„Mizerabilii“ de la Cosiţeni

CASA ORORILOR din judeţul Iaşi! Părinţii, Iuda şi vecinii le-au distrus copilăria

vineri, 05 februarie 2016, 03:00
7 MIN

Patru copii cu vârste de până în 15 ani au fost maltrataţi sau abuzaţi sexual de cei care le-au dat viaţă, fără ca vecinii să considere că se impune sesizarea autorităţilor. Minorii erau bătuţi şi obligaţi să cumpere băutură tatălui, a cărui regulă domestică era că doar el avea voie să mănânce carne. Una dintre fiice, de doar opt ani, a fost agresată sexual de partenerul de pahar al tatălui, acesta împotrivindu-se sesizării Poliţiei şi luând apărarea violatorului. Vecinii spun nonşalanţi că au auzit de respectivele abuzuri însă cazul a ieşit la iveală abia după ce minora a fost luată din familie şi a povestit ce a păţit. „Acuma nu mai ai voie să baţi copilul deloc, nu ai voie să îl pui la treabă deloc. Să îl ţii pe pat şi mâncare bună să îi dai. Păi nu, eu ştiu că copilul trebuie să îl pui treabă, că altfel nu-l educi ca lumea“, e mentalitatea uneia dintre vecinele părinţilor denaturaţi. Fata cea mare, concepută cu un alt bărbat, era cea mai oropsită fiind înfometată şi obligată să muncească în locul adulţilor. Timp de 15 ani, ea a fost Cosette de la Cosiţeni.

Pentru copiii familiei Cucoş din satul ieşean Cosiţeni, românii nu vor ieşi niciodată în stradă. Niciun român nu va semna vreodată o petiţie pe Internet şi niciun parlamentar nu se va interesa de soarta micuţilor care şi-au început viaţa cu pumni primiţi în cap şi cu stomacul gol. E doar un caz dintre zecile semnalate anual de presă şi din sutele, poate miile, care se petrec în familiile din România. Iar familia Cucoş e doar un exemplu al nepăsării comunităţilor în rândul cărora copiii sunt loviţi, umiliţi, înfometaţi, împinşi spre analfabetism sau violaţi.

Sub acoperişul dărăpănat al locuin­ţei în care Ioan Cucoş (49 de ani) şi concubina sa, Lăcrămioara Petronela P. (41 de ani), trăiesc, patru copii au cunoscut Iadul. Mutilaţi psihic, ignoraţi de cei din jur şi blestemaţi de ineficienţa unui sistem ai cărui angajaţi s-au oprit la poarta casei blestemate, de frica părinţilor, atunci când au mers să ia copiii.

Filosofia de viaţă a doamnei Georgeta

Ioan Cucoş şi Petronela P. trăiesc împreună de aproximativ 11 ani împărţind, alături de copii, o casă fără curent electric şi podi­dită de gunoaie şi gândaci. Când a venit după Cucoş, Petronela, despre care cei din sat spun că ar avea o afecţiune psihică, avea deja doi copii. Pe Ramona, o fată ce are acum 15 ani, femeia a luat-o cu ea când a decis să îşi reia viaţă alături de Cucoş. Bărbatul căzuse încă de pe atunci în patima alcoolului, iar singurii bani din casă proveneau din ce mai câştiga muncind „cu ziua“ prin sat.

În timpul relaţiei celor doi au mai venit pe lume încă trei copii, două fete şi un băiat. Dintre toţi, Ramona a fost dintotdeauna cea mai oropsită. Purtând după ea blestemul unei intruse în familie, pentru simplu fapt că fusese concepută de un alt tată. Un fel de Cosette, personajul romanului „Mizera­bilii“, în varianta neaoş românescă de la Cosiţeni.

„Minora P.R. era exclusă de la masă, în unele zile hrănindu-se doar cu cornul primit la şcoală. Mai mult, fetiţa a preluat munca adulţilor în sensul că era obligată să adune lemne pentru foc, să spele rufe, să facă de mâncare ori să aibă grija fraţilor mai mici“, descriu autorităţile viaţa fetei.

Despre calvarul Ramonei. vecinii ei au mai auzit. Oamenii ştiau că fata era pusă la treburi de oameni mari încă de când nici nu intrase la şcoală. Sau că ajungea la ore doar când părinţii nu mai aveau treburi pentru ea prin bătătură. Nimănui nu i s-a părut însă a fi ceva ieşit din comun. Am aflat asta şi din filosofia de viaţă a doamnei Georgeta, una dintre vecinele familiei Cucoş.

„Acuma nu mai ai voie să baţi copilul deloc, nu ai voie să îl pui la treabă deloc. Să îl ţii pe pat şi mâncare bună să îi dai. Păi nu, eu ştiu că copilul trebuie să îl pui treabă, că altfel nu-l educi calumea. Chiar şi o fată. O pui la spălat, la făcut curăţenie, la făcut mâncare. Ca să ştie, nu? Când eram pe timpul lui Ceaşescu şi meargeam la colectiv (n.r. – muncă agricolă), nici nu aveam timp să vorbesc. Şi copiii mergeau cot la cot cu mine“, spune femeia.

