Ce afaceri făceau şeful Tribunalului Militar şi cel de la OPC Iaşi, urmăriţi penal acum

vineri, 11 iulie 2014, 01:58
4 MIN
 Ce afaceri făceau şeful Tribunalului Militar şi cel de la OPC Iaşi, urmăriţi penal acum

Agitaţie mare ieri-dimineaţă la se­diul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi, acolo unde preşedintele Tribunalului Mi­litar, Radu Tărniceriu, dar şi şeful Pro­tecţiei Consumatorului pe judeţul Iaşi, Ioan Leonte, au fost prezenţi, însoţiţi de avocaţi, pentru a-şi afla noile învinuiri în dosarul intabulării unei suprafeţe foarte mari de teren din apropiere de Gorban.

Radu Tărniceriu era acuzat până ieri de in­fracţiuni de abuz în serviciu, pro­cu­rorul de caz Origel Cotoi dispunând schim­barea încadrării juridice în trafic de influenţă. Ioan Leonte şi Emanuel Oso­ianu, soţ al unei foste grefiere de la Tribunal, sunt şi ei acuzaţi de fapte similare, ambii fiind prezenţi la DNA Iaşi ieri. Origel Cotoi a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca acest dosar să se finalizeze în scurt timp cu un rechizitoriu.

Contactat telefonic de „Zia­rul de Iaşi“, Radu Tărniceriu a declarat ieri că a fost prezent la DNA, unde s-a prevalat de dreptul la tăcere. „Nu am ce să comentez, e o fază procesuală. Voi da declaraţii săptămâna viitoare“, a spus judecătorul.

Apărătorul lui Tărniceriu, Radu Irimia, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“: „Este un act procedural care nu înlătură prezumţia de nevinovăţie, şi sper ca până la sfârşitul tuturor procedurilor din această fază procesuală să rezulte adevarul şi nevinovăţia clientului meu. Nu există nici un fel de probă directă sau indirectă din care să rezulte vinovăţia acestuia,iar profesionalismul lui reiese din faptul că acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Tribunalului, şi acum a promovat ca preşedinte al Tribu­nalului Militar.“

Acuzaţiile aduse de DNA celor trei

Potrivit DNA Iaşi, fapta de trafic de influenţă ar fi fost comisă de Radu Tărniceriu în perioada în care acesta era preşedinte al Tribunalului Iaşi. Ulterior, Tărniceriu s-a transferat la Tribunalul Militar, iar din vara acestui an a devenit preşedinte al instituţiei.

În 2010, susţin anchetatorii, primarul liberal de atunci al comunei Gorban, Ioan Leonte, „uns“ între timp şef la Protecţia Consumatorului, i-ar fi promis lui Tărniceriu 50.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă judecătoarele Ma­nuela Ciopraga şi Monica Lăcustă. Cele două aveau spre soluţionare un dosar civil aflat în apel, în care o societate comercială deţinută de Ioan Leonte cerea intabularea a 182 de hectare de pe raza comunei Gorban.

„Suma de 50.000 de euro promisă iniţial de persoana respectivă în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi o altă persoană“, au menţionat procurorii. Persoa­na cu care Tărniceriu ar fi trebuit să împartă banii de la Leonte este Emanuel Osoianu, vecin cu el într-un cartier exclusivit din Iaşi.

O afacere de 2 milioane de lei

Anchetatorii mai spun că, pentru a avea garanţia că se va ţine de promisiune, a doua zi după pronunţarea soluţiei Ioan Leonte le-ar fi dat lui Tărniceriu şi Oso­ianu o participaţie la firma sa. „De asemenea, Tărniceriu Radu a sprijinit (în contul traficului de influenţă, asi­gurându-i consilierea şi facilitându-i depunerea la dosarul cauzei a îns­cri­surilor justificative) împreună cu beneficiarul majorării de capital (n.r. – Oso­ianu) şi cu alte două persoane, demersurile inculpatului cumpărător de influenţă de a-i determina pe doi magistraţi din cadrul Tribunalului Iaşi să pronunţe, fără vinovăţie, decizia civilă din 22.09.2010, prin care aceştia au admis apelul formulat de reprezentanţii socie­tăţii comerciale“, au mai spus procurorii.

Urmare a deciziei judecătoreşti, firma lui Leonte a reuşit să intabuleze cele 282,5 hectare din extravilanul localităţii Gor­ban, în condiţiile în care acesta face parte din domeniul public al statului, au mai precizat procurorii. Prejudiciul adus statului în acest caz ar fi de 1,9 milioane de lei, au mai spus procurorii. Surse juridice au precizat că în dosarul lui Radu Tărniceriu ar exista declaraţii de martor din partea lui Ciprian Cravelos, fiul şefei Inspecţiei Judiciare, Rica Cravelos.

Comentarii