Catalogul restanţelor

Ce panglici ar trebui tăiate anul acesta în Iaşi şi ce lucrări se amână pentru 2015

sâmbătă, 08 februarie 2014, 02:50
4 MIN
 Ce panglici ar trebui tăiate anul acesta în Iaşi şi ce lucrări se amână pentru 2015

Primăria a realizat o centralizare a tuturor proiectelor europene aflate în im­ple­mentare şi a stadiilor de execuţie pentru fiecare dintre investiţii. Patru proiecte majore ar trebui încheiate în cursul acestui an, conform termenelor actualizate de Primărie la sfârşitul anului, respectiv pa­sa­jul subteran din Fundaţie, asfaltările din Centru, complexul Ciric şi Centrul Tehnologic Regional. „De când toate aceste şantiere au intrat în conservare, am dorit să ştim din partea constructorilor care este stadiul efectiv al realizării acestor proiecte. Am luat în calcul şi întârzierile datorate diferitelor situaţii întâlnite în teren, dar în principal acestea se înscriu în mare parte în graficul pe care l-am stabilit împreună cu constructorii. Sunt proiecte care vor fi finalizate atât în 2014 şi în 2015“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. „Ziarul de Iaşi“ prezintă care sunt stadiile şi termenele de finalizare pentru fiecare din proiecte.

O lucrare realizată în proporţie de 40% trebuie terminată pe 29 mai

Primăria ar trebui să taie panglica pentru patru proiecte europene până la sfâr­şitul acestui an, dacă termenele de finali­zare actualizate şi publicate recent ar fi respectate. Prima investiţie care ar trebui finalizată se referă la asfaltarea celor 11 străzi din spatele Primăriei şi moder­nizarea parcărilor, proiect de 9 milioane de lei. „Creşterea accesibilităţii spre zona centrală economică“ are ca termen de execuţie data de 29 mai, termen cu şase luni întârizere faţă de cel iniţial. Chiar dacă timpul rămas nu este prea generos, constructorul Iasicon mai are de executat 60% din lucrare, până acum fiind asfaltate câteva străzi şi două parcări.

Consolidările la Ciric durează până în iulie

Mai puţin vizibilă şi fără probleme în trafic, investiţia de la Centrul Tehno­logic Regional va fi inaugurată pe 6 iunie. Constructorul a realizat până acum 87% din proiectul în valoare de 18,2 milioane de lei. Centrul va avea spaţii de birouri pentru firmele care fac cercetare, producţie şi transfer tehnologic din electronică, energetică, construcţii de maşini sau industria farmaceutică. Primăria ar trebui să inaugureze în iulie unul dintre proiectele cele mai tergiversate, respectiv modernizările de la baza de agrement Ciric. Investiţia a fost amânată până pe 17 iulie din cauza problemelor cu stabilitatea terenului, deşi complexul Ciric funcţionează par­ţial încă de anul trecut. Primăria a terminat până acum 86% din proiectul european, în condiţiile în care lucrările au început tocmai din 2011.

Pasajul din Fundaţie amânat pe luna august

Luna august va aduce finalizarea unui proiect care a făcut traficul imposibil multe luni la rând în centrul oraşului. Axa est-vest prin care s-a construit pasa­jul din Fundaţie şi s-au asfaltatat bulevardul Independenţei, Păcurari şi Elena Doamna are ca termen de execuţie data de 15 august. Proiectul de 78,5 milioane de lei a fost unul dintre cele mai complicate investiţii europene din cauza problemelor cu constructorii. Pasajul subte­ran trebuia să fie gata încă de anul trecut. Primăria a estimat că lucrările sunt gata în proporţie de 85%, însă investiţia nu pare să se încadreze în timp.

Lucrări în ritm de melc au fost acuzate şi în cazul pasajului Octav Băncilă. Datele oficiale ale Primăriei arată că investiţia ar trebui finalizată până pe 16 septembrie 2014, deşi edilii au declarat public până acum că proiectul se amână până în primăvara anului vii­tor din cauza reţelelor din subteran care au fost deviate. Deşi au început lu­crările încă din toamna lui 2011, constructorii au realizat abia 59% din proiect.

Proiecte care vor fi gata anul viitor

Toate celelalte proiecte europene ale Primăriei vor fi inaugurate în 2015. Prima lună din an va aduce finalizarea proiectul privind managementului de trafic care vizează modernizarea a 90 de intersecţii. Investiţia a fost deja dema­rată şi se află într-un stadiu de 20%. În februarie anul viitor, edilii vor tăia panglica la căminul de pensionari din Copou care va fi modernizat şi extins cu bani europeni. Deja investiţia se află într-un stadiu de 30%. Unul dintre cele mai dinamice proiecte cu finanaţare nerambursabilă se va încheia în iulie 2015. Modernizarea pasajului Nicolina şi a întregii zona din Podu Roş până în CUG se află deja într-un stadiu de execuţie de 40%, iar lucrările vor continua alert şi în cursul acestui an. La fel de dinamică este şi investiţia de moder­nizare a liniilor de tramvai dintre piaţa Nicolina, Ţesătura, Calea Chişinăului, Meta­lurgie. Lucrările sunt gata în procent de 25% şi vor fi recepţionate pe 28 iunie 2015. Primăria mai implemen­tează şi proiectul de înfiinţare a Muzeu­lui Municipal care va fi consolidat până la sfârşitul anului viitor. Lucrările vor începe din primăvară, investiţia de 19,4 milioane de lei fiind implementată în proporţie de 9%.

Comentarii