C’est magnifique!: Simona Halep va juca, sâmbătă, finala turneului de la Roland Garros cu Maria Şarapova.

vineri, 06 iunie 2014, 01:50
6 MIN
 C’est magnifique!: Simona Halep va juca, sâmbătă, finala turneului de la Roland Garros cu Maria Şarapova.

Ieri, jucătoarea română a învins-o cu 6-2, 7-6 pe germana Andrea Petkovic, iar rusoaica a dispus după două ore şi jumătate de canadianca Eugénie Bouchard



Ceea ce era de aşteptat s-a întâmplat: Simona s-a calificat în marea finală de la French Open. Ceea ce nu era mai puţin aşteptat, este faptul că semifinala cu germana Andrea Petkovic a fost cel mai greu meci al Simonei la această ediţie a turneului de la Roland Garros. Reamintim ea nu a pierdut niciun set la acest turneu şi nu a scăpat mai puţin de patru jocuri într-un set. Şi aseară şi-a adjudecat victoria în două seturi, însă a gustat pentru prima oară din deliciile tie-break-ului. Primul set părea să reediteze obiceiul "victoriilor prin KO" la această ediţie: 6-2, în 28 de minute cu două break-uri şi profitând de 13 erori neforţate ale germanei. Însă în setul secund, Andrea Petkovic a renăscut, iar Simona a pierdut din ritm. Chiar dacă a reuşit primul break al setului, Andrea şi-a pierdut avantajul chiar în game-ul următor, în care a condus cu 40-15. Dar germana nu s-a tăiat, a evoluat din ce în ce mai bine, iar Simona a trebuit să lupte serios pentru a rămâne în situaţie favorabilă. Meciul a continuat "cap la cap" cu deosebirea că
în setul doi, Petkovici a reuşit să fructifice prima minge de break pe care a avut-o în meci, la scorul de 2-1 în favoarea ei. Germanca nu a valorificat momentul bun în care s-a aflat, a greşit din nou mult după ce a condus cu scorul de 40-15 în ghemul următor şi Halep a obţinut rebreakul, egalând apoi la 3. Jucătoarea română a continuat însă jocul în dificultate, a greşit şi ea mai mult, pe fondul unei evoluţii din ce în ce mai bune a sportivei germane. Totuşi, niciuna dintre ele nu a mai reuşit vreun break, deşi Simona a avut mai multe mingi câştigătoare decât adversara ei. Tie-break-ul a rispit toate emoţiile, Simona câştigând cu 7-4. Durata partidei a fost de o oră şi jumătate. Simona Halep devine a treia româncă ajunsă în finală la Roland Garros, după Florenţa Mihai (1977) şi Virginia Ruzici (în 1978 – câştigătoare – şi 1980).
În finala care se va disputa sâmbătă, Simona o va întâlni pe rusoaica Maria Şarapova (8 WTA), care a câştigat în stil propriu partida cu canadianca de 20 de ani Eugénie Bouchard. Ca şi în recentele partide cu Samantha Stosur şi Garbiñe Muguruza, Şarapova a început slab meciul, a pierdut primul set, dar apoi a preluat controlul şi s-a impus în final cu 4-6, 7-5, 6-2, după aproape două ore de joc. Şarapova a comis multe greşeli şi nu numai în primul set (10 "duble" la serviciu), însă a compensat cu lovituri de mare fineţe şi precizie şi forţă în serviciu al doilea. Maria Şarapova, fostă numărul 1 mondial, a câştigat în carieră toate cele patru turnee de Grand Slam, ultimul chiar la French Open, în 2012. Anul trecut, ea a fost de asemenea finalistă pe zgura pariziană, fiind învinsă de americanca Serena Williams, cu scorul de 4-6, 4-6. Simona s-a întâlnit de trei ori cu Şarapova, toate partidele fiind câştigate de jucătoarea rusă: în 2012, 6-3, 6-4 la Indian Wells şi 7-5, 7-4 la Beijing, iar în 2013, în finala turneului de la Madrid, când "Maşa" s-a impus cu 1-6, 6-2, 6-3. Indiferent de rezultatul finalei, Simona Halep va urca, de săptămâna viitoare, pe locul 3 în topul WTA, după Serena Williams şi Li Na, depăşind-o pe poloneza Agnieszka Radwanska.
 
