El este "Generalul Brigăzii"

Cei mai temuţi mafioţi din Italia, conduşi din puşcărie de un ieşean

sâmbătă, 22 iunie 2013, 01:50
6 MIN

Gruparea mafioţilor români care controla prin violenţă nordul Italiei a fost destructurată pe 20 iunie de autorităţile italiene. Clanul mafiot „Brigada“ este considerat de italieni ca fiind primul de acest gen din istoria Italiei ce este format exclusiv din cetăţenii aceleiaşi ţări. Organizat pe diferite paliere, „Brigada“ avea o paletă largă de infracţiuni. De la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. „Il capo di tutti capi“ al „Brigăzii“ era ieşeanul Viorel Marian Oarză, un infractor cu state vechi din Iaşi, fost boxer, văr al interlopului ieşean Cătălin Băcăuanu. Oarză ar fi pus pe picioare gruparea încă din 2009 şi a continuat să o conducă şi după ce a fost arestat, în 2011, atunci când a vrut să asasineze un albanez dintr-o grupare adversă.

Cosa nostra a românilor

Violenţă grupării i-a determinat pe italieni să compare clanul „Brigada“ cu celelalte grupări de tip mafiot mult mai cunoscute din Peninsulă cum ar ‘Ndrangheta sau Cosa Nostra. „Până acum, se credea despre românii din Italia că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la furturi, mai ales de cupru, şi la violenţă împotriva persoanelor. Dar joi, Echipa mobilă din Torino, prin dezmembrarea unei grupări infracţionale de tip mafiot, compusă în întregime din cetăţeni români, a demonstrat că asistăm la un salt de calitate. Mafia românească există în Peninsulă şi este la fel de violentă ca mafia din regiunea Campania, Camorra, ca cea din Calabria, ‘Ndrangheta, sau ca cea din Sicilia, Cosa Nostra“, a scris în ediţia de ieri cotidianul Corriere della Sera din Milano. Importanţa „Brigăzii“ în peisajul infracţional din Italia este demonstrat şi de declaraţiile celor care au condus operaţiunea destructurării ei. „Este pentru prima dată în Italia când este acuzată de asociere de tip mafiot o organizaţie de cetăţeni străini care operează pe teritoriul naţional. Sunt de lăudat colegii români a căror colaborare a fost decisivă, în cadrul acestei anchete“, a precizat procurorul-şef din Torino, Giancarlo Caselli. Acesta a mai arătat că peste 120 de poliţişti din România a colaborat cu autorităţile italiene, de la demararea anchetei de destructurare a clanului „Brigada“, în 2009. Cotidianul italian „La Stampa“ a titrat că în doar câţiva ani de la coagulare, „Brigada“ condusă de ieşeanul Viorel Oarză a învins organizaţiile criminale din regiunea de nord a Italiei.

Crucea Cavalerilor Templieri

Acelaşi cotidian scrie că gruparea controla întreaga comunitate românească din Provincia Torino, adică peste 100.000 de persoane, potrivit „La Stampa“. Membrii clanului aveau ritualuri similare cu cele ale clanurilor italiene. Acesta era împărţit pe diferite paliere, iar în funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi, mai notează presa italiană. Mafioţii aveau o vârstă medie de 30 de ani. De asemenea, toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri. Pe 20 iunie, poliţiştii italieni au descins în mai multe locuinţe din Torino, deţinute de cei mai violenţi membri ai „Brigăzii“. 17 mandate de arestare au fost puse în aplicare, fiind indisponibilizate, de asemenea, mai multe maşini de lux, diverse sume de bani sau droguri de mare risc. Procurorii italieni au mai pus sechestru şi pe două cluburi de noapte deţinute de membrii clanului interlop. „Autorităţile judiciare italiene au apreciat buna cooperare desfăşurată cu autorităţile de aplicare a legii din România într-un caz în care un grup de 17 persoane de naţionalitate română au fost reţinuţi pentru comiterea mai multor infracţiuni grave, specifice unei asocieri de tip mafiot, conform legislaţiei italiene“, se arată într-un comunicat de ieri al Ministerului Afacerilor Interne din România.

Soţia transmitea ordinele din puşcărie

Boxerul ieşean Viorel Marian Oarză se află încarcerat într-o închisoare din Torino, după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru tentativă la omor. În 2009, el a vrut să asasineze un membru al comunităţii de albanezi cu care „Brigada“ se afla în conflict. Oarză este căsătorit Alina Ursache (36 de ani), o ieşeancă poreclită de presa din Italia „regina clonării cardurilor“. Femeia care se ocupa de filiera infracţiunilor bancare ale „Brigăzii“ a fost arestată şi ea, în trecut, de autorităţile italiene. Acestea sunt de părere că ordinele privind funcţionarea organizaţiei mafiote erau transmise de Oarză soţiei sale, în timpul vizitelor la penitenciar. Directivele ajungeau la adjunctul boxerului ieşean, Eugen Păun, zis „Coco“, sau „Naşul“, care se afla în libertate. De asemenea, se pare că Viorel Oarză ar fi primit şi un telefon în penitenciar cu care îşi suna subordonaţii aflaţi în libertate. Adjunctul ieşeanului a fost implicat anul trecut într-o ambuscadă cu focuri de armă a duşmanilor albanezi. Un local de noapte de-al său a fost sechestrat atunci, împreună cu zeci de maşini de lux, dar şi alte bunuri în „valoare de milioane de euro“ obţinute din infracţiuni, după cum a relatat presa italiană.

Generalul la Hypnotic

În primăvara anului 2009, Viorel Oarză a participat la măcelul din clubul Hypnotic, unde membrii clanului Băcăuanu şi Corduneanu s-au bătut cu bâte. Tot atunci s-au tras şi focuri de armă. Oarză plecat din Iaşi imediat după altercaţie şi a fost condamnat, în lipsă, în 2011, la patru ani de închisoare cu suspendare.

Viorel Oarză este văr al interlopului Cătălin Băcăuanu. Ironia sorţii a făcut ca în aceeaşi zi în care gruparea sa de mafioţi era destructurată în Italia, vărul său să fie prins în judeţul Neamţ şi arestat pentru trafic de persoane. „Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?“, i-a spus, pe înregistrări, Oarză vărului său din Iaşi care i-a cerut ajutorul în lupta cu Cordunenii. La începutul anilor 2000, Viorel Oarză a participat la mai multe competiţii de box din Italia la categoria uşoară. În Penitenciarul „Lorusso e Cutugno“, în care se află încarcerat Oarză, acesta este antrenor de box. Cu acceptul directorului penitenciarului, Oarză organizează antrenamente şi competiţii între deţinuţi. Un blog din Italia l-a fotografiat în timpul unui astfel de eveniment. Pe mâna dreaptă a lui Marian Oarză, poate fi zărit, mare, un tatuaj reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri, simbolul clanului mafiot „Bragada“.

În imagine, Viorel Oarză în mijlocul echipei sale de box din Penitenciar, echipă în care mulţi boxeri sunt români
 

Comentarii