Canada reacţionează după avertismentul lui Corlăţean

joi, 24 octombrie 2013, 22:46
2 MIN
 Canada reacţionează după avertismentul lui Corlăţean

 

Guvernul canadian va colabora cu România pentru rezolvarea disensiunilor, anunţă Ed Fast, ministrul canadian al Comerţului, după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că Parlamentul de la Bucureşti nu va ratifica acordul de liber-schimb UE-Canada dacă nu sunt eliminate vizele.

 

"Acordăm o mare importanţă relaţiilor cu ţări precum România şi Bulgaria şi suntem încrezători că putem soluţiona situaţia pe termen scurt sau mediu", a declarat Ed Fast, ministrul canadian responsabil de Comerţul Internaţional.

Ottawa a impus vize cetăţenilor din trei ţări europene "din cauza afluxului brusc de refugiaţi", a amintit Fast, referindu-se la Cehia, România şi Bulgaria. Însă vizele impuse cetăţenilor cehi au fost eliminate săptămâna trecută.

Ed Fast a subliniat că există discuţii cu România şi Bulgaria, insistând că problema vizelor este "diferită" de cea a negocierilor privind acordul de liber-schimb.

"Colaborăm îndeaproape atât cu Bulgaria, cât şi cu România pentru a vedea cum vom putea rezolva această problemă şi cu aceste două ţări. Sunt convins că vom face progrese pe aceste două fronturi", a subliniat oficialul canadian.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a făcut şi face demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară. "Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară", a declarat Corlăţean pentru MEDIAFAX, la Washington, unde îl însoţeşte pe premierul Victor Ponta. Ministrul a adăugat că este convins că, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE şi Canada. Acordul trebuie ratificat de către toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi adoptat.

Mediafax

Comentarii