„Iuda a tras-o în casă şi a dezbrăcat-o“

Doamna Georgeta spune că a auzit că una dintre fetele familiei Cucoş, de opt ani, a fost abuzată sexual de prietenul de pahar al acestuia, un individ poreclit în sat Iuda. Femeia nu s-a gândit însă să anunţe Poliţia.

„Fata a spus atunci că Iuda a tras-o în casă şi a dezbrăcat-o. Ne-o zis şi nouă, plângând, mă gândesc că i-o fi zis şi tatălui. Ar fi trebuit să se ducă el la Poliţie, dar v-am spus că sunt neamuri“, mai spune femeia.

Autorităţile spun că tatăl nu doar că a ştiut, dar a şi surprins tentativa de viol asupra fiicei sale. A ales însă să îl protejeze pe agresor. Iuda, pe numele său Petru Azoiţei, este un bărbat de 31 de ani pus oficial, zilele trecute, sub acuzare pentru tentativă de viol. În termeni juridici, fapta sa sună în felul următor:

„La data de 07.06.2014 Ion Cucoş a trimis-o pe minora C.F. la o vecină pentru a primi o sticlă cu lapte, la întoarcere, victima fiind acostată şi târâtă în curte şi apoi în casă de inculpatul Azoiţei Petru. Sub ameninţarea cu bătaia, inculpatul i-a cerut să de dezbrace după care a încercat de câteva ori un raport sexual normal, însă nu a reuşit. De frică, victima a urinat. Vâzân­du-l pe fereastră pe inculpatul Cucoş Ioan, Azoiţei Petru i-a dat voie minorei să se îmbrace şi să plece. Ajunsă acasă, mi­nora a povestit ce i s-a întâmplat însă in­culpatul Cucoş Ioan s-a opus anunţării autorităţilor“.

Întrebată de reporteri dacă ştie că şi Cucoş şi-ar fi abuzat sexual fiicele, doamna Georgeta îşi iese din fire. „Acuma, las-o pe aceea că nu-i a lui, da’ la a lui? Nu am auzit. Atunci să stea în puşcărie până l-oi scoate eu“, spune femeia. „Aceea“ este Ramona. Cosette de la Cosiţeni.

Cât despre „Iuda“, sora sa, Petronela Azo­iţei, recunoaşte că acesta mai bea din când în când însă spune că e un băiat liniştit, care nu ar fi făcut rău niciunei muşte. „Nu am auzit şi nici nu am văzut. Cum să ştiu eu ce este în casa oamenilor“, spune fe­meia.

Varianta autorităţilor

Abuzurile psihice, fizice şi sexuale ale lui Ioan Cucoş, Petronela P. şi Petru Azoiţei se traduc în termeni juridici în „rele tratamente aplicate minorului“, „agresiune se­xuală“ şi „tentativă de viol“. Pentru aceste infracţiuni, cei trei au fost arestaţi, zilele trecute, pentru 30 de zile de autorităţi. An­cheta a fost una greoaie. În primul rând din cauza traumelor psihice suferite de copii, care nu au avut curajul, iniţial, să le po­vestească totul autorităţilor.

„Primele aspecte care au vizat ancheta penală au fost cele referitoare la rele tratamente aplicate minorului. În urma consilierii psihologice şi a faptului că victimele unor astfel de abuzuri sexuale au nevoie de o perioadă mult mai lungă de timp pentru a putea relata aspectele de abuz sexual. Aceste aspecte au trebuit probate pentru formularea propunerii de arestare preventivă“, spune Carmina Pascal, prim-procu­rorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi

Pascal a mai precizat ieri că primele sesizări cu privire la abuzurile de sub acoperişul lui Cucoş au ajuns la asistenţii sociali, prin intermediul profesorilor, încă din anul 2014. Autorităţile au încercat să intervină în ianuarie 2015, însă, în primă fază, nu au putut intra în casa groazei de­oarece bărbatul, băut, nu le-a permis accesul.

Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spune: „În acest caz, intervenţia specialiştilor a avut două etape, pe parcursul anului 2015, în prima parte şi în a două parte a anului. În prima parte au fost luaţi doi copii, cele două fete mari, în vârstă de 15 şi 9 ani“.

Pentru a fi luate din familie, a fost nevoie de două decizii ju­decătoreşti, care au venit în luna mai. Avea să treacă ceva mai bine de jumătate de an până când mare parte din societatea românească să se revolte că, departe de Cosiţeni, sistemul norvegian luase cinci copii din familie din cauza unor suspiciuni de abuz familial.

Comentarii