, permiţându-i să centreze perfect la faza golului.
Tincu (5) – fără probleme.
Mitrea (5) – puţin întrebuinţat.
Mihălăchioaie (4) – vizibil incomodat de postul pe care a fost folosit, a fost depăşit la duelul aerian din care Golubovic a marcat.
Milea (5) – a muncit mult, a fost eliminat în minutul 89.
Semenenko (5) – harnic, fără realizări ofensive.
Mitic (4,5) – problemele medicale pe care le-a avut şi-au pus amprenta pe evoluţia lui.
Onofraş (4,5) – a vrut, nu a reuşit.
Ţigănaşu (4,5) – multe centrări greşite.
Pătulea (4,5) – zbateri inutile.
Herghelegiu (4,5) – a adus puţină prospeţime.
Cl. Tudor a fost introdus în minutul 78, iar Cl. Ionescu în minutul 87.
 
Nichita desfiinţează echipa!
 
Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a cerut Comitetului Director al CSMS Iaşi să ia măsuri drastice: “Am cerut Comitetului Director al clubului să organizeze o şedinţă de analiză la care să mă invite şi pe mine, pentru că eu am convins Consiliul Local să dea bani la echipă. După ultima etapă, aştept să văd tăieri de salarii şi indicarea clară a vinovaţilor pentru acest eşec, indiferent că îi cheamă Prunea, Ciobotariu, Onofraş ori Tincu. Tincu sună de ceva vreme la Botoşani să-l primească acolo. Asta-i atitudine de căpitan de echipă? De supărare, eu nu am dormit toată noaptea de după jocul cu Ceahlăul, iar Creţu, Herghelegiu şi Avrămia nu mai puteau de veselie a doua zi. Tocmai ieşenilor în care am investit enorm nu le pasă de această echipă! Şi-au bătut joc de fotbalul ieşean, implicit de ieşeni şi nu voi rămâne indiferent. Îi voi pedepsi pentru asta! Toată lumea se descarcă la stadion pe primar. Eu nu vreau să mă descarc pe nimeni, ci vreau soluţii concrete de la specialişti. Din punct de vedere al condiţiilor, am asigurat menţinerea în Liga I, sportiv suntem la pământ! Mi-e şi ruşine să cerem Federaţiei să rămânem în elită pe baza licenţelor neluate de alţii. Continuarea finanţării echipei în campionatul viitor depinde foarte mult de măsurile care se vor lua la şedinţa de analiză de după sfârşitul sezonului”, a spus edilul.

Comentarii