Casa Racoviţă, ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cumpărată de Primărie

joi, 07 iulie 2016, 01:59
2 MIN
 Casa Racoviţă, ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cumpărată de Primărie

Ministerul Culturii a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune.

Municipalitatea a ajuns la o înţelegere cu proprietarii Casei Racoviţă pentru achiziţionarea imobilului. Este vorba de un monument istoric aflat în Copou şi unde îşi desfăşoară activitatea Centrul Cultural Francez.

Primarul Mihai Chi­rica a declarat ieri că, în urma unei eva­luări făcute de municipalitate, instituţia a oferit proprietarilor un preţ de 1,58 mi­lioane euro, cu 20.000 euro mai puţin decât suma solicitată de aceştia.

„Au fost de acord. Urmează să facem o rectificare bugetară pe 15 iulie, în şedinţa Con­siliului Local. Vom continua demersul pentru finalizarea acestui proces prin care aducem în patrimoniul public o clădire reprezentativă dintr-o zonă foarte bună“, a declaratul edilul şef al oraşului.

Imobilul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iniţial, urmaşii familiei Racoviţă au oferit drept de preempţiune Ministerului Culturii, dar autoritatea centrală a transmis că nu are în plan o astfel de achiziţie. Ulterior, Primăria a iniţiat negocieri cu proprietarii clădirii.

Monumentul istoric are o suprafaţă construită de circa 700 mp, iar terenul aferent ajunge la aproape 3.000 mp. Conform lui Chirica, după preluarea imobilului, Primăria va permite Centrului Cultural Francez să-şi desfă­şoare în continuare activitatea în incinta acestuia. Totodată, la Casa Racoviţă va funcţiona şi Consulatul Economic Ro­mâno-Francez, care va fi inaugurat pe 12 iulie.

Comentarii