Ce să facă pe caniculă pacienţii bolnavi de inimă

sâmbătă, 10 august 2013, 01:50
2 MIN
 Ce să facă pe caniculă pacienţii bolnavi de inimă

Arată prof.dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie Medicală.

Deşi temperaturile scăzute sunt cele care pun cele mai multe probleme pacienţilor cardiaci, nici canicula nu se lasă mai prejos. Zilele acestea, Unitatea de Primire Urgenţe a fost luată cu asalt de persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Aproximativ 40% dintre bolnavii care necesită îngrijiri medicale în regim de urgenţă au probleme de inimă. Dintre aceştia, aproape 20 sunt dirijaţi zilnic spre clinicile de specialitate.

Căldura excesivă este un risc şi pentru persoanele cu o stare generală bună, însă pentru cele suferinde de o patologie cardiovsculară poate ajunge să fie unul letal. Dacă la persoanele sănătoase problemele dezvoltate pe fondul temperaturilor foarte ridicate se rezolvă doar printr-o hidratare corectă, la persoanele vârstnice şi la cele cu o suferinţă cardiacă sunt necesare îngrijiri suplimentare şi o dispensarizare amănunţită.

„Se impune adaptarea schemei de tratament pentru pacienţii cu patologie cardiovasculară în raport cu noile date, în cazul de faţă însemnând temperaturi foarte ridicate. În condiţii de căldură excesivă, organismul este supus unui fenomen de vasodilataţie, care scade tensiunea, ceea ce duce la necesitatea scăderii medicaţiei antihipertensive. De asemenea, dacă expunerea la soare este însoţită de efort fizic, pot apărea crize hipertensive, care, evident, necesită şi în această situaţie o adaptare a schemei de tratament sau introducerea unei scheme de tratament în cazul persoanelor care nu sunt cunoscute a fi hipertensive“, a precizat prof.dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie Medicală a Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Sfaturile specialiştilor pentru bolnavii de inimă, pentru perioada de caniculă, sunt următoarele: se recomandă evitarea expunerii la soare la orele prânzului, consumul suplimentar de lichide, respectiv doi litri jumătate de lichide pe zi, şi o alimentaţie bogată în vegetale şi cât mai săracă în grăsimi animale.

Comentarii