Mergea, semifinalist merituos
Ieri, a concurat în semifinalele la dublu masculin şi Florin Mergea, cu noul său partener, croatul Marin Draganja, în faţa unui cuplu redutabil, fost număr 1 mondial, format din spaniolii Marc Granollers şi Marc Lopez. Florin şi Marin au fost învinşi, după o oră şi jumătate, cu 3-6, 6-1, 3-6, după ce spaniolii au avut cinci mingi de meci. Chiar şi cu această înfrângere, performanţa lui Mergea, alături de un partener nou şi cvasi-necunoscut chiar în lumea dubleurilor, este excepţională. Granollers / Lopez vor întâlni în finală o pereche franceză, Julien Benneteau / Edouard Roger-Vasselin, care a trecut cu 3-6, 6-3, 6-4 de cuplul Andrei Golubev / Samuel Groth (Kazahstan / Australia).
Partenerul de dublu al lui Horia Tecău, olandezul Jean-Julien Rojer, a reuşit să câştige un titlu, la dublu mixt, împreună cu germana Ana-Lena Grönefeld. Cei doi au învins perechea Julia Goerges / Nenad Zimonjic cu 4-6, 6-2, 10-7.
Astăzi de la ora 14:00, se dispută cele două semifinale masculine: Ernests Gulbis (Letonia) – Novak Djokovic (Serbia) şi, apoi, Rafael Nadal (Spania) -Andy Murray (Marea Britanie).
 
"Ştiu cum să joc cu Şarapova"
 
Simona Halep a declarat, ieri, la finalul partidei cu Andrea Petkovic, din semifinalele turneului de la Roland Garros, că în ultimul act al competiţiei, cu Maria Şarapova, nu are nimic de pierdut, precizând că ştie cum trebuie să abordeze meciul. "În finală nu am nimic de pierdut. ştiu că va fi un meci greu, ea este o mare campioană. Am jucat împotriva ei în finala de la Madrid, ştiu cum să joc, că trebuie să dau totul, pentru că este ultimul meci al turneului. Sper să mă pot bucura", a spus Halep, într-un mini-interviu acordat fostei jucătoare de tenis Barbara Schett, comentator Eurosport. Simona a afirmat că visul său a fost să joace o finală de Grand Slam la Roland Garros. "A fost visul meu să joc finala de la Paris. Mă simt extraordinar, sunt emoţionată, dar a fost un meci dificil. Am fost un pic blocată. Nu am putut să mă mişc aşa cum doream, dar sunt fericită că am terminat în două seturi", a completat Halep. Jucătoarea română a precizat că a avut emoţii şi că i-a fost frică să nu ajungă în setul decisiv cu Petkovic. "În primul set nu am arătat emoţii pe teren. Am încercat să rămân concentrată pentru a termina al doilea set, pentru că nu ştiam ce s-ar putea întâmpla dacă nu îl câştigam. În tie-break am muncit pentru fiecare minge, pentru că ştiam că va fi greu să continui", a explicat Halep.
Agenţia France Presse a notat, aseară, că jucătoarea Simona Halep şi-a confirmat ascensiunea rapidă din clasamentul mondial prin calificarea în finala turneului de la Roland Garros, menţionând că românca este "copleşitoare". "Tânăra româncă Simona Halep, numărul 4 mondial, a dominat-o pe germanca Andrea Petkovic în două seturi şi s-a calificat în finală la Roland Garros, prima sa finală de Grand Slam. Copleşitoare până acum, Halep, 22 de ani, nu a pierdut niciun set în şase meciuri. Nu a fost nicio clipă îngrijorată cu adevărat, poate doar în al doilea set al meciului cu Petkovic", scrie AFP, adăugând că niciun meci al Simonei Halep la această ediţie a turneului parizian nu a durat mai mult de o oră şi jumătate.  Agenţia France Presse notează că această primă finală de Grand Slam confirmă ascensiunea rapidă a sportivei române care a urcat într-un an de pe locul 57 WTA pe locul 4 . "Creşterea sa exponenţială este însoţită de şapte titluri în 13 luni. Doar numărul unu mondial, Serena Williams, a reuşit mai mult", menţionează AFP.

Comentarii