4.800 de absolvenţi de liceu din Iaşi au mari emoţii în aceste zile

Bacalaureatul, faza relaxată

Absolvenţii au susţinut ieri proba de evaluare a competenţelor lingvistice, care continuă şi azi. La aceasta se vor primi calificative, nu note.

marți, 11 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Bacalaureatul, faza relaxată

Prima sesiune de bacalaureat a debutat ieri cu o probă lejeră pentru absolvenţii de liceu. Puşi în faţa unor texte la prima vedere, candidaţii au trebuit doar să demonstreze profesorilor din comisie că sunt familiarizaţi cu noţiuni precum stil, emiţător, receptor sau mesaj, dar şi capabili să formuleze o opinie personală în legătură cu cele citite.

 


Contează propria opinie
 
„Subiectele sunt foarte uşoare, profesorii chiar te ajută punându-ţi întrebări. Ai un text la prima vedere, trebuie să-l încadrezi într-un stil, să recunoşti cui i se adresează şi să-ţi exprimi opinia. Textul meu era juridic-administrativ, un paragraf din Legea Tineretului. În opinia mea, tinerii ar trebui să fie susţinuţi şi fizic, prin dezvoltarea mai multor spaţii de agrement, dar şi intelectual, prin organizarea de evenimente culturale – vernisaje, spectacole de teatru, concerte cu acces gratuit sau cu preţ redus al biletelor – şi a tot felul de întruniri şi dezbateri pe baza anumitor teme, cum ar fi familia, relaţiile dintre părinţi şi copii, relaţiile de prietenie şi altele. Am vorbit liber cam 3-4 minute, iar de scris răspunsurile pe foaie cam tot atât mi-a luat. În mod normal, ar fi trebuit să fie 5 elevi pe oră, dar merge mult mai repede, motiv pentru care s-a şi decalat programul. Eu, de exemplu, eram programată la 10, dar am intrat la 9,30. Celorlalţi colegi le transmit «baftă!» şi să nu aibă emoţii, pentru că nu au de ce”, a spus Cezara Bradu, absolventă a specializării Pictură de la Colegiul „O. Băncilă”, care îşi doreşte să dea admitere la Facultatea de Farmacie.
De la proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română au ieşit relaxaţi şi absolvenţii colegiilor tehnice. „A fost uşor. Am primit un text memorialistic, dintr-un jurnal, şi trebuia să-mi spun opinia, care sunt ideile, despre emiţător-receptor… În primul rând a contat propria opinie despre text. Era un text despre un om care nu-i plăcea viaţa în oraşe din astea mari, pentru că era obişnuit cu viaţa la sat. Eu locuiesc în municipiu, dar prefer să stau undeva la ţară, unde e aer curat. Oraşele mari sunt sufocante, sunt foarte aglomerate. Aproximativ 30 de minute am stat în sală, iar la început am avut câteva emoţii, normal, pentru că n-am mai trecut prin aşa ceva. Experimentat sau avansat cred că voi primi, oricum nu mediu”, a menţionat Lucian Zota, absolvent al specializării electromecanică de la Colegiul Tehnic de Transporturi.
 
"Sunt şi intervenţii excepţionale ale elevilor"
 
În ciuda faptului că poate fi considerată lipsită de miză prin prisma neacordării de note, şefa IŞJ, Camelia Gavrilă, profesoară de limba română, atrage atenţia că proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română nu trebuie bagatelizată de către elevi, având, ca şi celelalte probe de competenţe, utilitatea ei. "Prin aceasta se verifică în ce măsură absolvenţii de astăzi sunt capabili să se exprime corect şi să folosească adecvat registrele limbii, competenţe esenţiale şi când vor fi angajaţi. Pe de altă parte, constatam cu o anumită tristeţe, circulând azi (ieri – n.r.) prin şcoli, dar şi din experienţa de profesor de limba română, că sunt intervenţii excepţionale ale elevilor, care ar fi meritat o formă de notare. Nefiind cu note, la un moment dat s-ar putea banaliza această probă”, a menţionat Camelia Gavrilă.
La nivelul judeţului, 4.800 de candidaţi ar trebui să susţină această probă, care se desfăşoară şi astăzi, în 49 de unităţi de învăţământ. „Rezultatele vor fi afişate în fiecare unitate de învăţământ pe măsură ce se finalizează evaluarea candidaţilor. Astăzi (ieri – n.r.), la nivelul judeţului Iaşi, au susţinut prima probă a bacalaureatului peste 3.200 de candidaţi.Nu s-au înregistrat dificultăţi tehnice şi nici incidente, iar proba a început la ora 9.00, conform programării iniţiale”, a declarat Sabina Manea, purtător de cuvânt al IŞJ. 
 

 

 

Comentarii