De Business

Punem punctul pe știi

BOMBĂ: Sute de kilograme de uraniu zac în halele unei firme din Iaşi

vineri, 16 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 BOMBĂ: Sute de kilograme de uraniu zac în halele unei firme din Iaşi

Dintr-un raport al administratorului judiciar de la Fortus SA rezultă că instalaţiile firmei conţin uraniu sărăcit. Ca să scape de aceste produse firma ar avea nevoie de 120.000 de lei, bani pe care nu-i are.

 

La fostul colos ieşean SC Fortus SA pericolul unui dezastru ecologic nu a trecut odată cu sigilarea transformatorului din care s-au scurs uleiuri toxice în Bahlui. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 7 iunie a.c, Todor Ignaţie, administratorul judiciar al societăţii specifică faptul că în halele Fortus există un real pericol de radiere. Nu mai puţin de 359 de kilograme de uraniu sărăcit a rămas, deşi acesta ar fi trebuit colectat de o firmă specializată.

„Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015 (359.190 grame de uraniu sărăcit). Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare. În temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de al Fortus SA şi preluate de către IFIN-HH Bucureşti – Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate final”, a precizat administratorul judiciar. Acesta a  mai specificat faptul că există o adresă făcută la Măgurele şi că i s-a comunicat oferta de preţ pentru efectuarea serviciilor de preluare a instalaţiilor radiologice. Această acţiune va costa Fortus-ul nu mai puţin de 120.000 de lei.

Uraniul sărăcit, sau Uraniul 238 este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul. Acesta este utilizat de mai multe state pentru muniţiile perforante utilizate la tancuri, care armate şi avioane. Amintim cititorilor că la începutul anului, Fortus a poluat masiv Bahluiul, uleiurile dintr-un transformator ajungând până în Prut. Pentru acest incident ecologic, societatea s-a ales cu dosar penal. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii