De Sănătate

Punem punctul pe știi

Boli de sezon: două ieşence ucise de varice esofagiene

vineri, 28 octombrie 2016, 01:54
3 MIN
 Boli de sezon: două ieşence ucise de varice esofagiene
Boala se agravează de regulă toamna, crizele putând fi fatale. Majoritatea afecţiunilor digestive devin mai acute în această perioadă. Ce sfaturi ne dau medicii?

Cirozele fac victime în această toamnă. Specialiştii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ arată că bolnavii cronici care nu-şi respectă regimul alimentar, care uită că nu trebuie să pună strop de alcool în gură, se confruntă cu complicaţii majore în această perioadă. Miercuri seara, o femeie de 55 de ani, din Buhalniţa, şi-a pierdut viaţa în urma unei hemoragii digestive, iar cu o zi mai devreme alta, în vârstă de 60 de ani, a avut acelaşi sfârşit nefericit. Pentru ambele victime, echipajele de intervenţie medicală şi specialiştii ieşeni au făcut eforturi să le prelungească viaţa, însă în zadar. Femeia din Buhalniţa nici nu a mai ajuns la spital, pierzându-şi viaţa pe drum. Victima a suferit o hemoragie digestivă superioară din cauza varicelor esofagiene pe care le avea.

„Apelul pentru pacienta din Buhalniţa a fost efectuat miercuri, în jurul orei 19.30. La faţa locului, a intervenit un echipaj cu medic de la SAJ, dar pacienta a decedat înainte să ajungă la spital. Din păcate, în aceste zile se înregistrează decese în rândul pacienţilor cu ciroze, care au varice esofagiene. Bolnavii ştiu că au ciroză, dar nu respectă regimul alimentar indicat de specialişti, mai ales faptul că nu trebuie să consume alcool. Unii au trecut deja peste unul sau două episoade hemoragice, iar atunci când se confruntă cu încă un episod, acesta este fatal“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Cealaltă victimă a hemoragiei digestive superioare a ajuns în UPU marţi, 25 octombrie, în şoc hemoragic. Pacienta prezenta o hemoragie digestivă superioară din varice esofagiene. Varicele esofagiene se dezvoltă pe suprafaţa internă a esofagului, şi de obicei sunt rezultatul afecţiunilor hepatice cronice.

„Ficatul este ca un atlet care oboseşte şi ajunge în insuficienţa respiratorie. Aşa şi ficatul: nu mai poate să «respire» la un moment dat, şi pacientul se îngălbeneşte. Are loc decompensarea parenchimatoasă a celulei hepatice, dar înainte apare o decompensare vasculară. Aceasta este dată de traheele fibroase, deoarece la nivelul şi în interiorul ficatului nu se mai poate face drenajul corect, şi apare lichidul de ascită, apar varicele esofagiene“, a subliniat profesorul Carmen Manciuc, medic primar infecţionist. Specialiştii arată că regimul de viaţă al unui pacient diagnosticat cu afecţiuni hepatice trebuie să fie diferit de cel al unei persoane sănătoase. Pentru că pacientul cu boala cronică de ficat este o persoană astenică, el are nevoie de perioade de odihnă, trebuie să ţină regim alimentar şi nu are voie să bea alcool. 

Comentarii