De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce se întâmplă, doctore? Cinci ieşeni muşcaţi de câini în numai câteva ore!

joi, 27 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Ce se întâmplă, doctore? Cinci ieşeni muşcaţi de câini în numai câteva ore!

Cinci oameni din judeţ au fost muşcaţi de câini în mai puţin de 12 ore. Echipajele medicale de intervenţie de la SMURD şi SAJ Iaşi au transportat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, de marţi seara până miercuri la prânz, cinci pacienţi cu plăgi muşcate. Medicii urgentişti le-au curăţat plăgile, le-au administrat vaccinul ATPA, antitetanos, i-au îndrumat către Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamentul antirabic, iar acolo unde a fost cazul i-a internat în clinicile de specialitate.

„În ultima gardă, în UPU au fost aduşi cinci pacienţi cu plăgi muşcate de câine. Trei victime erau din medicul rural, iar alte două din Iaşi. Medicii de gardă le-au curăţat plăgile, le-au administrat vaccinul ATPA şi apoi i-au îndrumat către Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamentul specific“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit medi­cilor, cele cinci victime prezentau plăgi muşcate la nivelul picioa­relor, şi chiar la nivelul feţei. În starea cea mai gravă a fost adusă la spital o femeie de 89 de ani, din Horleşti, care prezenta o plagă muşcată de gamba stângă cu pierdere de substanţă. Pacienta a fost îngrijită în UPU şi internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „O altă pacientă, în vârstă de 41 de ani, cu domiciliul pe şoseaua Ni­colina din Iaşi, prezenta o plagă muşcată în regiunea poplitee (n.r. – zona opusă rotulei). Un bărbat de 87 de ani, cu domici­liul pe strada Stejar din Iaşi, în Tătăraşi, prezenta o plagă muş­cată de gambă. Un alt bărbat, în vârstă de 44 de ani, din Schitu Duca, prezenta o plagă muşcată în zona numită comisura bucală, adică în colţul gurii. Al cincilea pacient, un bărbat de 47 de ani din larga Jijia, prezenta o plagă muşcată de gambă“, a mai arătat profesorul Diana Cimpoeşu.

 Potrivit datelor înregistrate la centrul antirabic de la Spitalul de Boli Infecţioase, numărul persoanelor muşcate de animale în intervalul 2011-2015 este în descreştere. Totuşi, în 2016 s-au înregistrat mai multe cazuri faţă de anul anterior, ceea ce ar trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru autorităţi.  Infecţioniştii arată că majoritatea cazurilor sunt pacienţi muşcaţi de câini, 75% dintre aceştia provenind din mediul urban. Astfel, în 2015 au fost luaţi în evidenţă 1.398 de pacienţi muşcaţi, 953 dintre aceştia fiind vaccinaţi antirabie. În 2016, au fost luaţi în evidenţă 1.392 de bolnavi muşcaţi, dintre care 1.040 au fost vaccinaţi.  În comparaţie, în 2013 au fost înregistraţi 2.203 de victime muşcate de animale, iar în 2014 alte 1.921. În 2012, centrul a luat în evidenţă 2.357 de victime muşcate de animale, iar în 2011, alte 1.771. 

Comentarii