Boca de la Urbanism nu se dă dus de la ciolan. Chiar primarul Chirica îi face loc

luni, 10 octombrie 2016, 02:01
3 MIN
 Boca de la Urbanism nu se dă dus de la ciolan. Chiar primarul Chirica îi face loc
„Cine are interese imobiliare nu ar trebui să facă parte din Comisia de urbanism“, spunea recent primarul, după o anchetă exact pe această temă a „Ziarului de Iaşi“, referitoare la imensele interese imobiliare taman ale şefului acestei comisii din cadrul Consiliului Local. Florin Boca nici nu se gândeşte însă să renunţe la funcţie. „Atât timp cât niciunul dintre proiecte nu poartă semnătura mea, nu văd nicio problemă”, ne-a declarat acesta ieri. Sprijinul lui Chirica pentru acesta pare însă să rămână stabil, dincolo de declaraţii. „Preşedintele Comisiei de urbanism este ales de membrii Comisiei. Dacă ei vor să-l schimbe, e la îndemâna lor”, spune primarul, deşi se ştie că el controlează autoritar aproape orice vot al PSD din CL
 

Orice persoană care are in­terese imobiliare nu ar trebui să facă parte din Comisia de urbanism. Declaraţia îi aparţine primarului Mihai Chirica, şi a fost făcută în contextul scandalului is­cat în jurul preşedintelui Co­misiei, Florin Boca (PSD). „Din punctul meu de vedere, dacă sunt interese imobiliare, nu ar trebui să facă parte din Comisia de urbanism. Indiferent dacă discutăm despre colegi de partid. În momentul în care te-ai băgat să slujeşti, fără interes, aşa cum spune şi jurământul pe care l-ai făcut pe Biblie, atunci trebuie să-ţi urmăreşti această ches­tiune până la capăt“, a declarat primarul Chirica, întrebat fiind dacă i se pare normal ca preşedintele Comisiei de urbanism a Consiliului Local Iaşi să aibă, în acelaşi timp, şi interese imobiliare. Însă, a adăugat edilul, contează foarte mult nivelul de transparenţă al Comisiei şi mo­dul în care este prezentată activitatea forului ,astfel încât să fie dizolvată „neîncrederea instalată în ultima vreme“.

Amintim că, la iniţiativa lui Florin Boca, majoritatea consilierilor locali din Comisie a aprobat o suprareglementare a accesului presei la şedinţe, cu sco­pul de a nu mai permite ziariştilor să participe la reuniuni. „Dacă totul este foarte bine transpus în spaţiul public, toată lumea ştie ce se-ntâmplă acolo, se poate observa unde apare elementul de subiectivism care ar putea duce la un comentariu pe această temă. Prin urmare, preşedintele Comisiei de urba­nism este ales de membrii Comi­siei, consilieri locali şi ei. Dacă ei nu vor să-l mai ţină pe domnul Boca şi vor să-l schimbe, este la îndemâna lor“, a men­ţionat primarul Iaşului. Edilul a mai spus că, în contextul în care există „o interferenţă directă asupra unui interes economic“, atunci alesul local trebuie să se detaşeze „în totalitate de apartenenţa la acea structură“.


Reacţia lui Boca
 
Întrebat ieri dacă s-a gândit în vreun moment la retragerea sa din Comisia de urbanism, Boca a exclus această variantă. „Atât timp cât nu sunt interese imobiliare directe sau indirecte de când sunt eu membru sau preşedinte al Comisiei de urbanism, şi niciunul dintre proiecte nu poartă semnătura mea în nicio calitate din această Comisie, nu văd nicio incompatibilitate şi nicio problemă“, a comentat Boca.
 
„Ziarul de Iaşi“ a arătat săptămâna trecută că interesele imobiliare ale lui Boca cuprind cel puţin patru zone ale oraşului precum Păcu­rari, Centru, Bucium şi Copou. În unele proiecte este implicat di­rect, iar în altele prin intermediul companiei Rafant, condusă de sora sa, Irina-Ramona Boca (VEZI AICI). 
Şeful Comisiei de urbanism a ţi­nut ieri să precizeze că are pregătirea necesară pentru a fi în cadrul Co­misiei, fiind absolvent al Facultăţii de Construcţii, şi a susţinut că niciunul dintre pro­iectele derulate de el sau de vreo rudă a sa nu au avut legătura cu activitatea Comisiei.

Comentarii