Susține că a lui este sistemul de încălzire cu maşină de gătit încorporată

Cel mai trăsnit inventator din Iaşi. Are o centrală termică la care costurile sunt de patru ori mai mici

sâmbătă, 02 aprilie 2016, 01:59
5 MIN

Gheorghe Horbovanu susţine că investiţiile realizate de CET el le-ar fi realizat cu costuri de 20 de ori mai mici 

La cei 74 de ani ai săi, ieşeanul Gheorghe Horbovanu a reuşit să creeze o serie de aparate pentru energia termică şi electrică din surse regenerabile care, dacă ar fi puse în practică într-un oraş, ar duce la economii uriaşe.

Pasionat din tinereţe de acest domeniu, ieşeanul are în spate peste 50 de ani de cercetare ca autodidact în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Gheorghe Horbovanu a reuşit chiar să obţină şi brevete de invenţie pentru operele sale, acte pe care le-a adus ca dovadă supremă a pasiunii sale.

Primul brevet a fost obţinut în anul 1995 pentru un „Cazan de abur energetic”, apoi în 2008 a primit brevetul pentru un sistem de încălzire centrală, cu maşină de gătit încorporată, apoi în 2009 a scos cel de-al treilea brevet pentru un cazan de apă fierbinte.

„Sunt pasionat de tehnică dintotdeauna, în ’74 mi-am construit singur maşina, cu care am mers vreo 25 de ani. În ultimii 25 de ani am inventat o serie de aparate pentru energia electrică şi termică din surse regenerabile, mă pasionează acest domeniu şi încerc să fiu la curent cu tot ce se inventează în lume legat de centrale şi regenerare. Am construit o centrală pentru o seră din Dorohoi care a funcţionat perfect timp de 30 de ani, iar sistemul de încălzire cu maşină de gătit încorporată l-am făcut pentru mai mulţi cunoscuţi. Dă randament foarte mare şi este mic, cât un aragaz, nu ocupă spaţiu, iar valoarea energetică este mult mai mare decât a centralelor moderne din apartamente şi costă mult mai puţin”, povesteşte ieşeanul inventator.

Acesta mărturiseşte că a descoperit cum să trăieşti cu cheltuieli de două-trei ori mai mici, atât la căldură, cât şi la apa caldă. Din păcate însă, invenţiile sale nu au fost susţinute de niciun sponsor ori investitor care să-şi dorească să-i lanseze pe piaţă aparatele inventate de el. De asemenea, e pasionat şi de efectele încălzirii globale, şi nu pierde nicio emisiune ori o ştire care are această temă.

Ieşeanul spune că există soluţii pentru combaterea încălzirii globale, însă e nevoie de mobilizarea oamenilor. „Dacă ar exista peste tot în lume sisteme de desulfurare a gazelor de ardere care să funcţioneze corect, nu s-ar mai agrava încălzire globală. Aceasta rezultă din sistemele de ardere care sunt defecte, o parte din carburant nu are o ardere completă şi emană dioxid de sulf care se ridică la peste 1.400 de metri. CET-ul 2 din Dancu a cheltuit în ultimii trei ani 21 de milioane de euro pentru un astfel de sistem, eu îi făceam cu un milion de euro şi ar fi fost superior calitativ”, spune bărbatul.  

A lucrat şi în armată, la tancuri 

Acesta are 14 invenţii la care a lucrat o viaţă întreagă, la fiecare invenţie timpul de lucru fiind măsurat în ani de muncă. „Sunt pensionari cărora nu le ajunge pensia pentru căldură iarna, soluţia este centrala pe care am inventat-o eu, care ar ajunge gigacaloria la 180 lei, nu 400 de lei, cât e în prezent. Această centrală are randament mare deoarece la centralele moderne jumătate din gaz se duce pe apa sâmbetei. Funcţionează ireproşabil şi oferă şi căldură, şi apă caldă. Cazanul de abur energetic, dacă ar fi să-l construim la o scară de 1 pe 1, ar asigura energia electrică şi termoficare la două oraşe ca Iaşul. Cazanul s-ar putea monta la roşiori, la mina de cărbuni deoarece are un consum mare”, adaugă acesta.

De meserie, Gheorghe Horbovanu a fost mecanic de maşini şi utilaje şi a lucrat o vreme şi în armată la „auto şi tancuri”, dar şi în industria civilă, 25 de ani la Dorohoi. Din cele trei brevete obţinute pe parcursul vieţii, mai păstrează doar unul, deoarece impozitul pe an este prea mare, de 1.500 de lei pe brevet. Să fii inventator este costisitor, iar ieşeanul nu-şi permite din pensia sa de 900 de lei pe lună să plătească impozit pe mai mult de un brevet. Însă spune că acesta, ultimul, este cel mai complex şi cel mai important, iar dacă ar găsi un partener de afaceri, viaţa multor ieşeni s-ar schimba în bine.

Visele lui însă par să fie departe de împlinire. Acesta spune că a fost cu invenţiile sale la Primăria din Iaşi şi la CET, unde nu i-a dat nimeni importanţă. „Eu am inventat un sistem de ecologizare a CET 2 cu maxim un milion de euro, am discutat cu ei, dar fără niciun fel de rezultat, deoarece soluţia mea presupune mai puţini oameni angajaţi, totul este mecanizat. Sistemul lor are un procent de ecologizare de 60%, eu pot să le ofer 90%”, spune bătrânul plin de optimism.

Acesta ar dori să-şi vadă munca de o viaţă pusă în practică şi să-i ajute astfel pe cetăţeni. Însă chiar el spune că în spatele multor afaceri mari stau şi multe interese, aşa că nu ştie cât va izbuti şi cât nu în această încercare. Pentru cei trei copii şi patru nepoţi, singura moştenire sunt aceste brevete şi alte invenţii care n-au mai ajuns să fie brevetate din lipsă de bani.

Toate aceste aparate care au rolul de a spori confortul în casă şi de a micşora cheltuielile rămân în sufletul său de inventator şi în câteva case. „Caut mereu să aflu ce s-a mai inventat la japonezi, americani, ca să nu inventez aceleaşi lucruri şi să pierd ani de zile. Vreau mereu să vin cu lucruri noi, mai perfecţionate”, încheie Gheorghe Horbovanu, arătându-mi pe hârtiile sale schemele cazanului cu aburi pentru care şi-a dedicat ultimii ani din viaţă.

 

Comentarii