N

Bulevard blocat mereu de TIR-uri. O sumă de nimic dă traficul peste cap

N

vineri, 18 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Bulevard blocat mereu de TIR-uri. O sumă de nimic dă traficul peste cap

\N

După doi ani de promisiuni de tot soiul, mutarea Vămii de la Gara Internaţională în CUG s-a împotmolit în 1.000 de euro. Viceprimarul Mihai Chirica susţine că blocajul a apărut din cauza Consiliului Judeţean, care ar insista ca Vama să plătească chirie pe spaţiul pe care l-ar folosi în cadrul parcului tehnologic Tehnopolis. „CJ ne încurcă de un an şi jumătate, şi ne încurcă în mod ostentativ. Primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru amenajarea rampei, a depozitului de mărfuri confiscate şi ce mai este pe acolo, şi ne blocăm în chirie. ANAF, de care ţine Vama, n-are de ce să plătească chirie, că au deja un sediu. E ca şi cum ai avea apartament de două camere şi ai sta cu chirie într-o garsonieră. Este interesul ieşenilor ca Vama să fie mutată, pentru a scăpa de praful şi zgomotul provocat de tirurile de pe bulevardul Iorga. Vă daţi seama cum trebuie să se simtă oamenii din blocurile din zonă când şoferii încălzesc motoarele la 2-3 noaptea“, a declarat Chirica.

Din cauza zecilor de tiruri parcate în zona Vămii, lângă Gara Internaţională, la orele de vârf circulaţia pe bulevardul Nicolae Iorga este un adevărat coşmar

Va plăti Primăria chiria?

Mutarea Vămii la Tehnopolis ar fi trebuit să aibă loc încă din luna august a anului trecut. Transferul ar fi dus practic la scoaterea unei mari părţi a traficului greu din oraş, tirurile urmând să ajungă la noul sediu din CUG al Vămii pe şoseaua de centură. „Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa cum spune Chirica. Parcul are şase asociaţi: CJ, CL şi patru universităţi, fiecare având câte un reprezentant cu drepturi de vot egale. În august s-a decis în unanimitate, deci şi cu votul Primăriei, perceperea chiriei minime pentru activitatea operaţional-vamală. Eu nu pot decât să aplic decizia asociaţilor“, a explicat directorul general al Tehnopolis, Oana Mihaela Ţară-Lungă.

Conform acesteia, dacă Vama s-ar fi mutat din august, ea ar fi beneficiat de o chirie zero până la sfârşitul anului trecut. Chiria ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Vama ar urma să închirieze de la Tehnopolis 200 mp de teren, la un tarif de 5,5 euro/mp, adică 1.100 euro lunar. „Următoarea şedinţă a consiliului de administraţie este programată pe 8 mai. Se poate hotărî să nu se mai plătească nicio chirie. Nu este decizia noastră“, a spus Ţară-Lungă. Pentru deblocarea situaţiei, municipalitatea a luat în calcul posibilitatea ca Primăria să achite chiria către Tehnopolis în locul ANAF. „Trebuie să vedem formula legală corectă, astfel încât să nu apară discuţii. Trebuie argumentat caracterul social la urma urmei al acestei mutări a Vămii“, a încheiat Chirica.

Comentarii