Ce-ţi dă Ghiţă? Bătăiţă

joi, 13 octombrie 2016, 01:50
3 MIN
 Ce-ţi dă Ghiţă? Bătăiţă

Ghiţă e printre puţinii politicieni din „sistem” care intuieşte că adevăratele confruntări politice nu se vor da la alegerile parlamentare, ci pe străzile marilor oraşe după învestirea viitorului Guvern.

La intrarea în sediul DNA, Sebastian Ghiţă a dat marţi o declaraţie interesantă. ”Am informaţii destul de solide care mă fac să cred că în perioada următoare domnilor Băsescu, Tăriceanu, Ponta şi Blaga li s-au făcut dosare ca să-i scoată din politică. Şi Dragnea, şi Geoană vor fi acolo, o să vedeţi. Eu cred că suntem deja la pasul doi după dosarul domnului Blaga, la pasul doi din operaţinea DNA contra clasei politice. Cum să ajutăm USR-ul şi să îl băgăm în Parlament. Şi astfel ni se va livra cu ajutorul procuraturii o nouă clasă politică, ce va face ce au făcut tehnocraţii anul acesta”. Amin. Ar fi minunat să aibă dreptate, dar nu asta mi-a atras atenţia. Poate pentru că nu mai are nimic de pierdut – îl pasc ani grei de puşcărie – Ghiţă este primul politician care are curajul să despartă clar apele: nu există – şi poate nici n-a existat – o confruntare reală între PSD, PNL, PMP, ALDE. Ponta, Băsescu, Tăriceanu, Blaga, Dragnea, Geoană joacă toţi în aceeaşi echipă. Singurul fior rece pentru actualul establishment politic este USR.

La prima vedere, pare amuzant cum un partid proaspăt înfiinţat, care se chinuie să strângă 200.000 de semnături (pentru că şi-a pus în cap să le strângă pe bune), a băgat frica în oasele unor foşti şi actuali oameni de stat. Dacă partidele amintite mai sus vor strânge în decembrie undeva spre 90% din opţiunile electoratului, USR doar printr-o minune va trece pragul. Pare amuzant, dar Ghiţă nu e prost. Patronul RTV a înţeles că odată cu protestele de la Colectiv regulile jocului politic s-au resetat. Nu mai e suficient să deţii 90% din Parlament ca să deţii puterea. Degeaba numeşti Guvernul, dacă nu poţi să controlezi strada. Ghiţă e printre puţinii politicieni din „sistem” care intuieşte că adevăratele confruntări politice nu se vor da la alegerile parlamentare, ci pe străzile marilor oraşe după învestirea viitorului Guvern. Iar pe străzile marilor oraşe, USR are 90%.

Mult mai abil decât colegii de generaţie, pe alocuri simpatic, în orice caz, bun povestitor, Sebastian Ghiţă a devenit aproape peste noapte principala ancoră de susţinere a „sistemului”. Dacă totul s-ar rezuma la poveşti cu spioni, propagandă la televiziuni şi bufniţe în miniatură, ar fi doar un politician benign, ca atâţia alţii. Un mogul în plus care spală creiere. Din păcate, Ghiţă ştie că unii români nu mai pot fi spălaţi pe creier decât dacă li se sparge capul. Şi, uite aşa, i-a venit ideea să investească în Partidul România Unită. Nimic altceva decât o aripă armată a "sistemului", cu un scop declarat aproape făţiş. Să spargă capetele „tinerilor frumoşi şi liberi, a useriştilor şi sorosiştilor”. La ultimul miting al societăţii civile împotriva lui Gabriel Oprea am avut parte de o primă mostră din filosofia PRU/Ghiţă: "Dacă se mai repetă asemenea acţiuni, Partidul România Unită va face o acţiune de ripostă". Sper să mă înşel, dar mi-e teamă că 2017 va fi anul marilor „acţiuni de ripostă”. 

Comentarii