Prima şedinţă a consilierilor judeţeni aleşi luna trecută anunţă un mandat interesant

Casa Pătrată, atacată ieri de pokemoni şi de imigranţi sirieni

vineri, 29 iulie 2016, 02:02
4 MIN
 Casa Pătrată, atacată ieri de pokemoni şi de imigranţi sirieni

Pokemonii, situaţia din Orientul Mijlociu, imigranţii sirieni, feminismul, iar la final şi ordinea de priorităţi în asfaltarea drumurilor judeţene. Care au fost principalele teme de discuţie la şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean? Consilierii s-au întâlnit ieri în prima şedinţă ordinară în plen de la constituirea noului CJ, rezultat în urma alegerilor locale de luna trecută

 

Ieri a avut loc prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Judeţean desemnat de ieşeni la alegerile locale din 5 iunie. Dezbaterile au arătat, cel puţin la prima vedere, că avem de-a face cu un consiliu cu foarte mare deschidere: s-a dezbătut de la pokemoni şi imigranţi până la drumuri şi podeţe din sate izolate.

„Ce flux de migranţi şi refugiaţi avem noi la Iaşi?

Deşi probabil ar fi fost un subiect extrem de incitant, consilierii au aprobat fără multe discuţii reorganizarea căminului-spital pentru persoane cu handicap mental sever din Hârlău, având în vedere că aici sălăşluiesc 240 de bătuţi de soartă, handicapaţi fizic, psihic sau social. Modificarea programului de reparaţii curente pe drumurile judeţene sau atribuirea a peste 20 de licenţe de traseu pentru transportul intrajudeţean au trecut şi acestea relativ repede.

Nici aprobarea proiectului de hotărâre privind constituirea Grupului strategic de monitorizare a Strategiei de dezvoltare socială şi economică a judeţului pentru perioada 2014-2020 nu a durat mai mult decât a fost nevoie pentru a i se citi titlul. „Este o decizie importantă pentru judeţ. Până acum aveam o strategie de dezvoltare, şi nici măcar nu era prima, dar nimeni nu ştia cine şi ce face în cadrul ei, pe cine poţi lua la întrebări pe un subiect sau altul. Acum este clar, fiind constituite subgrupuri responsabile de obiectivele concrete ale strategiei“, a declarat liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

Primele discuţii aprinse au apărut la proiectul referitor la participarea CJ ca partener într-un proiect iniţiat de regiunea italiană Emilia Romagna. „Proiectul se referă la «Agenda 2030 locală în perioada de migrare şi flux de refugiaţi». Ce flux de migranţi şi refugiaţi avem noi la Iaşi? Basarabenii care vin pe aici sunt singurii. Este prevăzută în proiect realizarea unei aplicaţii smartphone. Pentru ce? Facem o aplicaţie să vadă imigranţii care sunt rutele mai sigure de trecut graniţa? Sau pentru noi, să începem să-i căutăm? Suntem vânători de pokemoni?“, a întrebat consilierul local PNL Vasile Cotiugă.

Încercările şefei Direcţiei de Proiecte, Laura Păstrăvanu, de a preciza că este vorba doar de un concept de proiect, care urmează să fie adaptat Iaşului, nu au fost de natură să-l mulţumească pe Cotiugă. „Hai să ne concentrăm pe comunitatea noastră. Să folosim resursele materiale şi umane pentru ai noştri, nu să copiem tot ce se face la alţii, chiar dacă nu are nicio legătură cu noi. În Suedia şi Norvegia nu mai există mamă şi tată, ci «părinte 1» şi «părinte 2», să nu se supere cineva. Nu mai există bărbat şi femeie, ci te poţi declara şi una, şi alta. Preluăm şi astea?“, a întrebat Cotiugă. Proiectul de hotărâre a primit doar 18 voturi favorabile, din partea PSD şi ALDE, consilierii PNL şi PMP abţinându-se. Pentru aprobarea proiectului ar fi fost necesare 19 voturi „pentru“.

Dispute PSD – PNL pe banii de drumuri

Cele mai aprige discuţii le-a provocat propunerea preşedintelui CJ de alocare a 6,5 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de reabilitare a DJ 248B Budeşti – Hadâmbu şi DJ 247A, de la intersecţia cu DN 24 şi Mănăstirea Bârnova, ca şi a creditelor de angajament de 12,5 milioane de lei pe următorii doi ani, pentru finalizarea acestora.

Consilierii liberali au protestat vehement, cerând alocarea de fonduri şi pentru celelalte drumuri judeţene incluse în Masterplanul de Transport al judeţului. „Trebuia să reînfiinţăm comisia de prioritizare a investiţiilor la drumuri. Vedem acum că singurul criteriu de prioritizare este bunul plac al preşedintelui CJ. Mi-e teamă că mâine mergeţi în judeţ şi găsiţi altă prioritizare. Comisia noastră nu-şi mai are rostul. Mergeţi la Belceşti. E o comună de 12.000 de locuitori. De acolo provine şi părintele Iustin, de la mănăstirea Petru Vodă, dacă e să căutăm astfel de criterii. Dacă tot facem credite de angajament, hai să facem pentru toate drumurile, nu doar pentru două. Nu ştiu unde-l mai duce vântul mâine pe preşedintele CJ“, a spus consilierul liberal Daniel Minciună. Protestele liberalilor nu au putut schimba rezultatul votului. Majoritatea PSD-ALDE a votat în favoarea proiectului, după discuţii aprinse, fără a aborda şi situaţia altor drumuri.

„Dacă drum nu e, nimic nu e“

„Dacă drum nu e, nimic nu e. Eu am o comună fără niciun drum de asfalt. Populaţia este condamnată din cauza lipsei căilor de acces. Tinerii se mută din comună, iar bătrânii mor încet-încet. Criteriile pentru investiţii sunt să ai trafic mare şi populaţie numeroasă. Cum să am trafic mare pe aşa drumuri? Cum să am populaţie mare, când toată lumea nu ştie cum să fugă din comună, pentru că lipsa drumurilor îi lasă fără nicio perspectivă?“, a spus primarul comunei Româneşti, Ioan Stegariu, prezent la şedinţă. 

 

Comentarii