Chinezii lucrează la avionul care va ajunge în SUA în 14 minute

joi, 16 noiembrie 2017, 15:59
1 MIN
 Chinezii lucrează la avionul care va ajunge în SUA în 14 minute

China vrea să construiască cel mai rapid tunel aerodinamic din lume, pentru a testa avioane hipersonice care pot atinge viteze de până la 12 kilometri pe secundă. Un astfel de avion ar putea atinge coasta vestică a Statelor Unite în mai puţin de 14 minute, scrie South China Morning Post. Zhao Wei, unul dintre oamenii de ştiinţă care lucrează la acest proiect, spune că tunelul ar urma să fie gata în jurul anului 2020.

Tunelul "va stimula tehnica aplicării tehnologiei hipersonice, în principal în sectoarele militare, reproducând mediul zborurilor hipersonice extreme, astfel încât problemele să poate fi descoperite şi rezolvate la sol", a spus Zhao, director adjunct la State Key Laboratory of High Temperature Gas Dynamics de la Academia de Ştiinţe din Beijing.

Cel mai puternic tunel aerodinamic din lume se afla în prezent în Buffalo, în Statele Unite, operând cu viteze de până la 10 kilometri pe secundă – de 30 de ori mai multe decât  viteza sunetului. Aeronavele supersonice operează la viteze de peste 5 Mach, respectiv de cinci ori viteza sunetului.

Statele Unite au testat în 2011 HTV-2, o aeronavă fără echipaj uman care zboară cu viteza 20 Mach, dar zborul a durat doar câteva minute, înainte de a se prăbuşi în oceanul Pacific. O serie de alte ţări, printre care Rusia, India şi Australia au testat prototipuri similare. "China şi SUA au început o cursă hipersonică", a spus Wu Dafang, profesor la şcoala de ştiinţe aeronautice şi inginerie de la Universitatea Beihang din Beijing. (hotnews.ro)

Comentarii