Câți „analfabeți funcțional” avem de fapt în România?

miercuri, 05 aprilie 2017, 08:02
3 MIN
 Câți „analfabeți funcțional” avem de fapt în România?

Câți analfabeți funcțional avem de fapt în România? Redăm textul lui Florin Lăzărescu din Suplimentul de Cultură:

Imi amintesc o stire care spunea ca 42% dintre elevii romani în varsta de 15 ani sunt analfabeti functional, adica aces­tia sunt in stare sa citeasca literele si cuvintele unui text, dar nu pot intelege ceea ce au citit.

Suna ingrijorator, dar ce-i si mai grav e ca – daca urmaresti cum converseaza si comenteaza romanii pe internet, pe Facebook sau la sfar­situl articolelor online – procentul de analfabeti functional pare undeva pe la 90%, pentru toate categoriile de varsta. Sa luam un exemplu de cum pot evolua lucrurile, pornind de la un banal text.

Postare pe Facebook: Cerul e albastru, au inflorit copacii si s-au intors pasarile calatoare. E prima­vara si ma simt bine.

Comentator 1: :)))

Comentator 2: Eu n-am vazut nici o barza. Exagerezi.

Comentator 3:?

Comentator 1: @comentator2 poate stai prea mult cu ochii in calculator.

Comentator 4: |stia care mun­citi la buget normal ca aveti timp sa va uitati dupa berze si la cer. Dar eu, care lucrez la privat, imi ies ochii din cap muncind. N-am nici o secunda libera ca voi. Toata ziua munca si iar munca, voua va cresc salariile, iar voi, niste nenorociti si asistati social, stati toata ziua pe Facebook. Daca nu as munci eu de seara pana dimi­neata, tara asta nu ar mai exista bugetul din care sunteti platiti voi, n-ati mai avea timp sa va bucurati de primavara.

Comentator 5: Ce primavara? Ca ne-a stricat-o neamtul asta tampit la toti. Nu mai pot cu neamtul! Sa vina Hagi la Nationala!

Comentator 6: Cum sa infloreasca copacii? Care copaci, ca s-au taiat toate padurile din tara asta? E un jaf incredibil.

Comentator 1: @comentator4 daca zici ca muncesti toata ziua la privat de-ti ies ochii din cap, cum de ai timp sa intri si sa scrii aici texte kilometrice? 🙂

Comentator 7: Daaa, neamtul e de vina. Nici eu nu mai pot cu neamtul. Sa plece neamtul im­preu­na cu binomul, cu vaca aia de Kovesi cu tot.

Comentator 8: Eu traiesc la Londra unde cerul poate nu-i la fel de senin ca la voi, dar mi se rupe, o duc de zece ori mai bine decat voi. Traiesc civilizat! Aici sunt respectat si nimeni nu-si bate joc de mine. V-am si uitat demult.

Nu-mi mai pasa de ce spuneti voi.

Comentator 2: @comentator7 bai postac pesedist idiot, nu te mai ambala degeaba pe-aici, ca ne-am prins toti ca esti platit de PSD.

Comentator 9: #rezist P-S-D, ciuma rosie! Sa ramanem in strada, sa nu ne lasam, sa protestam pana la caderea Guvernului.

Comentator 10: Dar copacii care nu mai infloresc cine i-a taiat? Nu privatii? Nu privatii au jefuit statul roman? Vreti sa spuneti ca din cauza salariilor medicilor si ale profesorilor au disparut de la buget peste o mie de miliarde de euro dupa Revolutie?!

Comentator 11: Vreau sa spun ca eu sunt preot si, odata cu venirea berzelor, ar trebui sa facem un mars de protest, ca sa constientizam bine credinciosii de splendoarea nasterii si sa interzicem avortul. E o crima ce se intampla. E crima, asta va spun! Va rog sa accesati linkul si sa vedeti ca embrionul inseamna viata inca de cand a fost conceput.

Comentator 11: Voi va bucurati de primavara si discutati prostii? Pentru a se putea bucura si adeva­ratii nevoiasi, donati o suma modica in contul…

Comentator 12: #coalitiapentrufamilie si sa consfintim in Constitutie ca casatoria nu poate fi decat intre un barbat si o femeie. Nu avem nimic cu homosexualii, nu le interzicem nimic, treaba lor, nu vrem lege impotriva lor, noi spunem decat sa scrie in Constitutie ca familia e numai intre un barbat si o femeie.

Comentator 7: @comentator2 bai retardat kovesist, atunci ra­maneti voi in tara justitiei curului… Ca eu plec in State.

Comentator 13: Cerul nu e nici­o­data albastru in Romania. Va certati toata ziua ca chiorii, sunteti individualisti, ipocriti, aroganti, inutil agresivi, isterici, intr-o continua criza de identitate. Nu stiti sa cititi printre randuri, nu stiti sa va ascultati, habar n-aveti sa comunicati sub nici o forma, nu sunteti in stare sa construiti nimic impreuna, nu aveti rabdare si nu puteti intelege nimic din ce vi se intampla. Nu exista nimic senin in tara asta.

Comentator 14: ce text de cacat scriitorasule scutestene…

Text apărut în Suplimentul de Cultură

Comentarii