Avocat din Iaşi, condamnat definitiv pentru înşelăciune

vineri, 07 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Avocat din Iaşi, condamnat definitiv pentru înşelăciune

Eduard Hartingher fusese condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare. După judecarea recursului, pedeapsa i s-a diminuat.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României l-au condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pe avocatul ieşean Eduard Hartingher. Acesta fusese pedepsit în primă instanţă, de Curtea de Apel Iaşi, cu doi ani şi jumătate de închisoare. Decizia este definitivă.

Avocatul Hartingher, în vârstă de 41 de ani, a intrat în vizorul legii după ce în 2011 a profesat ca avocat, deşi era suspendat pentru că nu îşi plătise cotizaţiile către Barou. Procurorii au precizat că în perioada suspendării Hartingher ar fi manipulat şase persoane de la care ar fi obţinut suma totală de 3.500 de lei. „În intervalul aprilie – noiembrie 2011, învinuitul Hartingher Eduard Florin, deşi a cunoscut faptul că i-a fost suspendat exerciţiul dreptului de a profesa, a continuat să îşi atribuie faţă de părţile vătămate calitatea de avocat cu drepturi depline. Părţile vătămate sunt persoane cu posibilităţi materiale reduse care au reuşit cu dificultate să adune sumele de bani necesare pentru angajarea unui avocat, din pensie sau din împrumuturi de la alte persoane. Pentru a fi convingător, le prezenta o carte de vizită pe care scria că e avocat, iar alteori le dădea şi chitanţe“, au menţionat anchetatorii. Victimele aveau nevoie de asistenţă juridică în diferite cauze, de la partaje la stabiliri de pensii alimentare. După ce primea avansuri de la oameni, Hartingher evita contactul cu aceştia. Le spunea să aştepte acasă până vor fi citaţi la proces, lucru care nu se mai întâmpla pentru că el nu formula nicio acţiune către instanţe. Când era sunat, se facea că nu aude telefonul, mai spun procurorii. Între timp, Hartingher şi-a plătit taxele către barou şi activează cu acte în regulă ca avocet, însă ar putea fi exclus după ce decizia Curţii Supreme va fi comunicată către Baroul Iaşi.

Comentarii